Olcsó, egészséges, gluténmentes és még fogyhatsz is vele.
A köles egy szuperegészséges gluténmentes gabona, így a diétázók, fogyókúrázok vagy a gluténérzékenyek kiváló alternatív élelmiszerforrása is egyben. Magas fehérjetartalommal bír, lúgosítja a szervezetet, nyugtatja a beleket, emellett zsírégető és immunerősítő hatása is van. Elkészítése nagyon egyszerű, a rizshez hasonlóan vízben kell megfőzni, a receptek pedig rendkívül változatosak, mert sósan és édesen is nagyon finom ételek készíthetőek belőle.
Körözött kölesből:
Hozzávalók:
fél bögre köles
egy és negyed bögre víz
negyed bögre (növényi) tej
1 db nagyobb lilahagyma
só, bors, őrölt fűszerkömény, pirospaprika
mustár
Fotó: shutterstock
Így készítsd el:
A jól megmosott kölest a vízzel tedd fel főni, negyed óra múlva add hozzá a kis mennyiségű tejet. Főzd még pár percig, majd rakd félre hűlni és turmixold össze, hogy krémes állaga legyen.
Miután kihűlt, hozzáadhatod az apróra vágott lilahagymát, a teáskanál mustárt és a fűszereket ízlés szerint.
Jól zárható edényben pihentesd pár órát vagy akár egy teljes napot a körözöttet, hogy összeérjenek az ízek.
Gyümölcsös-kókusztejes köleskása:
Hozzávalók:
egy bögre köles
három bögre köles
fél bögre kókusztej (helyettesíthető más növényi tejjel is)
2 tk vanília kivonat vagy vanília aroma
2 csipet fahéj
cukor vagy édesítő ízlés szerint
Fotó: shutterstock
Így készítsd el:
A jól átmosott kölest tedd fel a vízzel együtt főni.
Kb. negyed óra múlva add hozzá a kókusztejet, vanília kivonatot, fahéjat és az édesítőt, és kevergesd krémes állagúra.
Tálaláskor kínáld friss gyümölcsökkel vagy kompóttal.
Zöldséges kölesfasírt:
Hozzávalók:
fél bögre köles
másfél bögre víz
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
2 evőkanál zabpehely
só, bors, petrezselyem
Fotó: shutterstock
Így készítsd el:
Kb. negyed óra alatt főzd puhára az alaposan megmosott kölest a másfél bögre vízzel.
Serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a kockára vágott hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymagerezdeket és forgasd össze a főtt kölessel.
Ízesítsd sóval, borssal és kedvenc zöldfűszereddel, majd vedd le a tűzről.
Add hozzá a zabpelyhet és a tojást, és nedves kézzel formázz belőle fasírt pogácsákat. Serpenyőben vagy sütőben süsd aranybarnára.
WOKBAN készült gombás-zöldséges köles:
Hozzávalók:
egy bögre köles
három bögre víz
10 dkg gomba szeletelve
2 db paradicsom kockára vágva
1 db kápia paprika kockára vágva
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
curry, só, bors, majoránna ízlés szerint
Fotó: shutterstock
Így készítsd el:
Kb. negyed óra alatt főzd puhára az alaposan megmosott kölest a három bögre vízzel.
Serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a paprikát, fokhagymát, paradicsomot, legvégül a gombát.
Ízlés szerint szórd meg fűszerekkel a párolt zöldségeket.
Ha készen vannak a zöldségek, forgasd össze a főtt kölessel és már fogyaszthatod is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.