Létrehozva: 2022.02.11.
Módosítva: 2022.02.14.

Most jön a pluszpénz! – Dupla nyugdíj, szja-visszatérítés a szülőknek, béremelések…

Ezekben a napokban örülhet a legtöbb magyar család!

Szerző Rpost

Most érkeznek meg a számlákra a januári, immár megemelt fizetések, sőt a gyermeket nevelő családok hatalmas, akár milliós összeget kaphatnak vissza, mivel február 15-ig visszautalják nekik a tavaly befizetett szja-t. Ennek a maximuma fejenként 809 ezer forint, így ha mindkét szülőnek van állása, akár 1,6 millió forint is lehet a teljes összeg!

Fotó: Ripost

Februárban dupla nyugdíjat kapnak az idősek, akik a járvány miatt előre hozva kapják meg a teljes 13. havi nyugdíjat. A „sima” nyugdíjemelés is nagyobb lett a vártnál, így már 161 ezer forint az átlagnyugdíj. 

Nőtt a minimálbér és minden hozzá kötött járadék, és tovább csökkent a fizetések utáni adóteher is.

 

Kinek mekkora pluszpénzek jönnek?

– 13. havi nyugdíj – február 15-ig

– Szja-visszafizetés a gyermeket nevelő családoknak – február 15-ig

Fotó: Shutterstock

– Bruttó 200 ezer forintra nőtt a minimálbér

– Bruttó 260 ezer forintra nőtt a garantált bérminimum 

– Nőtt a gyed, gyod, diplomás gyes, nagyszülői járulék, táppénz, álláskeresési járadék együtt a minimálbérrel 

– 21%-os béremelés az ápolóknak 

– 10%-os fizetésemelés a tanároknak és óvónőknek 

– 20%-os fizetésemelés a bölcsődei dolgozóknak

– 20%-os fizetésemelés a szociális ágazatban dolgozóknak 

– Újabb béremelés az orvosoknak (2. lépcső) 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

– 10-20%-kal nőttek a bérek a közszolgáltatási cégeknél, kultúrában dolgozóknál 

– 10%-os béremelés+fegyverpénz: a fizetésemelésen kívül februárban 6 havi bért kapnak a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos dolgozói

 

Adózás

– Újabb 4 százalékponttal csökkent a munka közterhe: a „szocho” 15,5-ről 13%-ra csökkent és megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás.

– 15,5-ről 13%-ra csökkent a kifizető által teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, azaz az ekho mértéke.

– Csökkent a kisvállalati adó 11-ről 10%-ra.

– 2022. december 31-ig vannak hatályban a koronavírus-járvánnyal érintett szektorokban dolgozókra vonatkozó bértámogatási szabályok.

– A kriptovaluta után 15 százalékos szja-t kell fizetni.

– A babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára, 6 ezer forintról 12 ezer forintra nő.

– Nem kell szja-t fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak.

– A négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége havi 22 százalékos emelkedést fog jelenteni.

 

Minimálbér

– A minimálbér havi bruttó 200 ezer forint.

– A szakmunkás minimálbér havi bruttó 260 ezer forint.

– A közmunkások bére bruttó 100 ezer forint.

– A középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörnél a közfoglalkoztatottak bére bruttó 130 ezer forint.

 

Nyugdíjak

– Általánosan 5 százalékkal nőtt a nyugdíj, ami azt jelenti, hogy bruttó 160 960 forintra emelkedett az átlagnyugdíj 2022-ben.

– 7670 forint a havi nyugdíjemelés egy átlagos nyugdíjasnál, ami éves szinten közel 92 ezer forint pluszt jelent.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

– Februárban dupla nyugdíj érkezik: a januári nyugdíj összegével megegyező 13. havi nyugdíjat a februári nyugdíjjal együtt utalják majd.

– 28 500 forint marad az öregséginyugdíj-minimum.

Mostanra már nagyjából minden családhoz megérkezett az adóvisszatérítés; a kormány több mint 600 milliárd forintot fizetett ki a gyermeket nevelő szülőknek - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.

Kiemelte: ezt a hatalmas összeget a gazdasági növekedés, a gazdaság jó teljesítménye termelte ki.

    A kormány a sok egyéb családtámogatás mellett ezzel is szeretné kifejezni megbecsülését a munka mellett gyermeket nevelő szülőknek - jegyezte meg.

    "Szeretnénk, hogy évről évre előrébb tudjanak lépni a családok, és egyre több pénz maradjon náluk" - húzta alá.

    Családi adóvisszatérítésre még soha nem volt példa Magyarországon; ez egyszerre egy nagy adócsökkentés és családtámogatás is - így fogalmazott.

    A kormányszóvivő végül arról is beszélt, hogy április 3-án lesznek a választások Magyarországon. Mint mondta, dönteni kell arról, hogy milyen országban szeretnénk élni, olyan országban, ahol nő a gazdaság és ebből a gyermekes családok is egyre jobban részesülnek, vagy ismét a Gyurcsány-korszakban, amikor gazdaságilag tönkretették az országot és elvették a családtámogatásokat.

A járvány okozta gazdasági hatások és a drasztikusan elszállt európai energiaárak miatt egész Európában rekordokat dönt az infláció - írja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

 

 

Hangsúlyozták, az Európai Bizottság előrejelzése szerint az európai energiaárak és azokkal együtt az infláció is még tovább nő. Az áremelkedés Magyarországra is begyűrűzik, ám a kormány egyedülálló intézkedésekkel: a rezsicsökkentés fenntartásával, az élelmiszerárstoppal, a benzinárstoppal és a kamatstoppal védi a lakosságot, emellett a családi adóvisszatérítéssel, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj kifizetésével emeli a jövedelmeket.

    A baloldal kormányzása alatt hasonló helyzetben semmilyen intézkedés nem védte a magyar családokat. A Gyurcsány-korszakban a 8 százalékos infláció mellett megszorításokat hajtottak végre: emelték a rezsit, az élelmiszerek áfáját, elvettek egy havi nyugdíjat és a családtámogatásokat, csökkentették a közszféra béreit, magukra hagyták a devizahiteleseket, semmi sem védte őket a megemelkedő banki törlesztőrészletektől - olvasható a közleményben.

    Az ITM kiemelte, a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar emberek jogszabályban rögzített áron kapják az áramot és a gázt. Így a magyar lakosság védett a világpiacon kialakult áremelkedésekkel szemben, és továbbra is Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti.

    Februártól életbe lépett az élelmiszerárstop is. A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legfeljebb a tavaly október 15-i árakon forgalmazható. Az intézkedés különösen a gyermekes családokat és az időseket védi - idézte fel a szaktárca.

    Hozzátették, tavaly november 15-étől életben van a benzinárstop is. A kormány a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette. Jelenleg a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne.

    Januártól a kamatstop csökkenti a jelzálogalapú banki törlesztőrészleteket. A tavaly október végi szinten rögzítették a jelzálogalapú hitelek kamatait június végéig - írják a közleményben.

    A gyermekes szülők, a fiatalok, a nyugdíjasok, a közszféra és versenyszféra dolgozóinak jövedelme a járvány okozta válság ellenére emelkedik. Ezekben a napokban érkezik meg a családi adóvisszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a 25 év alatti fiatalok első szja-mentes fizetése. Emelkedett a minimálbér, a szakmunkás bérminimum, és több százezer dolgozó keresete nőtt a közszférában is - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

öbb százezer, főként humánterületen - kórházakban, iskolákban, óvodákban, szociális területen - dolgozó ember bére nő az év elején mintegy 700 milliárd forintból - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

 

 

Rétvári Bence elmondta: a koronavírus-járvány miatt több ország is azzal küzd, hogy gazdasági teljesítménye elérje a válság előtti szintet, Magyarországon viszont hat százalék feletti gazdasági bővülést mértek tavaly, ami megteremtette a gazdasági fedezetét annak, hogy az idén béremelések legyenek.

    A baloldal annak idején rosszul kezelte a válságot, hibás döntéseket hozott: iskolákat zárt be, tanárokat bocsátott el és elvett egyhavi bért a pedagógusoktól - mondta. Ezzel szemben most - a koronavírus-járvány alatt - a kormány 10 plusz 10 százalékkal emelte a pedagógusok bérét - hívta fel a figyelmet.

    Hasonló a helyzet a szociális és az egészségügyi dolgozóknál: az előbb említettek 20 százalékos, az utóbbiak 21 százalékos béremelést kaptak az év elején, míg az orvosoknak - egy többlépcsős bérfejlesztés után - akár a két és félszeresére is nőhetett a fizetésük.

    "Kevés ország mondhatja el, hogy úgy kezelte a koronavírus-válságot, hogy alatta az orvosok fizetését a két és félszeresére emelte" - hangsúlyozta Rétvári Bence.

    Hozzáfűzte, ma Magyarországon többen tudnak dolgozni, többet tudnak keresni az emberek, mint a baloldali kormányok idején.

    A kormány tervei szerint - folytatta - jövőre egy újabb nagy béremelés jöhet a pedagógusoknál és a szociális szférában.

    Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is mondta, hogy amikor a Fidesz-KDNP átvette a kormányzást a baloldaltól, akkor 3,7 millió ember dolgozott, ma pedig 4,7 millió, akkor 72 500 forint volt a minimálbér, ma pedig 200 000 forint és 260 000 forint a szakmunkás minimálbér. "Ebből is látszódik, hogy sokkal kevesebben vannak kitéve a szegénység kockázatának" - fogalmazott Rétvári Bence.

 

Szerző Rpost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra