A köles egy szuperegészséges gluténmentes gabona, így a diétázók, fogyókúrázok vagy a gluténérzékenyek kiváló alternatív élelmiszerforrása is egyben. Magas fehérjetartalommal bír, lúgosítja a szervezetet, nyugtatja a beleket, emellett zsírégető és immunerősítő hatása is van. Elkészítése nagyon egyszerű, a rizshez hasonlóan vízben kell megfőzni, a receptek pedig rendkívül változatosak, mert sósan és édesen is nagyon finom ételek készíthetőek belőle.
Körözött kölesből:
Hozzávalók:
fél bögre köles
egy és negyed bögre víz
negyed bögre (növényi) tej
1 db nagyobb lilahagyma
só, bors, őrölt fűszerkömény, pirospaprika
mustár
Így készítsd el:
A jól megmosott kölest a vízzel tedd fel főni, negyed óra múlva add hozzá a kis mennyiségű tejet. Főzd még pár percig, majd rakd félre hűlni és turmixold össze, hogy krémes állaga legyen.
Miután kihűlt, hozzáadhatod az apróra vágott lilahagymát, a teáskanál mustárt és a fűszereket ízlés szerint.
Jól zárható edényben pihentesd pár órát vagy akár egy teljes napot a körözöttet, hogy összeérjenek az ízek.
Gyümölcsös-kókusztejes köleskása:
Hozzávalók:
egy bögre köles
három bögre köles
fél bögre kókusztej (helyettesíthető más növényi tejjel is)
2 tk vanília kivonat vagy vanília aroma
2 csipet fahéj
cukor vagy édesítő ízlés szerint
Így készítsd el:
A jól átmosott kölest tedd fel a vízzel együtt főni.
Kb. negyed óra múlva add hozzá a kókusztejet, vanília kivonatot, fahéjat és az édesítőt, és kevergesd krémes állagúra.
Tálaláskor kínáld friss gyümölcsökkel vagy kompóttal.
Zöldséges kölesfasírt:
Hozzávalók:
fél bögre köles
másfél bögre víz
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
2 evőkanál zabpehely
só, bors, petrezselyem
Így készítsd el:
Kb. negyed óra alatt főzd puhára az alaposan megmosott kölest a másfél bögre vízzel.
Serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a kockára vágott hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymagerezdeket és forgasd össze a főtt kölessel.
Ízesítsd sóval, borssal és kedvenc zöldfűszereddel, majd vedd le a tűzről.
Add hozzá a zabpelyhet és a tojást, és nedves kézzel formázz belőle fasírt pogácsákat. Serpenyőben vagy sütőben süsd aranybarnára.
WOKBAN készült gombás-zöldséges köles:
Hozzávalók:
egy bögre köles
három bögre víz
10 dkg gomba szeletelve
2 db paradicsom kockára vágva
1 db kápia paprika kockára vágva
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
curry, só, bors, majoránna ízlés szerint
Így készítsd el:
Kb. negyed óra alatt főzd puhára az alaposan megmosott kölest a három bögre vízzel.
Serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a paprikát, fokhagymát, paradicsomot, legvégül a gombát.
Ízlés szerint szórd meg fűszerekkel a párolt zöldségeket.
Ha készen vannak a zöldségek, forgasd össze a főtt kölessel és már fogyaszthatod is.