Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.04.06.
Módosítva: 2023.04.06.

Húsvéti kisokos: segítünk felkészülni a gyerekek kérdéseire

Hogyan kapcsolódik a húsvéthoz a nyúl? Mi köze az ünnephez a báránynak és a tojásnak? Miért dekorálunk barkával és miért járunk locsolkodni? A Ripost kisokosából kiderül!

Közeledik a húsvét. A kíváncsi gyerekek ilyenkor váratlan kérdéseket tehetnek fel a szülőknek, például, hogy mit ünneplünk húsvétkor vagy miért a nyúl hozza a tojást és egyáltalán, miért locsolkodunk ilyenkor? Ezek megválaszolásához jól jöhet, ha kéznél vagy egy húsvéti kisokos!

húsvét,kisokos,húsvéti kisokos
Mi köze a báránynak, a nyúlnak és a tojásnak a húsvéthoz? A Ripost kisokosából kiderül! Fotó:  Getty Images

Mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe. Ilyenkor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük a niceai zsinat döntése értelmében. Húsvét napja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte után az első vasárnap van, vagyis ez egy mozgó ünnep. Idén húsvét első napja április 9., húsvéthétfő pedig április 10-re esik. Bár a nagypéntek is a húsvéthoz kötődik, ez Jézus keresztre feszítésének napja, amikor a keresztények böjtölnek és megemlékeznek Jézus Krisztis kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről.

Mit ünneplünk húsvéthétfőn?

Ennek a napnak már nincs köze a valláshoz, pusztán néphagyományon alapul és elsősorban a fiatalságot ünnepeljük ilyenkor. Húsvét hétfőt vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek is nevezik. Ezen a napon a férfiak meglocsolják a szép ruhába öltözött nőket, hogy azok fiatalok maradjanak. A húsvét hétfői locsolkodás emellett a bő termést, a megtisztulást és a termékenységet is jelképezi.

Mit szimbolizál a húsvéti bárány?

Jézus áldozatát. Mielőtt teljesen leváltotta volna a tél eleji disznóvágásból maradt sonka, szopós bárányt ettek húsvétkor az emberek, így emlékeztek Krisztus halálára és feltámadására, valamit Isten kegyességére, aki megkegyelmezett azoknak az egyiptomi zsidóknak, akik érintetlen bárány vérével kenték be ajtófélfájukat.

húsvét,tojás
A tojásfestés is régi szép hagyomány.

Miért pont barkaágat díszítünk fel tojásokkal?

Magyarországon a templomban barkaágat, a mediterrán országokban pedig pálmaágat vagy olajágat szentelnek meg a hagyomány szerint. Ezek ugyanis Jézus jeruzsálemi bevonulásának jelképei. Mivel nálunk nem él meg a pálma, maradt a barka. Ezen kívül régebben különleges gyógyerőt is tulajdonítottak ennek a nálunk honos növénynek.

Mi köze a tojásnak Jézushoz?

Egyes vélekedések szerint a húsvét eredetileg a tavasz és a termékenység ünnepe volt, így lett jelképe a tojás. Krisztus halála és feltámadása után a húsvét keresztény ünneppé vált, viszont az ünnephez tartozó szimbólumokat megtartották - így a tojást is - a kereszténység előtti, pogány időkből. Egy másik elmélet szerint, mivel a középkori keresztények nem ettek tojást a böjt ideje alatt, viszont a tavasz beköszöntével elkezdtek a tyúkok újra tojni, húsvétra sok tojás gyűlt össze, ezért azt tették az ünnepi asztalra, és így válhatott szimbólummá.

Hogy jön a nyúl a tojáshoz?

Mivel eredetileg pogány szokásra épült a húsvét, a szapora nyúl volt kezdetekben az egyik szimbóluma. De vannak más magyarázatok is. A német legendákban arról lehet olvasni, hogy az alvilág istennője bosszúból egy madarat nyúllá változtatott úgy, hogy az továbbra is tudott tojást rakni. Így is a húsvét szimbólumává válhatott a nyúl. A harmadik verzió szerint egy kislány télen azért imádkozott a Hold istennőhöz, hogy mentsen meg egy sebzett madarat. Az istennő nyúllá változtatta az állatot, aki a gondoskodásért cserébe tavasszal színes tojásokat tojt a fűbe a kislánynak.

+1 okosság: innen ered a tojáskeresős játék

A középkorban húsvét idején lehetett az adókat és a bérleti díjakat tojással, tyúkkal vagy nyúllal is megfizetni. Ebből alakulhatott ki később az, hogy az un. adótojásokat elrejtették a gyerekeknek, játékból. A 17. században már fel is díszítették ezeket, és mivel a tyúk nem tud színes tojást tojni, ráfogták a nyuszira.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!

INSIDER

Egymilliárd forint egy magyar kisfiú, Tomika élete

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért