2 éve

Drágább az iskolakezdés a koronavírus miatt

Egyre többször beszédtéma a szülők között, mit érdemes bevásárolni a következő tanévre, hagyományos vagy digitális oktatásra kell-e készülni. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is megerősítette pénteken: amennyiben nem változik a járványhelyzet, akkor hagyományos módon indulhat a tanév az iskolákban. A Ripost körülnézett, mibe kerülnek idén a tanszerek és mire lesz szükség.

A multik már megkezdték a tanszerek árusítását, sok helyen egy-egy akcióval igyekeznek magukhoz csábítani a szülőket. Érdemes alaposan körülnézni, mert nagy a különbség az árakban, nemcsak minőségtől, hanem a vásárlás helyétől függően is.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

ldén hosszabb az iskolától kapott lista

„Még nem vásárolok be a gyerekeknek, most csak néhány színes ceruzát veszünk, mert a kislányom nagyon szeret színezni„ – mondta az egyik budapesti Auchan áruház tanszerei között válogatva Kriszta. „Nekünk óriási probléma lenne, ha nem kezdődne el az iskola, már képtelen leszek otthon maradni és munka mellett tanítani a gyerekeimet.”

Egy másik édesanya kész listával nézte a tanszerkínálatot. „Kaptunk listát az iskolából, amihez most próbáljuk összeszedni, ami kell. Nem akarunk kapkodni, bőven elég így is mindent fejben tartani, kezelni a kiadásokat és dolgozni mellette„– mondta a Ripost-nak Anikó.

Csak a rajzfelszerelés lett olcsóbb

A bevásárlólista hosszú, mert a járványügyi helyzet miatt a gyerekek nem használhatnak közös rajzeszközöket, technikai felszerelést, a tisztasági csomag is bővül, fertőtlenítőre is szükség van.

„Nagy könnyebbség, hogy a tankönyveket ingyen kapjuk, és a családi pótlék is előbb érkezik” – teszi hozzá Anikó, akinek a segítségével kiszámoltuk, mennyibe kerül egy gyereknek az iskolakezdés. A lista persze iskolánként változik, az ő elsőbe készülő lánya állami iskolába fog járni és középkategóriás tanszerekkel számolt

Luxusra nem költ, de megveszi a gyereknek a mesefigurás füzetet, tolltartót. Utóbbi a belevalóval – két ceruza, két postairón, egy 12 darabos ceruzakészlet, egy radír, egy hegyező és egy vonalzót – 4150 forintba kerül.

Fotó: ripost

A Ripost tavalyi fényképei szerint múlt nyáron 1220 forint volt egy átlagos tolltartó. A műanyag óra, számolókorong, betűsín, dobókocka, papírvonalzó, hurkapálcika tavaly 360 forintból kijött, idén 1065 forintot kell rászánni. Az alap füzetcsomag is drágább idén, tavaly 2190 forint volt, most 2811 forintba kerül.

Fotó: ripost

A rajz- és technikafelszerelés viszont olcsóbb, korábban 4 ezer forint alatt nem lehetett megúszni, most 3475 forintból állítottuk össze az alapvető festő felszerelést.

Fotó: ripost

Több mindent kérnek a tisztasági csomagba

Évek óta kérnek tisztasági csomagot a gyerekektől az iskolák, ebbe általában szappan, vécépapír, papírzsebkendő kerül. Már a járványhelyzet elején, amikor még nem volt digitális oktatás, sok iskola kért plusz szappant és a textil törölköző helyett papír kéztörlőt. Mivel a járvány második hullámának megelőzése érdekében most az iskolákban is kiemelten figyelnek a higiéniára, több szappanra lesz szükség és minden csomagba saját fertőtlenítőt is érdemes betenni.

A cél az, hogy biztonságban elinduljon a tanév szeptemberben, ezért a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat augusztus tizenötödike után is fenn fogjuk tartani. Közzétette: Magyarország Kormánya2020. július 30., csütörtök

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!