Létrehozva: 2023.04.07.

Így lesz tökéletes a főtt tojás és a húsvéti sonka

Az elkészítésük egyszerűnek tűnik, hiszen jóformán csak víz kell hozzá, de könnyen el lehet mindkettőt rontani. Néhány praktikával azonban tökéletes lesz a főtt tojás és a sonka is.

A húsvéti sonka mellett az ünnepi asztal állandó szereplője a főtt tojás is. A tökéletes főtt tojás nincs túlfőzve és könnyű meghámozni is, az ideális főtt sonka pedig omlós, nem szárad ki és könnyű szeletelni. Van néhány tippünk, hogy ezek elsőre sikerüljenek.

tojás, főtt tojás,tökéletes főtt tojás
Így lesz tökéletes a főtt tojás és a húsvéti főtt sonka. Fotó: Timolina / shutterstock

Így készül a tökéletes főtt tojás

Miután beleraktuk az edénybe a tojásokat - lehetőleg szorosan egymás mellé, kitöltve az edény alját- öntsünk rájuk hideg vizet úgy, hogy egy ujjnyival ellepje őket. Fontos, hogy egymás fölé ne rakjunk tojást, csak egymás mellé! Közepes lángon addig főzzük a tojásokat, amíg a víz el nem kezd forrni. Ezután vegyük le a tűzhelyről és tegyük rá a fedőt és hagyjuk így 11-12 percig. Végül tegyük a még meleg tojásokat jéghideg, esetleg jeges vízbe további 10 percre, amitől szinte ledobják magáról a héjukat.

További tojásfőzési tippek

Ha hibázunk és főzés közben megreped a tojás héja, a főtt tojás állaga gumiszerű lesz, a pucolás nehézkes, a fehérjének egy jó része pedig a héjhoz tapadva marad. Ezt elkerülendő, főzés előtt vegyük ki a hűtőből a tojásokat, hogy szobahőmérsékletüek legyenek, mire vízbe kerülnek. A héj berepedését azzal is meg lehet előzni, ha egy kis sót teszünk a főzővízbe vagy a húsvéti sonka levében főzzük meg a tojásokat. Ha mégis megrepednek a tojások főzés közben, adjunk egy kis ecetet a főzővízhez.

sonka, húsvéti sonka, kötözött sonka
Fotó: Bors

Meddig főzzük a tojást?

A nedvessárgájú tojás (kemény fehérje, lágyabb sárgája) 5-6 percig készül a tökéletes kemény tojás pedig 9-10 percig. A főzéshez a régebbi tojásokat használjuk fel, a frissebbek inkább lágytojáshoz valók.

A festett tojást is meg lehet enni?

Amennyien a festéshez nem használunk lejárt minőség-megőrzési idejű, repedt, szennyezett tojásokat és élelmiszer-színezéket vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla) használunk, akkor igen. Ráadásul akár egy hét múlva is. A Nébih szerint ugyanis a festett főtt tojás 5°C fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig is eltartható és az így tárolt festett tojás később is elfogyasztható. Ha viszont a főtt, festett tojás 2 óránál többet volt szoba hőmérsékleten, hűtés nélkül, onnantól az már csak dekoráció és nem élelmiszer!

Így készül a tökéletes főtt sonka

A főzés titka nem csak a ráfordított idő és a fűszerek, hanem a jó minőségű hús is. A jó sonkát a sertés vagy mangalica első és hátsó combjából, különböző tartósítással és ízesítéssel készítik. Ha tehetjük ilyet vegyünk. A kötözött, füstölt, sertéscomból készült sonka megfőzésekor arra kell figyelni, hogy sosem tudni pontosan mennyire sós a sonka, ezért legalább fél napra áztassuk be hideg vízbe. Ha nincs időd beáztatni, öntsünk egy kis ecetet a főzővízbe. Áztatás után rakjuk egy tiszta edénybe a húst és adjunk hozzá boróka bogyót, babérlevelet, borsot, fokhagymát és egy darab kolbászt, majd engedjük fel vízzel. Sózni nem kell a húst! A zsíros réteget hagyjuk rajta, ez akadályozza meg, hogy a sonka kiszáradjon, a hálót pedig még véletlenül se vágjuk le főzés előtt. Főzés közben a legfontosabb, hogy ne forraljuk a húst, csak lebegtessük kis lángon. Fedőt ne tegyünk a fazékra!

Mikor van kész a sonka?

Azt, hogy mikor jó a sonka, fogpiszkáló tesztel állapíthatjuk meg a legkönnyebben: szúrjunk egy fogpiszkálót a húsba és ha könnyen ki tudjuk húzni anélkül, hogy bármi is ráragadna, biztosan megfőtt a sonka. Egyébként minél tovább készül egy sonka, annál finomabb, de legalább annyi órát kell főzni, ahány kiló a hús. Amint késznek ítéljük, hagyjuk kihűlni a vízben a sonkát, ne vegyük ki belőle. Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen lehűlt és megdermedt. A maradékot tegyük hűtőbe, de semmiképp ne zárt dobozba vagy becsomagolva, mert úgy hamarabb megromlik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát - videó

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

magyarnemzet.hu

Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

mindmegette.hu

A hét közepén bezár minden Lidl: így alakul a boltok nyitvatartása május 1-jén

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa