RETRO RÁDIÓ

Elképesztő: már a mézet is hamisítják! Miről ismerhetjük fel?

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2023. 02. 03. 09:30

Szigorúbb jelölési szabályokkal védenék meg a magyar méz minőségét. Addig is, mit tehetünk, hogy elkerüljük a hamisított kínai mézet?

Húsz uniós tagállam agrárminisztere - köztük a magyar - kérte az Európai Bizottságot az európai piacon található mézkeverékek származásának szigorúbb szabályozására. Egyértelművé tennék a mézkeverékeket alkotó mézek származási országait. De vajon míg ezt bevezetik, addig mit tehetünk a kétes eredetű importméz elkerülése érdekében?

Nem tudhatjuk biztosan, hogy valódi, magyar mézet eszünk-e Fotó: Pixabay

Hazánk évek óta harcol a mézjelölési szabályok szigorításáért

A termelők és a fogyasztók részéről egyaránt egyértelmű igény mutatkozik a mézkeverékeket alkotó mézek származási országainak pontos feltüntetésére, emiatt Magyarország már hosszú évek óta szorgalmazza a mézről szóló irányelv módosítását, amire az Európai Bizottság idén tervez javaslatot tenni. A kétes eredetű és minőségű, főként harmadik országokból származó keverékek ugyanis komoly veszélyt jelentenek az európai méhészekre, ráadásul jelentősen rontják a mézek iránti fogyasztói bizalmat is.

Nagyon sok a hamis méz a piacon

A mézet háromféleképp hamisítják. Egyrészt hamisítják az eredetmegjelölést, vagyis az adott méz nem onnan származik, vagy nem olyan fajtájú, mint ami a címkéjén szerepel - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) oldalán. A másik trükk a mézek cukorszirupokkal történő hamisítása. Vagy direkt módon hozzákeverik a cukorszirupot a mézhez, vagy a cukrokat a méheknek adják táplálékként. Létezik egy harmadik módszer is, amit laborokban csinálnak, ez az ún. gyantaszűréses technológia, amit Kínában találtak ki. Ennek eredményeként a méz az eredetinél világosabb, gyakorlatilag egy steril cukorszirup lesz, és hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője. Ezek a termékek valójában már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Sajnos sok helyen lehet ilyet is kapni méz feliratú üvegekben.

Hogyan ismerhető fel a valódi méz?

Néhány trükkel ellenőrizhetjük a méz valódiságát:

  • a hamisított méz cseppfolyósabb, a valódi méz cseppje nehezen folyik, jellegzetesen nyúlik;
  • a hamisított mézek általában világosak;
  • a hamisított méz jellegtelen, inkább cukor mint méz ízű;
  • a hamisított méz soha nem kristályosodik be;
  • vízbe kerülve a hamis méz gyorsan feloldódik, az igazi leülepszik az aljára és nehéz összekeverni;
  • a hamis méz nagyon olcsó.
méz
Az eredeti méz sötétebb és nem folyik, inkább "nyúlik" Fotó: Pixabay

Mire figyeljünk még mézvásárláskor?

Először is az üvegen, flakonon lévő címkére. Ezen megtaláljuk az áru származási helyét. A Távol-Keletről az EU-ba érkezőn csak az van feltüntetve, hogy keverékméz. A szakértők ezenkívül azt javasolják, hogy óvakodjunk a gyanúsan olcsó mézektől, mert azok eredetisége erősen megkérdőjelezhető lehet.

Keressük a zárszalaggal ellátott termékeket

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a magyar termelői méz iránti bizalom kialakítása céljából logózott mézesüveget és zárszalagot vezetett be. A zárszalagot az a termelő használhatja, aki arra szerződést köt az OMME-vel. Ezzel aláveti magát az ellenőrző vizsgálatoknak, és vállalja azok következményeit is. A zárszalag igazolja, hogy hozzáadott cukor nincs a termékben, és hogy Magyarországon termelték a mézet. Vagyis a szalag egyfajta garancia a minőségre. Mivel a zárszalag alkalmazása nem kötelező, annak hiánya nem jelenti azt, hogy a méz nem természetes vagy nem magyar.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.