kulcsár edina
Az alma fantasztikus hatóerejét már az ókorban is ismerték, nem véletlenül nevezték a gyümölcsök királynőjének. Ráadásul annyi vitamin és ásványanyag található benne, hogy akkor is életben maradnánk, ha csak ezt majszolnánk hosszú hónapokon keresztül. Érdemes télire is elrakni és rendszeresen fogyasztani.
Ha egészséges nassolni valóra vágyunk, készítsünk almachipset, amit bármikor magunkkal vihetünk, munkába, kiránduláshoz, de remek a gyerekeknek az iskola uzsonnához is.
Hozzávalók:
1. Az almákat mossuk meg és töröljük szárazra, hámozás és magozás nélkül szeleteljük nagyon vékonyra. A legjobb, ha uborkagyalut használunk. A szeletek mindkét oldalát kenjük be citrommal, majd szórjuk meg kevés fahéjjal. Tegyük az almaszeletekkel borított tepsit 100 fokra előmelegített sütőbe. Ne csukjuk rá teljesen a sütő ajtaját, hagyjunk egy kis rést, hogy folyamatosan áramlani tudjon a levegő, így gyorsabban a szárad az alma. Akkor jó, ha nedvességtartalmából szinte semmi nem marad. A tökéletes almachips nem nyúlós, hanem roppanós.
Sült húsokhoz, sajtokhoz, vagy csak egyszerű rizzsel is nagyon finom, ez a lekvárkülönlegesség.
Hozzávalók:
Pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra az almát és a hagymát és tegyük az egészet egy nagy lábosba. Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a citrom héját. Adjuk hozzá a cukrot, és a folyadékokat, majd szórjuk meg csilivel, és dobjuk bele a fahéjat. Az egészet jól forraljuk össze. Kóstoljuk meg és állítsuk be az ízeket: adjunk hozzá kevés sót és borsot, valamint ha szükséges cukrot és/vagy ecetet. Kis lángon 40-50 perc alatt főzzük puhára az almát. Ezalatt a leve is besűrűsödik és egy lekvárszerű lesz az állága azzal a különbséggel, hogy az alma darabos marad. Szedjük ki tiszta, száraz befőttesüvegekbe, és mehetnek a nedves dunsztba. Ha kihűlt a víz, sorakozhatnak is a polcon.
Tegyünk egy ötliteres befőttesüvegbe 2 kg szeletekre vágott, vagy reszelt almát. Közben 2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg mézzel. Ha kissé kihűlt, öntsük az almára, és a tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret. Kössük le vászonnal az üveget, és tegyük meleg helyre. 10 napig érleljük, kevergessük, majd végül szűrjük le.
- Felgyorsítja anyagcserét, serkenti emésztést. Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
- D-vitamin és a kalcium tartalma gondoskodik az egészséges csontrendszerről.
- Magas magnéziumtartalma csökkenti a stresszt
- Káliumban gazdag, így enyhe vízhajtó, segíti a felesleges folyadék távozását a szervezetből.
- Jótékonyan ápol bélhurut, vérhas, baktérium okozta bélfertőzés, hasmenés esetén.
- Segít húgyúti fertőzések, vesekő esetén.
- Gyógyítja a reumát, a köszvényt.
- Kiváló gyógyír hörghurutra, felső légúti betegségekre.
- Hatásos vértisztító, ajánlott érelmeszesedés, gyenge a szívműködés és aranyér esetén.
- Korrigálja a menstruációs zavarokat.