tóth gabi
Meghálálja a tested, ha szőlőmagot eszel.
Itt az őszi szüret ideje, a finom, lédús szőlő ismét az asztalokra kerül. Ki gondolná, hogy nem csak a héja, de a magja is rendkívül egészséges, ezért ne dobd ki a szőlőmagokat a szemétbe! Kevesen tudják, de a szőlő legértékesebb része a szőlőmag, abban koncentrálódik ugyanis a jótékony összetevők nagy része. Már több száz éve alkalmazzák a benne lévő gyógyító hatást, őrleményként fel is dolgozzák, de masszázsolajat is készítenek belőle. A szőlőmagolaj is számtalan dologra felhasználható, bőrápoláshoz akár esszenciaként is kapható. Kifejezetten jó megjutalmazni a testünket vele külsőleg és belsőleg egyaránt.
A magokból először kipréselik az olajat, majd megőrlik, hiszen egészben megrágva nem fejti ki hatását. Olaj és por formában képesek a hatóanyagok a legjobban beépülni a szervezetbe. Ha italban fogyasztod, a bélrendszerre is rendkívüli hatást gyakorol, és feldolgozva könnyebben szívódik fel. A reggeli turmixba, zöldség és gyümölcs mellé is érdemes a magokból tenni, hogy a megfelelő vitaminszükségletet bevidd a szervezetedbe.
Ennek a szőlőnek a magja hatékonyabb a fehér szőlőénél. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánst, E-vitamint, OPC-t, ezért a rák kialakulásának megelőzésére is alkalmas, valamint mellrák, bőrrák, leukémia kezdetleges időszakában a visszaszorításban is segítségre lehet. A Coloradoi-i Egyetemen kutatói sikeres vizsgálatokat végeztek vastagbéldaganat kapcsán: a szőlőmag-kivonatnak köszönhetően a tumor 44%-ban csökkent 8 hét alatt.
A szőlőmagban linolénsavban gazdag, mely nélkülözhetetlen a sejtek egészséges működéséhez. Csökkenti a diasztolés vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét. Ha folyamatosan fogyasztod, akkor leapad tőle a szemgyulladás, javul a látóképesség: kontrasztosabb lesz tőle a látás. Ha számítógép előtt ülsz, akkor kifejezetten jót teszel a látószervednek azzal, ha rendszeresen fogyasztasz szőlőmagot.