2 éve

Próbára tette a házasságokat a karantén: Sokan válnak a koronavírus miatt

Megugrott a bontóperek száma, rengetegen keresik meg most a válóperes ügyvédeket, miután megszűntek a kijárási korlátozások és az otthoni munkavégzés. A Ripost-nak nyilatkozó ügyvédek szerint a kényszerű összezártság erősítette a meglévő konfliktusokat. A költöztetők is a szokásosnál jóval többször mennek az egyik felet „kicuccolni”...

Dr. Tran Dániel ügyvédet is meglepte, hogy bár a válási ügyek nem tartoznak irodája fő profiljába, a korlátozások idején kiugróan sokan keresték meg bontóperek kapcsán.

„A praxisomban korábban is akadtak válóperes ügyek, de alapvetően nem ezek voltak a jellemzőek. Alig egy-két ilyen ügyet vitt az iroda. A kijárási korlátozások bevezetése utáni két hétben hirtelen megugrottak az ilyen jellegű megkeresések. Már napi három-négy ügyfél is jelentkezett, hogy képviseljük a bontóperben. Ez a szám aztán csökkenni kezdett, de még most is kiugróan sok az ilyen megkeresés” – kezdte lapunknak az ügyvéd. „Ahogy én látom, leginkább a már régebben megromlott házasságokban eszkalálódtak a problémák a karantén heteiben. A kényszerű összezártság előremozdította a válási szándékot az egyik vagy éppen mindkét félnél, és döntésre is jutottak” – summázta dr. Tran Dániel.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Dr. Vágó Zsuzsanna ügyvédnél is megnőtt az érdeklődés a válóperek iránt.

Dr. Vágó Zsuzsanna

„Sokan először tájékozódni szeretnének, milyen jogi következményekkel kell számolniuk, meddig tart a folyamat és hogyan kell intézni, csak azután határozzák el magukat” – mondta lapunknak a családjogban jártas monori ügyvéd.

Fotó: Shutterstock

„A járvány időszaka után megnőtt azok száma, akik fontolóra vették a válást, érdeklődnek, és olyan ügyfelem is van, akiben a karantén időszak alatt erősödött meg az elhatározás, akkor döntött végleg a válás mellett. Egy idős férfi pedig azért fordult hozzám, mert nem bírja már tovább elviselni a felesége féltékenykedését. A karantén alatt állandóan együtt voltak és most, amikor folytathatják megszokott életüket, a felesége állandóan azzal gyanúsítja őt, hogy megcsalja. Azt hiszem, a karantén a kapcsolatok szakítópróbája is volt, de csak azoknak a házasságoknak ártott, amelyek egyébként is labilisak voltak”vélekedett dr. Vágó Zsuzsanna ügyvéd.

A rossz kapcsolatok még rosszabbá, a jobbak még jobbá váltak A pszichológus szerint az elmúlt pár hónap alaposan próbára tette a kapcsolatokat. „A jó kapcsolatok még jobbá váltak azáltal, hogy a párok sokkal több időt tölthettek együtt, míg a rosszak még rosszabbá” – összegezte tapasztalatait Gazdag Enikő. A szakember a saját praxisa alapján úgy látja, hogy különösen azoknál a pároknál vált elviselhetetlenné az együttélés, akik korábban a munkájuk időbeosztása miatt alig találkoztak egymással, most pedig a kényszerű home office hatására ott voltak összezárva egy lakásban napközben is. „Nem szabad elfelejtkezni azokról a házasságokról sem, ahol valamelyik fél hosszú időn keresztül nem tudott találkozni a szeretőjével, így ezeknél a kapcsolatoknál is felerősödtek az ellentétek” – tette hozzá Gazdag Enikő.

Lapunk megkeresett több költöztetőcéget is, hogy több-e a munkájuk.

Névvel senki nem akart nyilatkozni, hiszen többen is hangsúlyozták: a diszkréció alapvető fontosságú náluk, ám mint mondták, márciusban és áprilisban valóban több munkájuk volt.

„Sok olyan családhoz hívtak minket, ahol a bútoroknak csak egy részét kellett elszállítanunk. A férj vagy éppen a feleség mondta, hogy mit vihetünk és mi marad a lakásban” – mondta egy budapesti cég vezetője.

Fotó: Shutterstock

A Ripost-nak nyilatkozott egy olyan férfi is, aki elvesztette eredeti munkáját a járvány idejére, és felcsapott költöztetőnek.

„Színpadépítéssel foglalkozom, ám a járvány miatt nem voltak rendezvények, így költöztetéseket vállaltam. Az ügyfeleim nagy része otthonról elköltöző nő volt” – mesélte lapunknak József, aki kérte, hogy a teljes nevét ne írjuk le.

Kínában hosszú sorokban kígyóztak a válni szándékozók

Rekordszámú válópert kezdeményeztek még március elején a kínai Senszhi tartomány fővárosában, a 12 milliós Hszianban. Amikor kihirdették a karantén végét és megnyitottak a közintézmények, már az első napon megrohanták a válásra időpontot kérő emberek az anyakönyvi hivatalokat a kínai Xian városában is. „Már hetekre előre nincs időpont, és a hivatal a kapacitásai legfelsőbb határán működik” – mondta az egyik hivatal sajtószóvivője.

A bíróságokon még nem lehet számokat látni, az első statisztikai adatok október közepén érkeznek. Az általunk megkérdezett bírósági ügyintézők azt mondták, csak a befogadott válóperes kereseteket iktatják, sokat vissza kell adni formai hibák miatt, azok csak a későbbi statisztikában szerepelnek majd. A számok alapján tendenciát szerintük inkább csak a jövő év elején lehet majd látni.

Beindult a bébibumm is

A koronavírus-járvány alatt sok magyar és külföldi híresség jelentette be, hogy szülői örömök elé néz. Kollányi Zsuzsi, Debreczeni Zita, Katy Perry vagy éppen Katherine Schwarzenegger, Arnold Schwarzenegger lánya. Persze nemcsak a hírességek körében ugrik meg vészterhes időben a terhességek száma. Az összezártság az egymással harmonikus viszonyban lévő pároknál még jobban felerősítheti a szexualitást, ami azt eredményezi, hogy sok családban várnak a karantén idején fogant gyermeket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon aggasztó hírt kaptak öt népszerű autómárka tulajdonosai

borsonline.hu

Facebookot használsz vagy Messengert? Figyelmeztetést adtak ki, nagy veszélyben lehetsz

borsonline.hu

Újabb fordulat az időjárásban: Hóviharral csap le a tél

life.hu

Itt szeretné folytatni az életét Tóth Gabi, egyre közelebb kerül az álmához

vg.hu

A német módszertan alapján Magyarország ezermilliárdokat veszít a következő hónapokban

origo.hu

Újabb sztártól búcsúzik a világ

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. február 1.: a Bika kimondja, amit érez, a Skorpió legyen óvatos a hízelgőkkel!

ripost.hu

Csillagjegyed megmutatja, ki a te tökéletes lelki társad

ripost.hu

Friss fejlemény a VV Fanni-ügyben

heol.hu

Kényelmet és extra kedvezményeket nyújt a Lidl digitális szórólapja(x)

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Brutálisan drágult a temetkezés, Karácsonyék rátettek még egy lapáttal

INSIDER

Omladozó házból kellett kutyákat menteni Borsodban

INSIDER

Nem élte túl: 11 törött bordával vitték kórházba a kiszáradt nőt

INSIDER

Dráma a vonaton: egy magyar férfi életéért küzdöttek

INSIDER

Kapaszkodj meg: 80 km/h-s széllökés is lehet