tóth gabi
Ilyenkor a legkönnyebb elkapni a vírusokat, amik gyakran köhögéssel járnak, még sok-sok héttel a gyógyulás után is. Ez az ősrégi módszer hatásosan csillapítja a köhögést, és mindössze erre az egyszerű zöldségre van szükséged hozzá.
Az őszi-téli időszakban tombolnak a járványok, legyen szó akár influenzáról, nátháról vagy koronavírusról; és gyakran hosszan elhúzódó, kínzó köhögéssel járnak ezek a betegségek. Érdemes a háziorvossal legalább telefonon felvenni a kapcsolatot, ha lázas vagy, hosszú ideje köhögsz, de a kezelésen túl népi gyógymódokkal is segíthetsz azon, hogy elmúljon a kellemetlen köhögés – méghozzá a fekete retek segítségével.
Érdemes minél többet enni belőle
Ez a zöldség késő ősszel érik, nagyon jól eltartható hűvös helyen, és rengeteg üzletben be tudod szerezni. Nem is árt, ha mindig van otthon, hiszen nyersen fogyasztva az egyik legjobb téli C- és B-vitamin-forrás, de emellett bőven található benne vas, foszfor, kalcium és magnézium is. Segíti a máj működését, vízhajtó hatása van, és emésztési zavarokra is hatásos. Emellett azonban leggyakrabban felsőlégúti panaszok enyhítésére szokták használni, hiszen hatásosan csillapítja a köhögést, a torokfájást, és enyhíti az influenzás tüneteket.
Így használd
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágd le a retek felső részét, vájd ki kanállal a belsejének körülbelül az egyharmadát úgy, hogy hagysz egy kb. 1 cm-es peremet.
Lyukaszd ki a retek alsó részét, majd tedd a retket egy széles peremű üvegpohárba. Önts bele mézet, hogy kitöltse a zöldségbe vájt mélyedést, majd az egészet tedd be egy éjszakára a hűtőbe.
Reggelre a méz átfolyik a retek alján lévő lyukon, és telítődik a zöldségben található hatóanyagokkal. Ebből a mézből fogyassz kiskanállal, magában, de a teádat is ízesítheted vele.