Létrehozva: 2023.01.10.

Nyugdíjaslehúzó biznisz: A Merkely nevével visszaélő bandához vezetnek a szálak

Megdöbbentő összefüggésekre bukkantunk, amikor alaposabban utánajártunk annak a cégnek, ahonnan telefonált a magát oknyomozó újságírónak és lapunk munkatársának kiadó férfi, amikor a nyugdíjas lehúzásokról írtunk.

Szerző Ripost

Egészségügyi állapotfelmérésre hivatkozva nyilvánítanak betegnek idős embereket, majd rájuk ijesztenek, hogy ha nem vásárolják meg a felkínált drága egészségmegőrző eszközöket, akkor még betegebbek lesznek, talán meg is halnak - írtuk korábbi cikkeinkben azokról, akik lehúzzák a nyugdíjasokat. Cikkeink nyomán jelentkezett egy férfi, aki oknyomozó riporternek adta ki magát, sőt azt állította, hogy a Ripostnak is dolgozik. A férfi a Bódi testvérekről akart volna álinterjút készíteni. Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, kiderült, hogy a kamu oknyomozó egy olyan számról telefonált, ami szintén egy időseknek szóló, egészségügyi állapotfelméréseket ajánló üzlethez van rendelve. Most azonban arra is fényt derítettek a Ripost munkatársai, hogy a cím egy több telephellyel is rendelkező állapotfelmérő cég egyik telephelye. Ugyanennek a cégnek egy másik telephelyén már nyomoz a rendőrség… Itt a teljes lebukás története!

Bódiék elmondták egy tévéműsorban, hogy bármit el tudtak adni a nyugdíjasoknak sajátos módszereikkel.  Fotó: Palikék Világa by Manna

A Bódi-testvérekről akart interjút készíteni a kamu oknyomozó

A kamu oknyomozó azután jelentkezett, hogy a Riposton megjelent az „Időseknek adtunk el minden szart – Karácsony előtt virágzik a nyugdíjasokat lehúzó biznisz" című cikk. Egy olyan embert keresett fel a Reddit nevű közösségi oldalon, aki többek között megosztotta ezt a cikkünket, és egyéb információkat is a Bódi testvérekről. Az álújságíró ezen a közösségi platformon írt neki üzenetet, amiben arra kérte, hogy adjon neki interjút a Bódi testvérekről. A magát újságírónak kiadó férfit ezután már a Ripost munkatársai keresték fel és szembesítették a hazugságával, valamint azzal is, hogy a szám, amiről telefonál, egy állapotfelméréseket kínáló üzlet telefonszáma.

Így kavarnak a címekkel

A telefonszámhoz tartozó cím az Almássy utca 2. Aki elsétál erre a címre, az láthatja, hogy egy saroképületről van szó. Egészen pontosan az Almássy és a Dohány utca sarkáról, így aztán az Almássy utca 2 egyben a Dohány utca 82. Ez a Google térképén és az utcanévtáblán is jól látszik: 

Az Almássy utca 2. és a Dohány utca 82. sarka. Fotó: Ripost

Kiderítettük, hogy a Dohány utca 82. egy állapotfelmérésekkel foglalkozó cég egyik telephelye az összesen 8 telephely és fióktelep közül, amik fővárosi és vidéki címeken találhatók.

Az egyik telephelyen már lecsapott a rendőrség

Ugyanennek a cégnek egy másik telephelye egy szintén budapesti, 7. kerületi cím. A Ripost információi szerint ezen a címen tartott házkutatást a rendőrség egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában, miután a címen lévő cég a weboldalán visszaélt Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével, illetve egy, a professzorral máshol és más céllal készült videót felhasználva jogtalanul reklámoztak arteriográfos állapotfelmérést. Az erről szóló rendőrségi közleményben az áll, hogy „a cég munkatársai telefonkönyvből, a nevük alapján kiválasztva próbáltak elsősorban idős embereket felhívni, hogy „akciósan” 3500 forintért érdiagnosztikai vizsgálatot ajánljanak, majd többszázezer forintért közérzetjavító és wellness eszközöket adjanak el nekik. 

Így szédítik az üzletkötők azokat, akik állapotfelmérésre mennek hozzájuk. Fotó: police.hu

A nagyobb hatás kedvéért Merkely Béla professzor állítólagos ajánlását nemcsak a honlapjukon tüntették fel, de beszélgetések során is idézték, hangsúlyozták. Az üzletkötők hol tudományosnak tűnő, hol az érzelmekre ható szövegpanelekkel próbálták elérni, hogy a magas ár ellenére vásároljanak tőlük: „Teljesen megértem, Marika, viszont itt nem az a lényeg, hogy ez mennyibe kerül, hanem hogy pár évvel később, a jövőbe tekintve, mikor a kis Marcika majd elballag, akkor ön is ott tudjon lenni vele, örülni a családdal, átadni neki a virágot és könnyes szemekkel gratulálni neki, ne pedig mikor a család elmegy a ballagásra, akkor csak utána láthasson róla képeket az ágyban fekve, mert a lakást se tudja elhagyni” - ijesztgetik az időseket az üzletkötők. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály személyes adattal visszaélés vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen és a cég három vezetőjét, illetve munkatársát ki is hallgatták tanúként.

Újabb és újabb cégeket alapítanak

A Ripost által most megtalált cég egyik telephelye az a cím, ahonnan a kamu oknyomozó telefonált, egy másik pedig az, ami érintett a tavaly kezdődött nyomozásban. A céget azonban frissen, 2022 augusztusában alapították. Fő tevékenysége: „Egyéb humán-egészségügyi ellátás”. A cégnyilvántartásban szereplő telephelyek mindegyikén időseknek szóló állapotfelméréseket ajánló üzletek vannak.

A lebukások lebukása

Felkeresett minket a Reddit egy másik felhasználója is, aki azt mondta, hogy meghallgatta a cikkünkben szereplő videón beszélgetésünket a kamu oknyomozóval és felismerni vélte a hangot. 

Egy nevet adott meg munkatársainknak. Próba-szerencse alapon felhívtuk a kamu oknyomozó telefonszámát, és az informátor által megadott nevű urat kértük a telefonhoz. „Én vagyok!” - felelte legnagyobb megdöbbenésünkre a férfi, aki felvette a telefont. Bár az ő hangja nem egyezett a kamu oknyomozóéval, egyáltalán nem tagadta, hogy tudja, miről van szó. „Ja, ja, ja! Elnézést, a vezetőség, a főnökeim már tudják, hogy ki ön, úgyhogy fel fogják venni a kapcsolatot, telefonálni fognak. Hamarosan meg fogják tudni, hogy ki a főnökeim, mert már ő keresik önöket, és a kapcsolat meg lesz tartva, ebben biztosak lehetnek!” - mondta a vonal végén az úr, szó szerint. A beszélgetés értelmezését inkább olvasóinkra bízzuk, mi nem jártunk túl nagy sikerrel. Rákerestünk a férfi nevére a legnagyobb közösségi platformon, ahol az egyik fotója alatt maga Bódi Bence komentel: "Mutassanak nekem egy nőt, aki ennek a szemnek ellen tud állni" - írta a férfinak, akivel beszéltünk. "Hát ha a világ legszebb hölgye írta volna ezt, akkor sem esett volna jobban. Nagyrészt neked köszönhetem ezt, és nagyon hálás vagyok" - válaszolta a férfi. 

Ők bizony ismerik egymást, méghozzá közelről. Fotó: Facebook

Alighanem a dicséret a férfi ellenállhatatlannak titulált tekintetének szólt, nem a szép szemének, Bódi Bence aligha állt szemorvosnak. Bár ez utóbbi üzenetváltás még 2022 decemberében zajlott, arra rámutat, hogy a szereplők ismerik egymást. A vezetőség, a férfi főnökei azóta sem jelentkeztek, ahogyan a kamu oknyomozó is eltűnt – csak nem a csúnya lebukás láttán?

 

 

origo.hu

A gigamellű golfszépség a rajongói szeme láttára kezdett öltözködni

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

borsonline.hu

Exkluzív fotók: Berki Mazsi leendő anyósával és kislányával pózol

ripost.hu

Nagy öröm Dárdainak ez a válogatott meghívó: poplegenda kürtölte világgá a hírt

hirtv.hu

Orbán olyat tett, amitől Soros Györgyöt kiverte a víz

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

ripost.hu

Megszólalt a barát Tompos Kátya állapotáról: „Apró vágyak vannak az életében”

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

INSIDER

Túl van a műtéten Robert Fico – Friss hírek érkeztek a megtámadott szlovák miniszterelnökről

INSIDER

Orbán Viktor: Ki kell állnunk a béke mellett!

INSIDER

Kitálalt a szlovák munkaügyi miniszter, így van most Robert Fico

INSIDER

Hármas tragédia az M1-es autópályán: rendkívül súlyos bűncselekmény történhetett