Létrehozva: 2023.01.23.
Módosítva: 2023.01.23.

Egy offshore cég is benne lehet a nyugdíjaslehúzó bizniszben

Évek óta ugyanannak a márkának a termékeivel szédítik az időseket. Felbukkant már 2017-ben egy csalássorozat kapcsán, most pedig a Ripost által leleplezett nyugdíjaslehúzó bizniszben ismét rátaláltunk.

Szerző Forgács Ági

Mi köti össze a nyugdíjaslehúzó biznisszel kapcsolatos 2017-es rendőrségi nyomozást és az e témában több cikket publikáló Ripost nevében magát oknyomozó újságírónak kiadó személyt? Egy márkanév!

Ugyanaz a márkanév került a rendőrök látókörébe 2017-ben, mint aminek az egyik viszonteladói partnere azon a címen található, ahonnan a magát a Ripost újságírójának kiadó kamu oknyomozó telefonált. Mint arról beszámoltunk, a kamu oknyomozóról már kiderítettük, hogy a motivációs tréner Bódi testvéreknek az ismerőse, akik Palikék műsorában bevallották, hogy "időseknek adtak el minden szart". Nagyon úgy tűnik, hogy a 2017-es rendőrségi nyomozásban felbukkanó egyik márka termékeiről van szó, ezt a márkát és társait emlegetik „szarként” a botrányt kirobbantó Bódiék.

Újabb fordulat a nyugdíjaslehúzó bizniszben.

A nyugdíjaslehúzó bizniszben egészségmegőrző eszközöket adnak el  többszörös áron. Fotó: police.hu

Rendőrségi nyomozás része is volt már BNM termék

Nyugdíjaslehúzás: így nevezzük, amikor időseket állapotfelmérésre hívnak be, ott rájuk ijesztenek a "mérés eredményével", majd egészségmegőrző eszközöket adnak el nekik a forgalmi értéküket többszörösen meghaladó áron. Csalásba akkor fordul át a dolog, amikor az időseknek azt hazudják, hogy a megvásárlásra kínált terméktől meggyógyulnak, illetve amikor visszaélnek közismert és köztiszteletben álló szakemberek nevével. . Csalás megalapozott gyanúja merült fel például 2017-ben is, amikor a veszprémi rendőrök folytattak nyomozást öt gyanúsított ellen, akiknek a büntetőpere azóta már a bíróságokon zajlik. A gyanúsított férfiak országszerte olyan irodákat működtettek, ahol kizárólag idős személyek egészségügyi felmérését végezték. Őket ingyenes orvosi vizsgálatra, egészségfelmérésre hívták, majd ott egy magát szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó orvosnak kiadó férfi egészségmegőrző eszközökkel „teljes állapotfelmérést” végzett. Ezután közölte a megvizsgált személyekkel, hogy olyan betegségük van, amin csak az általuk felkínált, orvosi műszerként bemutatott egészségmegőrző termékek használatával javíthatnak, melyek egyenként akár több százezer forintba is kerültek. A nyomozást követően a Veszprémi Rendőrkapitányságon bemutatták azokat az egészségmegőrző eszközöket, amiket orvosi műszerekként, túlárazva sóztak rá az idősekre: matracok, lágylézerek, masszírozók voltak a főbb termékek.

 Az egyik terméken, ami a „Triplex Masszázs Terápia” nevet viseli, jól látszik a márkanév: BNM. Ennek a terméknek jártunk utána. Fotó: police.hu

 Az egyik terméken, ami a „Triplex Masszázs Terápia” nevet viseli, jól látszik a márkanév: BNM. Ennek a terméknek jártunk utána.

A GVH is bírságolt már BNM termék miatt

Nem kell nagyon messzire menni, hogy megtudjuk, mi az a BNM. A Gazdasági Versenyhivatal 2015 májusában a BNM termékek miatt bírságolt meg egy magyar céget, miután az bizonyos készülékeket valótlan gyógyító és egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsített, valamint hamis diagnosztikai funkciókkal mutatta be termékbemutatóin.

Már a GVH is bírságolt BNM termékek miatt. 

 „A cég valótlanul állította, hogy a BNM pulzáló mágnesterápiás és a BNM polarizáltfény-terápiás készülékek alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, és termékeit így is hirdette ("alkalmas színekkel való gyógyításra"), valamint valótlanul tulajdonított a termékeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatást ("felgyorsítja az anyagcserét")”- közölte a GVH. „A BNM pulzáló mágnesterápiás készülék a gyártó megfelelőségi nyilatkozata szerint orvostechnikai eszköz, azonban az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, és megtiltotta reklámozását is” – írják.

A kamu oknyomozó irodájának címén is forgalmaztak BNM termékeket

A BNM termékeket forgalmazó cégnek van működő honlapja is, ahol egyrészt termékeiket mutatják be, másrészt viszonteladó partnereiket sorolják fel. Ezek között található az az állapotfelmérésekkel foglalkozó iroda is, ahonnan egy, magát a Ripost újságírójának kiadó kamu oknyomozó telefonált. 

A BNM termék viszonteladói partnereinek címe. Fotó: Internet. 

A Ripost decemberben „Időseknek adtunk el minden szart” című cikkében foglalkozott a Bódi testvérek Palikéknál tett vallomásával. „Beálltam üzletkötőnek. Értékesítettünk olyan dolgokat, amiket nem biztos, hogy ma is értékesítenék” - beszélt az egyik Bódi arról a munkáról, amit állításuk szerint korábban végeztek. Miután bemutattuk, hogy Bódiék ismeretségi körében még mindig sokan foglalkoznak azzal, hogy ezeket a termékeket rásózzák a nyugdíjasokra, egy olvasónknál egy magát újságírónak kiadó férfi jelentkezett, hogy a Bódi testvérekről tudjon meg információkat. A Ripost munkatársai hamar lebuktatták a hazudozó férfit, aki egyenesen odáig ment, hogy azt állította: a Ripostnak ő segített megírni a Bódiékról szóló cikket. Kiderült, hogy az ál-újságíró egy időseknek állapotfelméréseket kínáló cég telefonszámáról telefonált, érdekelt lehet a nyugdíjaslehúzó bizniszben, a cég ügyvezetője pedig a fentebb említett, valamiért bombát robbantó Bódi testvérek ismerőse.

Kedvenc termék a nyugdíjaslehúzó bizniszben

Ezután azt is bemutattuk, hogy a „kamu oknyomozó” címe, a Dohány utca 82. egy állapotfelmérésekkel foglalkozó cég egyik telephelye az összesen 8 telephely és fióktelep közül, amik fővárosi és vidéki címeken találhatók. A Ripost információi szerint ugyanennek a cégnek egy másik telephelyén tartott házkutatást a rendőrség egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában, miután a címen lévő cég a weboldalán visszaélt Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével, illetve egy, a professzorral máshol és más céllal készült videót használt fel, amikor jogtalanul reklámozott arteriográfos állapotfelmérést. Ennek a telephelynek a címe is szerepel a BNM termékek viszonteladóinak címei között, így könnyen meglehet, hogy a BNM termékek ebben a 2022-es rendőrségi nyomozásban is szerepet játszanak.

A Marshall-szigeteken van bejegyezve a tulajdonosa

A BNM termékeket forgalmazó cég a BNM - Bio Natural Medical Kft., aminek a tulajdonosa egy, a Marshall-szigeteken bejegyzett cég. 

 

A Marshall-szigetek ugyanolyan adóparadicsom, mint a híres Panama. A Marshall-szigeteken olyan nemzetközi offshore cégek alapítására is van lehetőség, melyek mentesek a jövedelemadók alól. A Marshall-szigeteket fix adózású helyszínként is emlegetik, ugyanis a cégeknek évente kizárólag egy előre meghatározott, alacsony összegű adót kell fizetniük, amely független a társaság által elért nyereségtől. A fix adón kívül a vállalkozásnak nincs egyéb adófizetési kötelezettsége. A cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani.

Rendőrségi nyomozások, GVH-bírság, offshore cég, kamu oknyomozó: csak kapkodjuk a fejünket! Nyugdíjasok, vigyázat!

Kitalált márkák

Nem a BNM az egyetlen olyan egészségmegőrző termékeket kínáló márka, ami egy magyar kft nevéből keletkezett és ami miatt cég GVH bírságot kapott. 2017-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Standard Products and Solutions Kft. SPS névre hallgató márkáját bírságolta, mivel a cég megalapozatlanul reklámozta egyes termékeit gyógyító hatásokkal, megtévesztette a fogyasztókat a termékek kedvezményes megvásárlásának lehetőségéről, valamint elhallgatta, hogy a fogyasztók a vállalkozás székhelyén vettek részt árubemutatón, így nem élhettek elállási jogukkal. A jogsértésekért a vállalkozásra 33.592.000 forint bírságot szabott ki a GVH, és egyúttal megtiltotta a jogsértő gyakorlatok folytatását.


 

 

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

hirtv.hu

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián