MANI

Kiszámoltuk, mennyibe kerül egy elsős beiskolázása

A tankönyveken kívül gyakorlatilag minden tanszerből venni kell egyet az első osztályosoknak. A tisztasági csomagtól a rajzeszközökön át a tesifelszerelésig hosszú a bevásárlólista, a végösszeg pedig ezt tükrözi is.
  • Szerző: MZ/x

Iskolánként más és más kezdőcsomagot várnak el a szülőktől, attól függően, hogy állami, egyházi vagy alapítványi fenntartású intézményről van-e szó, ugyanakkor az alapvető tanszerek mindenhol ugyanazok.

A költségek kiszámításához a %% egy állami iskola tanszerlistáját vette alapul. Mivel a legtöbb szülő célja az, hogy minél kedvezőbb áron szerezzen be mindent, így az árak tekintetében a nagy áruházak legolcsóbb termékeire fókuszáltunk.

Ezek alapján idén egy elsős beiskolázása 37 600 Ft-ba kerül!

Az íróeszközök

Az általános iskolák általában 2 db HB-s ceruzát, 2 db postairónt, egy 12 darabos ceruzakészletet, egy radírt, egy hegyezőt és egy darab vonalzót írnak elő az elsősöknek. Ezek és a legolcsóbb tolltartó együttes ára 1220 Ft.

A legtöbb iskola ezen kívül néhány egyéb kötelező kellék – úgy, mint műanyag óra, számolókorong, betűsín, dobókocka, papírvonalzó, hurkapálcika stb. – beszerzését is elvárja.

A kiválasztott iskolánk csak 1 doboz korongot, egy csomag színes pálcikát és 1-20-ig terjedő számkártyákat kér a szülőktől. Ezek összértéke 360 Ft, ha a legolcsóbbat vesszük belőlük.

Füzetek

Egy füzetnél a lapminőség sokkal fontosabb, mint a külcsín, ezért az előírás is ez az intézmény részéről. Szám szerint pedig

  • 4 db elsős vonalazású, margós füzet (a füzetkód: 14-32);
  • 2 db négyzetrácsos;
  • 3 db sima;
  • 1 db üzenőfüzet;
  • illetve 2 csomag írólap és 100 db boríték megvásárlása a minimumkövetelmény.

Ezek együtt a legjobb esetben is 2190 Ft-ba kerülnek.

Rajz és technika felszerelés

Ezekre a foglalkozásokra egy 12 színű zsírkrétakészletet, egy doboz natúr és színes gyurmát, egy ollót, 12 színű vízfestéket, 3 darab ecsetet, 2 db ragasztóstiftet, 40 darab A/4-es és 20 db A/3-as rajzlapot, illetve 1 csomag fénymásolópapírt kérnek. Ha mindenből a legolcsóbbat vesszük, akkor ez legalább 4070 Ft.

Tornafelszerelés

A napi egy testnevelésóra elengedhetetlen kelléke egy tornacipő, egy póló, egy rövidnadrág, illetve egy tornazsák. Ezek együtt 4600 Ft környékén már beszerezhetők. Az általunk alapul vett intézmény ezen kívül még egy plusz váltócipőt is kér a szülőktől, ami alaphangon további 1500-3000 Ft.

Nem mindenhol előírás, de nem árt, ha van

Egy tisztasági csomag, egy uzsonnás doboz, az átlátszó könyv- és füzetborítók, valamint a füzetmatricák nem mennek luxusszámba, sőt, hosszú távon pénzt spórolnak a szülőknek. Ezek minimumára 2260 Ft.

Az iskolatáska is ebbe a kategóriába tartozik, amelyből egy elsősnek súlyban, méretben és ergonómiai kialakításban ideális darab minimum 5000 Ft.

Az otthoni szükségletek

Ha luxuskörülményeket nem is teremtünk egy elsősnek, azért egy íróasztal és egy szék mégiscsak dukál. Ezek, ha nem használtan vesszük, akkor további 12-13 000 Ft-os költséggel növelik a kiadásokat.

A bejárás

Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy közel lakik a sulihoz, annak ez nem tétel. A tömegközlekedő diákoknak viszont 3450 Ft-ot hozzáírunk a számlájukhoz a havi bérlet miatt.

A végösszeg

A luxustermékeket mellőző végösszeg így 37 650 Ft.

Amit nem számoltunk

Nem vettük figyelembe az étkeztetést, az osztálypénzt, illetve a különórák tanszer- és felszerelésigényét, a nagycsaládosokra vonatkozó kedvezményeket, ahogy nem vontuk le a végösszegből az önkormányzatok és a munkáltatók által kínált iskolakezdési támogatások összegét sem.

Tippek az iskolatáska kiválasztásához

Arra figyeljünk, hogy egy ideális elsős táska súlya nem haladja meg az 1,2 kg-ot. Ha nem találunk ilyen táskát, törekedjünk arra, hogy minél könnyebb modellt vásároljunk! Érdemes ráadni a gyerekre még a kasszába állás előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, jól illeszkedik a hátára.

Olyan keressünk, amely kicsivel a nadrág derékrésze felett, a csípőn is támasztja a hátat, így egyenletesebben eloszlatva a terhelést. Egy ideális hátitáska a csípőt egy kicsit előre billenti, a vállpántok pedig hátrébb húzzák a vállakat a helyes tartás érdekében.

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?