kulcsár edina
Két héttel húsvét előtt már mindenki azt nézi, melyik sonkát érdemes megvenni a húsvéti asztalra. Nem elsősorban az ár, mint inkább a hagyomány dönt - bár az sem mindegy, mennyire mélyen kell a bukszába nyúlni. Körbenéztünk a piacon.
A húsvéti asztalról természetesen ebben az évben sem hiányozhat a sonka, a magyar emberek tartják a hagyományt. A Ripost munkatársai a Fény utcai piacon és egy közeli hentesboltban mérték fel a kínálatot - és az árakat.
Sonkaillat lengi körbe a piacot, minden húsosnál bőséges a választék. Kínálnak füstölt parasztsonkát, füstölt tarját, füstölt combot, darabolt combot, füstölt szívsonkát, sült sonkát, mangalica füstölt főtt sonkát, füstölt csülköt. Az árak a tavalyihoz képest 15-20 százalékkal nőttek. A legkevesebb pénzt a füstölt csülökért kérik, 2700 forintot kilójáért, de találtunk sonkát - igaz, különlegeset - közel 70 ezer forintért is.
Mindenkinek megvan a véleménye arról, milyen az igazi, jóféle húsvéti sonka. Böhm Zoltán, a Fény utcai piacon található Lazsafood munkatársa úgy véli, a sonka akkor jó, ha hagyományos eljárással készül és nem gyorspácolással, és a klasszikus füstölés híve.
Akkor jó a sonka, ha rendesen füstölik, nem forró füstön
- tette hozzá. A parasztsonkának öt hétig kell állnia a pácban, és utána mehet a füstre.
A szakember azt tapasztalja, hogy az emberek elsősorban a hagyományos sonkát keresik, a kötözöttet vagy a csontos parasztsonkát.
Minden évben a parasztsonka és a kötözött fogy legjobban, így van ez idén is
- mondta. A parasztsonkáért többet kell fizetni, mint a kötözöttért, ráadásul nem lehet belőle 1-2 kilót venni, éppen ezért az egyedülállók kevésbé viszik, inkább a nagycsaládosok. Régen, nagyapáink idejében a sonka akár egy évig is elállt. Ma már a városi lakásokban nemigen tudják tárolni és a feltüntetett szavatossági idő is jóval rövidebb.
Petró József, a Petró hentesbolt vezetője azt mondja, hogy amikor kötözött sonkát választ az ember, az állagát érdemes ellenőrizni.
Meg kell nyomkodni, ha nem elég kemény, ruganyos, könnyű összenyomni, akkor nem jó, túl vizes
- igazít el a hentesmester.
Hosszú ideig érlelt sonkát kevés helyen árulnak, de ilyet is találtunk. Lehet vásárolni 10 kg körülieket is, aminek a kilója 9900 forint, de a spanyol ibériai sonkák ennél is lényegesen drágábbak. A Belotta-ból már 69 ezer forint egy kiló! Olyan malacból származnak, ami egész évben szabadtartáson van és folyamatosan makkal etetik, ettől zsengébb és sötétebb színű lesz a sonkája. Ezt ritkábban viszik és nemcsak az ára miatt, hanem azért is, mert nem mindenki szereti. A Cebo is drága, 29.800 forint kilója. Hiába, ez olyan disznóé, ami csak az utolsó két évben kapott makkot.
A drága, különleges sonkákat egész évben viszik, húsvétkor sem vesznek belőle többet, mert aki ezt szereti és meg tudja fizetni, az nemcsak gúsvétkor fogyasztja.
Emil egyelőre csak nézegeti a sonkákat, még nem vásárol:
Húsvét előtt fogjuk csak megvenni a sonkát. Vagyis a füstölt tarját, mert azt szeretjük. Húsvétkor nálunk ez a szokás. Általában kettőt vásárolunk, mert jön a fiam is sonkázni, bár ő is vesz magának. Az árban nincs felső határ, az a fontos, hogy jó legyen!
füstölt csülök. 2700 Ft
füstölt tarja: 4500 Ft
szív sonka: 4800 Ft
kötözött sonka: 4700-6000 Ft
mangalica sonka: 15.000 Ft
spanyol sonkák: 29.000-69.000 Ft