Létrehozva: 2020.07.18.

Próbára tette a házasságokat a karantén: Sokan válnak a koronavírus miatt

Megugrott a bontóperek száma, rengetegen keresik meg most a válóperes ügyvédeket, miután megszűntek a kijárási korlátozások és az otthoni munkavégzés. A Ripost-nak nyilatkozó ügyvédek szerint a kényszerű összezártság erősítette a meglévő konfliktusokat. A költöztetők is a szokásosnál jóval többször mennek az egyik felet „kicuccolni”...

Dr. Tran Dániel ügyvédet is meglepte, hogy bár a válási ügyek nem tartoznak irodája fő profiljába, a korlátozások idején kiugróan sokan keresték meg bontóperek kapcsán.

„A praxisomban korábban is akadtak válóperes ügyek, de alapvetően nem ezek voltak a jellemzőek. Alig egy-két ilyen ügyet vitt az iroda. A kijárási korlátozások bevezetése utáni két hétben hirtelen megugrottak az ilyen jellegű megkeresések. Már napi három-négy ügyfél is jelentkezett, hogy képviseljük a bontóperben. Ez a szám aztán csökkenni kezdett, de még most is kiugróan sok az ilyen megkeresés” – kezdte lapunknak az ügyvéd. „Ahogy én látom, leginkább a már régebben megromlott házasságokban eszkalálódtak a problémák a karantén heteiben. A kényszerű összezártság előremozdította a válási szándékot az egyik vagy éppen mindkét félnél, és döntésre is jutottak” – summázta dr. Tran Dániel.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Dr. Vágó Zsuzsanna ügyvédnél is megnőtt az érdeklődés a válóperek iránt.

Dr. Vágó Zsuzsanna

„Sokan először tájékozódni szeretnének, milyen jogi következményekkel kell számolniuk, meddig tart a folyamat és hogyan kell intézni, csak azután határozzák el magukat” – mondta lapunknak a családjogban jártas monori ügyvéd.

Fotó: Shutterstock

„A járvány időszaka után megnőtt azok száma, akik fontolóra vették a válást, érdeklődnek, és olyan ügyfelem is van, akiben a karantén időszak alatt erősödött meg az elhatározás, akkor döntött végleg a válás mellett. Egy idős férfi pedig azért fordult hozzám, mert nem bírja már tovább elviselni a felesége féltékenykedését. A karantén alatt állandóan együtt voltak és most, amikor folytathatják megszokott életüket, a felesége állandóan azzal gyanúsítja őt, hogy megcsalja. Azt hiszem, a karantén a kapcsolatok szakítópróbája is volt, de csak azoknak a házasságoknak ártott, amelyek egyébként is labilisak voltak”vélekedett dr. Vágó Zsuzsanna ügyvéd.

A rossz kapcsolatok még rosszabbá, a jobbak még jobbá váltak A pszichológus szerint az elmúlt pár hónap alaposan próbára tette a kapcsolatokat. „A jó kapcsolatok még jobbá váltak azáltal, hogy a párok sokkal több időt tölthettek együtt, míg a rosszak még rosszabbá” – összegezte tapasztalatait Gazdag Enikő. A szakember a saját praxisa alapján úgy látja, hogy különösen azoknál a pároknál vált elviselhetetlenné az együttélés, akik korábban a munkájuk időbeosztása miatt alig találkoztak egymással, most pedig a kényszerű home office hatására ott voltak összezárva egy lakásban napközben is. „Nem szabad elfelejtkezni azokról a házasságokról sem, ahol valamelyik fél hosszú időn keresztül nem tudott találkozni a szeretőjével, így ezeknél a kapcsolatoknál is felerősödtek az ellentétek” – tette hozzá Gazdag Enikő.

Lapunk megkeresett több költöztetőcéget is, hogy több-e a munkájuk.

Névvel senki nem akart nyilatkozni, hiszen többen is hangsúlyozták: a diszkréció alapvető fontosságú náluk, ám mint mondták, márciusban és áprilisban valóban több munkájuk volt.

„Sok olyan családhoz hívtak minket, ahol a bútoroknak csak egy részét kellett elszállítanunk. A férj vagy éppen a feleség mondta, hogy mit vihetünk és mi marad a lakásban” – mondta egy budapesti cég vezetője.

Fotó: Shutterstock

A Ripost-nak nyilatkozott egy olyan férfi is, aki elvesztette eredeti munkáját a járvány idejére, és felcsapott költöztetőnek.

„Színpadépítéssel foglalkozom, ám a járvány miatt nem voltak rendezvények, így költöztetéseket vállaltam. Az ügyfeleim nagy része otthonról elköltöző nő volt” – mesélte lapunknak József, aki kérte, hogy a teljes nevét ne írjuk le.

Kínában hosszú sorokban kígyóztak a válni szándékozók

Rekordszámú válópert kezdeményeztek még március elején a kínai Senszhi tartomány fővárosában, a 12 milliós Hszianban. Amikor kihirdették a karantén végét és megnyitottak a közintézmények, már az első napon megrohanták a válásra időpontot kérő emberek az anyakönyvi hivatalokat a kínai Xian városában is. „Már hetekre előre nincs időpont, és a hivatal a kapacitásai legfelsőbb határán működik” – mondta az egyik hivatal sajtószóvivője.

A bíróságokon még nem lehet számokat látni, az első statisztikai adatok október közepén érkeznek. Az általunk megkérdezett bírósági ügyintézők azt mondták, csak a befogadott válóperes kereseteket iktatják, sokat vissza kell adni formai hibák miatt, azok csak a későbbi statisztikában szerepelnek majd. A számok alapján tendenciát szerintük inkább csak a jövő év elején lehet majd látni.

Beindult a bébibumm is

A koronavírus-járvány alatt sok magyar és külföldi híresség jelentette be, hogy szülői örömök elé néz. Kollányi Zsuzsi, Debreczeni Zita, Katy Perry vagy éppen Katherine Schwarzenegger, Arnold Schwarzenegger lánya. Persze nemcsak a hírességek körében ugrik meg vészterhes időben a terhességek száma. Az összezártság az egymással harmonikus viszonyban lévő pároknál még jobban felerősítheti a szexualitást, ami azt eredményezi, hogy sok családban várnak a karantén idején fogant gyermeket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Akár 8 ezer dollárt is kereshet óránként a világ egyik legjobban fizetett hivatásos sellője

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

magyarnemzet.hu

A Soros–Clinton klán üdvöskéjével bulizott Korányi és felesége

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

vg.hu

Nincs még késő lehajolni az ingyen 150 ezer forintért

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok