2 éve

A másik Viking hajó ölhette meg az eltűnt koreai turistát

Miután maga alá gyűrte a Hableányt a Viking Sigyn, a mögötte érkező testvérhajója, a Viking Idun megállás nélkül átment a baleset helyszínén, keresztülhajtva a vízbe esett áldozatokon – ez áll a legújabb szakértői véleményekben, amelyekbe a Ripost bepillanthatott. Megerősíti ezt több túlélő tanú vallomása is. Könnyen lehet, hogy az utolsó koreai, akit a mai napig keresnek, az Idun hajócsavarjának áldozata lett.

Döbbenetes következtetéseket lehet levonni a legújabb szakértői jelentésekből, amelyek tényként közlik: a Viking Sigyn testvérhajója, a Viking Idun a Hableány tragédiája után egyszerűen keresztülhajtott a vízbe esett turistákon.

Még 300 méterre volt a balesettől, amikor elhangzott: „Ember a vízben!”

A két Viking csaknem egyszerre futott ki azon a végzetes május 29-i estén a kikötőből. Mindkettő észak felé tartott, és két jóbarát, Jurij, illetve Fegya ült a kapitányi székben. A parlament előtt lassabban haladtak, hogy a turisták fotózni tudjanak, ám utána padlógázzal mentek tovább. Az elöl haladó Jurij C. nem vette észre, hogy a hajójánál jóval kisebb Hableány előtte halad, nekiütközött és maga alá gyűrte. Mint emlékezetes, a 35 emberből mindössze hét élte túl az ütközést, egy negyven éves koreai asszonyt pedig azóta is eltűntként keresnek. A Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenség okozása és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt letartóztatták, ám a Viking Idun kapitányát és legénységét csak tanúként hallgatták ki.

A legújabb szakvélemény-kiegészítések azonban rájuk nézve is terhelő adatokat tartalmaznak. Amikor a baleset bekövetkezett, a Viking Idun még a Parlament északi végénél járt, nagyjából 600 méterre a tragédiától. Még akkor is csak 300 méterre közelítette meg a Margit-hidat, amikor a NAVINFO-n elhangzott az „ember a vízben a Margit-szigetnél!” vészjelzés. Fegya látta, hogy barátja megállítja a Viking Sigynt, ám ő maga nem állt meg, csak lassított – 12 kilométeres sebességről 5 kilométerre, majd 1,5 kilométeres sebességgel hajózott át a híd alatt megállás nélkül, és noha megvolt rá minden lehetősége, nem kezdte meg a mentést. A kapitánynak tudnia kellett, hogy emberek lehetnek a Dunában ott, ahová tart, mégis keresztülhajtott a menekülők feje felett!

„Minket közben majdnem elütött egy másik nagy hajó…”

Mindeközben a Hableány fedélzetén tartózkodó 35 ember az életéért küzdött a jéghideg Dunában. Bár a legtöbbjük a fedélzeten tartózkodott az ütközés idején, ahol jobb volt az esély a túlélésre, mint lent a teremben, mégis csak heten menekültek meg. Közülük három is említett a vallomásában egy nagy hajót, ami majdnem elütötte.

Fotó: MTI

„Nem voltam sokat a víz alatt, ezért pontosan tudom, hogy mi történt, és hogy hol történt a baleset. Mikor visszanéztem, még láttam a süllyedő hajóm orrát. Láttam, hogy a hajó környékén egyesével jönnek fel az emberek a víz felszínére. Először csak 1-2 ember jött fel, utána több mint 10 ember bukkant fel. Ezek az emberek egymásba kapaszkodtak, hogy fennmaradjanak a vízen, és kétségbeesetten segítségért kiabáltak” – emlékezett vissza An Heecheul.

Ő maga egy nővel kapaszkodott össze, aki szintén túlélte a balesetet.

„Minket közben majdnem elütött egy másik hajó. Hasonló nagy, mint ami nekünk jött. Mikor ez a hajó is elment és ketten maradtunk, már nem hallottam kiabálást, embereket sem láttam.”

Azt nem tudni, mi lett azokkal, akiket a férfi látott, mindenesetre Hwang Sung Ja és Jung Younga nem volt közöttük. Ők mind a ketten jól úsznak, ám feltehetően valamelyik Viking alá kerültek az ütközés után.

Hogy miként emlékezett vissza a két túlélő, és miért nem került elő a 28. áldozat dr. Gulyás Krisztián ügyvéd szerint? Kiderül a hétfői Ripost napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Joe Biden a zakóját is képtelen felvenni egyedül - videó

origo.hu

Egy pötty a mellbimbón: ennyiből áll Demi Rose bikinifelsője - fotók

borsonline.hu

Elképesztő hőség: Megdöbbentő bejelentést tettek a meteorológusok

hirtv.hu

Tragédia történt az aquaparkban, meghalt egy 11 éves kislány

metropol.hu

Rendkívüli intézkedést jelentettek be a tűzifát érintően

hirtv.hu

Két lépcsőben emelkedik a gáz ára

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

mindmegette.hu

Királyi kocsmárost keres II. Erzsébet, ezek a feltételei

ripost.hu

Botrány a suliban: 13 éves diákkal élvezett el az angyalarcú tanárnő

ripost.hu

A legrosszabbtól tartanak az eltűnt inárcsi családanya lányai, most friss hírek érkeztek

ripost.hu

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!