
Így lesz tökéletes a főtt tojás és a húsvéti sonka
Az elkészítésük egyszerűnek tűnik, hiszen jóformán csak víz kell hozzá, de könnyen el lehet mindkettőt rontani. Néhány praktikával azonban tökéletes lesz a főtt tojás és a sonka is.
A húsvéti sonka mellett az ünnepi asztal állandó szereplője a főtt tojás is. A tökéletes főtt tojás nincs túlfőzve és könnyű meghámozni is, az ideális főtt sonka pedig omlós, nem szárad ki és könnyű szeletelni. Van néhány tippünk, hogy ezek elsőre sikerüljenek.

Így készül a tökéletes főtt tojás
Miután beleraktuk az edénybe a tojásokat - lehetőleg szorosan egymás mellé, kitöltve az edény alját- öntsünk rájuk hideg vizet úgy, hogy egy ujjnyival ellepje őket. Fontos, hogy egymás fölé ne rakjunk tojást, csak egymás mellé! Közepes lángon addig főzzük a tojásokat, amíg a víz el nem kezd forrni. Ezután vegyük le a tűzhelyről és tegyük rá a fedőt és hagyjuk így 11-12 percig. Végül tegyük a még meleg tojásokat jéghideg, esetleg jeges vízbe további 10 percre, amitől szinte ledobják magáról a héjukat.
További tojásfőzési tippek
Ha hibázunk és főzés közben megreped a tojás héja, a főtt tojás állaga gumiszerű lesz, a pucolás nehézkes, a fehérjének egy jó része pedig a héjhoz tapadva marad. Ezt elkerülendő, főzés előtt vegyük ki a hűtőből a tojásokat, hogy szobahőmérsékletüek legyenek, mire vízbe kerülnek. A héj berepedését azzal is meg lehet előzni, ha egy kis sót teszünk a főzővízbe vagy a húsvéti sonka levében főzzük meg a tojásokat. Ha mégis megrepednek a tojások főzés közben, adjunk egy kis ecetet a főzővízhez.

Meddig főzzük a tojást?
A nedvessárgájú tojás (kemény fehérje, lágyabb sárgája) 5-6 percig készül a tökéletes kemény tojás pedig 9-10 percig. A főzéshez a régebbi tojásokat használjuk fel, a frissebbek inkább lágytojáshoz valók.
A festett tojást is meg lehet enni?
Amennyien a festéshez nem használunk lejárt minőség-megőrzési idejű, repedt, szennyezett tojásokat és élelmiszer-színezéket vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla) használunk, akkor igen. Ráadásul akár egy hét múlva is. A Nébih szerint ugyanis a festett főtt tojás 5°C fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig is eltartható és az így tárolt festett tojás később is elfogyasztható. Ha viszont a főtt, festett tojás 2 óránál többet volt szoba hőmérsékleten, hűtés nélkül, onnantól az már csak dekoráció és nem élelmiszer!
Így készül a tökéletes főtt sonka
A főzés titka nem csak a ráfordított idő és a fűszerek, hanem a jó minőségű hús is. A jó sonkát a sertés vagy mangalica első és hátsó combjából, különböző tartósítással és ízesítéssel készítik. Ha tehetjük ilyet vegyünk. A kötözött, füstölt, sertéscomból készült sonka megfőzésekor arra kell figyelni, hogy sosem tudni pontosan mennyire sós a sonka, ezért legalább fél napra áztassuk be hideg vízbe. Ha nincs időd beáztatni, öntsünk egy kis ecetet a főzővízbe. Áztatás után rakjuk egy tiszta edénybe a húst és adjunk hozzá boróka bogyót, babérlevelet, borsot, fokhagymát és egy darab kolbászt, majd engedjük fel vízzel. Sózni nem kell a húst! A zsíros réteget hagyjuk rajta, ez akadályozza meg, hogy a sonka kiszáradjon, a hálót pedig még véletlenül se vágjuk le főzés előtt. Főzés közben a legfontosabb, hogy ne forraljuk a húst, csak lebegtessük kis lángon. Fedőt ne tegyünk a fazékra!
Mikor van kész a sonka?
Azt, hogy mikor jó a sonka, fogpiszkáló tesztel állapíthatjuk meg a legkönnyebben: szúrjunk egy fogpiszkálót a húsba és ha könnyen ki tudjuk húzni anélkül, hogy bármi is ráragadna, biztosan megfőtt a sonka. Egyébként minél tovább készül egy sonka, annál finomabb, de legalább annyi órát kell főzni, ahány kiló a hús. Amint késznek ítéljük, hagyjuk kihűlni a vízben a sonkát, ne vegyük ki belőle. Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen lehűlt és megdermedt. A maradékot tegyük hűtőbe, de semmiképp ne zárt dobozba vagy becsomagolva, mert úgy hamarabb megromlik.






