Létrehozva: 2022.12.12.
Módosítva: 2022.12.13.

„Időseknek adtunk el minden szart” - karácsony előtt virágzik a nyugdíjasokat lehúzó biznisz

Régi trükk a nyugdíjasok lehúzása az egészségükre hivatkozva - és most, karácsony közeledtével megint időszerű lett a téma. Ezúttal egy műsorban tett vallomás indított el lavinát az interneten.

Mint kiderült, még mindig gyakorlat a nyugdíjasok lehúzása: időseket csalnak el "állapotfelmérés" címén előadásokra, majd rájuk sóznak sok százezerért termékeket - úgy, hogy sokszor még hitelfelvételre is ráveszik a gyanútlan nyugdíjasokat... Felrobbantotta az internetet a Palikék Világa című podcast egyik epizódja, aminek a magukat csak „Bódi testvéreknek” nevező három fiatal férfi volt a vendége, akik motivációs előadásaikkal és könyveikkel lettek ismertek Magyarországon. Bódiék őszintén vallottak a nagy nyugdíjasbizniszről. 

Palik László műsorában hangzott el a vallomás a nyugdíjas lehúzásról. 

„A fél ország tudta, hogy időseknek adtunk el minden szart”

Palik László a beszélgetés során hamar kiugrasztotta a nyulat a bokorból, amikor arról kezdte el Bódiékat faggatni, hogyan született meg a gondolat, hogy motivációs trénerekké váljanak. „Hogy hogy jött a könyvírás? Sírtam otthon a teraszon, és nem jutott semmi az eszembe, mit fogok kezdeni az életemmel, amikor a fél ország tudta, hogy időseknek adtunk el minden szart, mit fogok ezzel kezdeni, hova vesznek fel, akkor jött egy belső hang: írj egy könyvet!” - vallotta be az egyik Bódi testvér. 

De mit is jelent vajon az „időseknek adtunk el minden szart” mondat? „Beálltam üzletkötőnek. Így utólag bánom, mégis azt mondom, hogy ez kellett a fejlődésemhez. Értékesítettünk olyan dolgokat, amiket nem biztos, hogy ma is értékesítenék. Mindez kellett. Jó pénz, nagy fizetés, jó nők, drog stb.” - beszélt testvére arról a munkáról, amit állításuk szerint korábban végeztek.

Egy videóban is beszéltek róla

Nem először álltak ki Bódiék a nyilvánosság elé múltjukkal, tavaly például egy videóban így beszéltek róla: „Az elmúlt napokban rengeteg támadást kaptunk a múltunkkal kapcsolatban, amiben vannak igazságok… Megjelent rólunk, hogy nyugdíjasokat vertünk át. Van valóságalapja. Egy olyan cégcsoportnál dolgoztunk, aminek olyan termékei vannak, ahol főként a nyugdíjasok a potenciális vevők. Gyakorlatilag itt nagyon jó pénzt kerestünk" – mondta egyikük a videóban és azt is hozzátette, hogy több ezer ügyfelük volt.

Felrobbantotta az internetet a vallomás

A nagy vallomás felrobbantotta az internetet, a YouTube-on és a redditen is több száz kommentelő háborodott fel a „Bódi tesók” vallomásán. „Máskor a vendégek életének hátterét jobban meg kellene vizsgálni, mielőtt elhívjátok őket, vagy a sok átvert nyugdíjast is el kellett volna hívni, a tisztánlátás miatt…szélhámos banda, így nem lennék büszke az anyagi hátteremre, ha emberek százait kellene megvezetnem…” - írja az egyik kommentelő Palikék videója alatt. „Lózungok, felszínesség, sekélyesség. És nem ez a legnagyobb baj velük” – fogalmaz egy másik kommentelő. „Totál kiábrándulás a Palikékból. Bóditesókat behívni és ezt a három csalót beállítani úgy, mint három jó útra tért tapasztalt fiatalembert! Már nem öregeket vernek át, hanem a naiv embereket a sok közhely bullshittel, hát gratulálok, hogy őket kell dicsőítve interjúztatni…” - írta egy másik felháborodott netező.

"Mi már jó útra tértünk..."

Megkereste a Ripost is a „Bódi testvéreket”, ők azonban elzárkóztak attól, hogy bővebben is kifejtsék, hogyan is zajlott ez a bizonyos értékesítés. Arra hivatkoztak, hogy ez számukra már csak a múlt, amit ők lezártak és jó útra tértek.

Feljelentettek egy férfit, aki megpróbálta megvédeni az időseket az átveréstől

Pedig egy, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon zajló per azt mutatja, hogy a fentebb említett múlt még nem zárult le teljesen. Ebben a különös perben 8 férfi, többek között az egyik „Bódi tesó” közös erővel feljelentett egy budapesti férfit. Őt azzal vádolják, hogy zaklatta az akkor még Lónyay utcai irodájukba érkező idős ügyfeleket, és ezzel rontotta az üzletüket. Itt már mindenki felkaphatja a fejét: csak nem erről a bizonyos nyugdíjasátverésről van szó? A Ripost részt vett az egyik tárgyaláson, ahol Bódiék korábbi munkatársát, feljelentő társát hallgatták meg tanúként. „Nem kerültünk közvetlen kapcsolatba a feljelentettel. Ő leszólított engem és más munkatársaimat is, megjegyzést tett a külsőnkre, a foglalkozásunkra és az oda érkező ügyfeleinket állította meg” – mondta el Sz. D. a tanúmeghallgatáson. Példát is említett a fiatalember, szerinte a feljelentett férfi a kerékpárjával volt, amikor leszólított egy idősebb hölgyet és elkezdett vele beszélgetni. Ez a bizonyos idősebb hölgy is a feljelentők irodájába tartott. „Mondta neki a magáét!” - mondta el Sz. D., aki a bírónőnek azt mondta, szerinte irigység lehetett annak az oka, hogy a feljelentett odament a hozzájuk érkező ügyfelekhez. A férfi a tanúmeghallgatás alatt az ügyfeleket három ízben is vásárlóknak nevezte, így bár az nem derült ki a tárgyaláson, hogy pontosan mivel is foglalkoztak abban a Lónyay utcai irodában a feljelentők, az kiderül, hogy idős embereknek értékesítettek valamit. A feljelentett, zaklatással vádolt férfi ismerősei elképedve állnak a történtek előtt. „Már több ízben bevallotta az egyik feljelentő, hogy nyugdíjasokat vertek át korábban! És ezután még ők tesznek feljelentést más ellen, ráadásul koholt vádakkal. Hol van itt az igazság?” - kérdezte a felháborodott fiatal nő munkatársunktól. Bár ez se nem a joggyakorlat, se nem a bíróság hibája, hiszen utóbbinak nem tiszte azt vizsgálni, hogy mennyire folytattak erkölcsös üzletet a felperesek, az mégiscsak abszurd, hogy azt, aki figyelmeztetni próbálja az "ügyfeleket", a  kvázi „jó fiút” feljelenti nyolc, saját bevallásuk szerint „rossz fiú”.

Tehetetlenség a köbön

Nem véletlenül beszélnek a „Bódi tesók” ennyire nyíltan a múltjukról és emlegetik ilyen bátran, hogy van valóságalapja annak, hogy korábban nyugdíjasokat vertek át. Ha valaki ügyesen csinálja azt a bizniszt, amiben Bódiék is benne voltak, nem követ el bűncselekményt – legfeljebb a tisztesség kérdését lehet felvetni. Viszont nagyon vékony a mezsgye : csak akkor történik csalás, ha az értékesítés során konkrétan megtévesztik a vásárlókat, tehát például gyógyhatás kiváltására alkalmatlan eszközökre azt mondják, hogy megoldják az egészségügyi problémákat.   Önmagában az, hogy valamit jóval áron felül kínálnak és azt a látszatot keltik, hogy jól jár a vevő, nem bűncselekmény. 

Nehezen bizonyítható a nyugdíjas átverés. Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Ezeket az értékesítéseket általában egy ingyenes állapotfelmérés előzi meg, ezzel csalogatják be magukhoz a nyugdíjasokat. Jogilag csak akkor büntethető a biznisz, ha ennek az állapotfelmérésnek az eredményét arra használják fel, hogy megtévesszék ügyfeleiket az egészségügyi állapotuk súlyosságáról és a gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékeket úgy értékesítenek nekik, mint ami majd minden egészségügyi problémájukat megoldja.

Luxuséletet ígérnek a munkatársaknak

De nézzük csak, hogy pontosan miről is van szó! Bódiék feljelentő társai, korábbi munkatársaik továbbra is „űzik a szakmát”, erről közösségi oldalaik, interneten megjelent álláshirdetéseik és munkatársakat toborzó imázsfilmjeik tanúskodnak. A korábban egy helyen dolgozó férfiak ma már mind önálló vállalkozást vezetnek. Az egyik feljelentő, Sz. J. például Debrecenben nyitott üzletet. „19 éves voltam, amikor felköltöztem Budapestre szerencsét próbálni és 2015 szeptemberében jött egy lehetőség, munkát kaptam egy cégnél, ahol már közösségben dolgozhattam. Most már több mint 5 éve dolgozok a cégnél, akkor értékesítőként kezdtem, viszont most már kaptam egy új lehetőséget egy saját üzlet nyitására. Legfőbb célom, hogy segítsek lehetőségeket adni a fiataloknak, ahogy én is kaptam akkoriban” – áll a bemutatkozásában. A cég oldaláról az egyáltalán nem derül ki, hogy pontosan mit is értékesítenek, csak az, hogy közösségük (értsd: értékesítőik) egy bajnok csapat, ahova folyamatosan várják munkatársak jelentkezését. „Közösségünk tagjai többnyire pályakezdő fiatalokból áll, akiknek a munkáját komoly tapasztalattal rendelkező mentorok támogatják és segítik. Csapatunk tagjai világos célokkal és vonzó jövőképpel rendelkeznek, miközben az oda vezető úton élvezik az átlagost meghaladó anyagi és erkölcsi elismerést” – szól Sz. J. álláshirdetése.

Egy másik feljelentő, Sz. B. is a neten toboroz munkatársakat, ő is átlagon felüli fizetést és juttatásokat ígér. „Mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy a budapesti irodánk munkalehetőséget kínál minden olyan embernek, aki valami többről álmodik az életben! Amikor én elkezdtem, mertem nagyot álmodni, mertem azt mondani magamnak, hogy megérdemlem azt az életszínvonalat, amiről mások egész életükben csak álmodnak! Számos embernek megmutattam, hogy ha nem félnek a kemény munkától, akkor ebben az országban is hatalmas sikereket lehet elérni” – szól ez a toborzás, ami szintén átlagon felüli életszínvonalat kínál.

Egy harmadik feljelentő, Sz. D. álláshirdetését is megtaláltuk. „Ha meguntad a középszerű életet és úgy gondolod, hogy képes lennél keményen dolgozni egy átlag feletti színvonalért, segíthetek neked! Amit biztosítunk: átlag feletti fizetés, luxus nyaralások, csapatban való munkavégzés, luxus irodai környezet, kiszámítható karrier!” - szól a toborzó. 

Őt a Ripost munkatársa fel is kereste, és szeretett volna bővebb információt kapni az álláshirdetésről és az abban kínált luxuslehetőségekről. Ő azonban sajnos nem kívánt a Ripostnak nyilatkozni. „Kedves Ági! Maga egy csodálatos ember, de sajnos én sem tudok nyilatkozni, köszönöm megtisztelő gondolatát” – szólt a válasz, amit munkatársunknak küldött.

Nem árulják el, hogy mivel foglalkoznak

Az interneten, egy kis imázsfilmben toborzott munkatársakat az a feljelentő is, akinek a tanúmeghallgatásán jártunk a bíróságon. Neki is feltettük kérdéseinket. Ő olyan szinten zárkózott el a válaszadástól, hogy pár perccel később tanúként eskü alatt beszélt arról a tárgyalást vezető bírónőnek, hogy munkatársunk – aki két kérdést tett fel neki a bírósági folyosón – zaklatja őt. Ez is jól mutatja, mennyire komolyan vehető a feljelentés és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon futó per, ha a feljelentők szerint egy újságíró kérdésfeltevése zaklatás. 

Meglepően jó üzletnek tűnik "minden szart" eladni nyugdíjasoknak 

SZ. D.-t annyira felzaklatta, hogy az álláshirdetésről faggattuk, hogy azt még aznap letörölte az internetről, mi azonban azt szerencsére korábban már lementettük, így meg tudjuk mutatni olvasóinknak, hogy mi állt benne egészen pontosan. A „csatlakozz a csapatunkba” címet viselő TikTok-videóból az derült ki, hogy az állás egy karrierlehetőség fiataloknak, sales gyakornokokat (értsd értékesítőket) keresnek, akiket megtanítanak profin tárgyalni, fix alapfizetést biztosítanak nekik, mentorprogramot és szakmai mentort, tervezhető karriert, szuper közösséget, csapatépítőket, elismerést, megbecsülést… ja, és sok sok pénzt!

 

 A videóban „szerződéseket” lobogtatnak, együtt csocsóznak, papírpénzesőben állnak és mindenki nagyon boldog! Ez lenne tehát az a karrierlehetőség, amit Bódiék korábbi munkatársai, feljelentő társaik kínálnak.

Közérzetjavításból gazdagodnak meg

Ennyit az értékesítők igencsak beszédes életéről, most megmutatjuk, mit is értékesítenek. Egy, a szintén ebbe a brigádba tartozó férfi álláshirdetéséből kiderül: „Mi a kor legmodernebb komplementer, wellness és közérzetjavító megoldásaival segítünk minden olyan embernek, aki vagy meg szeretné őrizni egészségét és jó közérzetét, vagy pedig már egy meglévő problémán szeretne esetlegesen javítani” – áll K. D. álláshirdetésében. Ez a szépen megfogalmazott verziója annak, ahogy ezt az értékesítést az egyik Bódi testvér nevezte Palikéknál: „nyugdíjasoknak adtunk el minden szart”. Bódiék arra már nem tértek ki, hogy azok az ügyfelek, akik ezeket a dolgokat megvásárolták tőlük, hogyan kerültek üzleteikbe, pedig ez is érdekes. Ők azok a nyugdíjasok, akiket ingyenes állapotfelmérésekkel, ingyenes szűrővizsgálatokkal csábítanak be az előadótermekbe. 

A kérdés kizárólag az, hogy ott aztán mi az értékesítés módja. Amennyiben a vásárlónak azt mondják, hogy az adott készülék nem fog segíteni az egészségi problémáján, de azért vásárolja meg – nem követnek el bűncselekményt. Amennyiben azonban a szűrővizsgálat rossz eredményére hivatkozva azt mondják, hogy az egyáltalán nem gyógyhatású készülék segíteni fog egészségi problémáján, már büntethetőek.

2018-ban vádemelés lett a vége nyugdíjasok átverésének

2018-ban a Ripost cikksorozatával egy időben csapott le a rendőrség egy olyan bűnbandára, amelyik élen járt a nyugdíjasok átverésében. Az ügyészség 52 ember ellen emelt vádat. A vádlottak ingyenes egészségügyi felmérésre hívták meg a leendő ügyfeleket és alkalmazottakat vettek fel azért, hogy az ügyfeleknek egészségügyi felmérést színleljenek, a sértetteket megtévesszék az egészségügyi állapotuk súlyosságáról és a gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékeket értékesítsenek nekik. Két vádlott és a városokban a csoportvezetők utasításokat adtak, hogy az üzletekben megjelenő időseket hogyan verjék át. Az is utasítás volt, hogy olyan látszatot kell kelteni, hogy a terméket kínáló egy orvos vagy egészségügyi dolgozó, ezért viseljen fehér köpenyt, a nyakukban lehetőleg legyen fonendoszkóp, keltsék orvosi vizsgálat látszatát, és a kamu vizsgálat után közöljék az ügyféllel, hogy súlyos beteg, de betegsége javulni fog, ha megveszi a kínált terméket. Az ügyészség szerint a vádlottak azt állították, hogy a kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra és különböző masszírozó készülékek alkalmasak a kamu állapotfelmérés során megállapított "súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására".
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadköteles korú férfiakra vadásznak a kényszersorozók Kárpátalján

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Gázolt a metró Budapesten, de most már lehet normálisan közlekedni

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó