Létrehozva: 2023.03.12.
Módosítva: 2023.03.12.

A háború és a szankciós válság ellenére is javult a magyarok hangulata

A kormánypártok megőrizték támogatottságukat.

A háborús pesszimizmus és a szankciós válság közepette is javult a magyarok kedélyállapota, a kormánypártok pedig megőrizték a választáson szerzett támogatottságukat - derült ki a Nézőpont és a Medián Intézetközvélemény-kutatásaiból.

A Nézőpont Intézet azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy a szankciós válság ellenére javult a magyarok közhangulata, többségük továbbra is a kormánypártokat támogatja.
A válságálló kormányzás bizonyítéka egyaránt a Medián február végi és a Nézőpont Intézet március eleji felmérésének eredménye - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a 2023-as politikai évadnyitány után elsőként publikált - hibahatáron belül közel azonos - kutatási eredmények alapján a magyarok közhangulata jelentősen javult az idei év elején, a háborús pesszimizmus ellenére is.

A Nézőpont Intézet és a Medián decemberi kutatása szerint még a magyarok kétharmada (egyaránt 66 százalék) gondolta úgy, hogy inkább rossz irányba mentek a dolgok az év végén, azonban február végén, március elején már közel tíz százalékponttal kevesebben voltak borúlátók (57-58 százalék).
Ezzel párhuzamosan a Nézőpont Intézet kutatása alapján 26 százalékról 32 százalékra, míg a Mediánnál ennél is nagyobb mértékben,

27 SZÁZALÉKRÓL 37 SZÁZALÉKRA NŐTT A DERŰLÁTÓ MAGYAROK ARÁNYA- írták.

Megjegyezték, hogy a Nézőpont Intézet utoljára február végén, a Mediánnal egy időben mérte a pártok népszerűségét. Mindkét kutatás hasonló támogatási adatokra jutott. A Nézőpont Intézet a biztos szavazók bázisán vizsgálta a pártok legvalószínűbb listás eredményét, amely alapján

A SZAVAZÓK TÖBB MINT FELE (52 SZÁZALÉK) A FIDESZ-KDNP-T TÁMOGATNÁ,a Medián a választani tudó "biztos" szavazók körén belül szintén arra mutatott rá, hogy a kormánypártiak tennék ki a szavazók több mint felét (51 százalék).

A két felmérés szerint hasonló a DK támogatottsága,12 (Nézőpont) és 14 (Medián) százalék. A Nézőpont a Mi Hazánk 9 százalékos támogatottságát mérte, míg a Medián a Momentumot látta 9 százalékos erőnek - olvasható a felmérésben.

Hozzátették: mindkettő kutatás alapján a magyarok bejuttatnák a parlamentbe a Kétfarkú Kutya Pártot: 9 (Nézőpont) és 6 (Medián) százalékkal, a Jobbik pedig mindkét esetben a bejutás küszöbén áll: 4 (Nézőpont), illetve 5 (Medián) százalékon.
Külön indulás esetén egyik felmérés alapján sem lenne több ellenzéki erő a parlamentben: a Mindenki Magyarországa és az LMP 2-2, A Nép Pártján 2-1, az MSZP 2-1, a Párbeszéd pedig 0 és 2 százalékon áll - közölte a Nézőpont Intézet.

 

Több, mint egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok milyen elvárásokkal és várakozásokkal vannak a szomszédos háború elhúzódó, közel egy évét követően.

Forrás: Nézőpont

Három hét múlva lesz egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok milyen elvárásokkal és várakozásokkal vannak a szomszédos háború elhúzódó, közel egy évét követően - írja a Nézőpont.

A magyar választók négyötöde (78 százalék) szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában, még akkor is, ha így Ukrajna nem tudja visszaszerezni az összes területet, amit Oroszország elfoglalt. Még a politikai hovatartozás sem befolyásolja jelentősen az erről szóló vélekedést: a baloldali szavazók közel kétharmada (63 százalék) is egyetért a fegyvernyugvás szükségszerűségével, míg a kormánypártok szavazói körében 91 százalékos a tűzszünettel való egyetértés. Fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan társadalmi csoport, aki egyetértene a háború folytatásával az elfoglalt területek visszaszerzése reményében.

A magyarok többségét békepárti elvárások, ugyanakkor borúlátó várakozások jellemzik. Közel felük (49 százalék) szerint a konfliktus még évekig elhúzódik, és csupán egyharmaduk (33 százalék) számít arra, hogy 2023-ban rendezni tudják a helyzetet. Szinte senki nem számít arra, hogy a következő hónapban véget ér a háború (2 százalék). Ebben a kérdésben egyformán pesszimisták a kormánypárti és kormánykritikus szavazók, ugyanolyan arányban (46, illetve 48 százalék) számítanak arra, hogy a hadakozás évekig elhúzódik, de ugyanannyian (34, illetve 35 százalék) vannak azok is, akik szerint idén befejeződik a konfliktus.

A Nézőpont Intézet aktuális kutatása szerint a miniszterelnök utcahosszal vezet, írja a Magyar Nemzet.

A magyarok 49 százaléka Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából.

MINT ÍRJÁK, A KORMÁNYFŐ A JELÖLTI VERSENYBEN UTCAHOSSZAL VEZET, HISZEN A SZEMÉLYE IRÁNTI BIZALOM KÖZEL NÉGYSZER AKKORA, MINT A DK, HÉTSZER AKKORA, MINT A MI HAZÁNK ÉS NYOLCSZOR AKKORA, MINT A MOMENTUM VEZETŐJE IRÁNT.

A Nézőpont Intézet felmérése alapján a képzeletbeli dobogó második fokára a DK-s Dobrev Klára került, Gyurcsány Ferenc felesége a választók mindössze 13 százalékának tudta elnyerni a bizalmát. A harmadik helyen Toroczkai László szerepel, akit a választók hét százaléka tart a legalkalmasabbnak a feladatra. Vele szinte holtversenyben van Donáth Anna a hatszázalékos eredményével, akinek a visszatérése egyelőre sikertelen, hiszen támogatói köre a felét sem éri el Dobrevének. Közel annyian gondolják úgy, hogy egyikük sem a legalkalmasabb jelölt – 11 százalék –, mint amennyien Dobrevet választották, a tanácstalanok aránya pedig annál is nagyobb, mint amennyien Donáthra adnák a voksukat.

FORRÁS: NÉZŐPONT INTÉZET

AZ ÉVEK ÓTA FENNÁLLÓ ELLENZÉKVÁLTÓ HANGULAT ÚJABB BIZONYÍTÉKA, HOGY A POTENCIÁLIS BALOLDALI SZAVAZÓK TÖBB MINT EGYNEGYEDE, 27 SZÁZALÉKA NEM TUD VÁLASZTANI A JELENLEGI ELLENZÉKI AJÁNLAT KÖZÜL.

Kifejezetten rossz eredmény a visszatérő Donáth Anna számára, hogy tíz baloldali szavazóból mindössze egyet – 12 százalék – tudott eddig maga mellé állítani, míg elsődleges konkurenciája, Dobrev Klára ugyanennek a baloldali választói közönségnek több mint egyharmadát, ami 37 százaléknak felel meg. Vagyis a baloldali jelöltek továbbra sem elsősorban Orbán Viktor, hanem egymás kihívói – állapítja meg a Nézőpont Intézet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka