Csupa hab és csupa eper: ezt a desszertet sütni sem kell

Mindenki kedvence lesz ez a villámgyors finomság.

Ki ne hallott már az eperhabról? Igazi könnyed, tavaszi desszert, melyet ráadásul villámgyorsan elkészíthetsz. Az eperhab mindenkinek a kedvence, és nemsokára itt van az eperszezon is! Április végétől már találhatsz friss hazai gyümölcsöt a piacokon, ezért semmiképp se hagyd ki ezt a mennyei desszertet a repertoárodból. Biztos imádni fogja a család apraja és nagyja is.

Az eperhabnál finomabb tavaszi desszert nincs Fotó: shutterstock.

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss eper
  • 3- 4 evőkanál porcukor ízlés szerint (ha nincs kristálycukorral is helyettesítheted)
  • 5 db tojásfehérje
  • fél citrom reszelt héja vagy 1 teáskanál citromlé
  • Így készítsd el az eperhabot:

  • Az epret pucold meg, jól mosd át a szennyeződésektől, majd szűrön csöpögtesd le.
  • Néhány szép eperszemet rakj félre díszítésnek, a többi epret botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsd össze.
  • A tojássárgáját és a tojásfehérjét óvatosan válaszd szét, majd a fehérjét verd fel kemény habbá. Amikor már elég masszív lett a hab, fokozatosan adagold hozzá a porcukrot, míg keménnyé nem válik a fehérjehab.
  • Az eperpürét lassú, óvatos mozdulatokkal keverd el a kemény habbal, ekkor adagolhatod hozzá a reszelt citromhéjat vagy a citromlevet is.
  • A kész eperhabot kanalazd kis tálkákba vagy poharakba, és ha hűsítőként fogyasztanád, érdemes 15-20 percig a hűtőbe rakni a habot, hogy lehűljön. Ennél tovább már ne tárold, mert a hab szétesik és levet fog ereszteni.
  • Tálaláskor tegyél a tetejére friss eperszemet, díszítheted még friss mentalevéllel vagy bazsalikommal is. Ha édesszájú vagy, tejszínhabbal és egy kis csokireszelékkel is megspékelheted az eperhabot.
  •  

    A megmaradt tojássárgáját ne dobd ki, mert remekül felhasználhatod más ételekhez is. Majonézt vagy hollandi mártást készíthetsz belőle, de például a carbonara szósz is sokkal fényesebb és gazdagabb lesz, ha csak tojássárgáját használsz egész tojás helyett. Ez édesszájúak felhasználhatják créme brulée készítésekor, vagy házi fagylaltot, pudingot is főzhetnek belőle.

    Jó étvágyat kívánunk hozzá!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb háború törhet ki Európában

    borsonline.hu

    Kulcsár Edina párjának féltékenységi rohamától tartanak a tévénézők

    life.hu

    Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

    hirtv.hu

    Ájultra erőszakoltak egy diáklányt az erdőben, borzalom, ki művelte ezt vele

    ripost.hu

    Sebestyén Balázs beszökött, Hajdút kitessékelték az RTL VIP-ből a Szigeten

    vg.hu

    Jó hírt kaptak a nem hatósági áron tankolók

    origo.hu

    Szexszektát üzemeltetett, most pedig négy ember tűnt el farmjáról - nagy bajban a sztár

    mindmegette.hu

    Ez igen! Dobó Ági segítségével közel 60 ezer adag étel jutott el rászorulók részére

    origo.hu

    Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

    ripost.hu

    „Kétszer kellett gyászolnom” – egy anya a kórház hibájából vesztette el a babáját

    ripost.hu

    Se bugyi, se más, teljesen meztelenül mutatja meg buja idomait a tüzes vérű színésznő

    További cikkek

    FITTFAZÉK

    Slágerételekből készít olcsóbb, egészségesebb verziót a magyar orvos

    FITTFAZÉK

    Hallottál már a sült teáról? Mutatjuk, hogy készül

    YESSS

    Eszméletlen frufru-trükk, 2 perc alatt teljesen új frizurád lesz

    YESSS

    Eszméletlen merész divat: rövidebb a miniszoknya, mint valaha

    YESSS

    Könnyű fogyás titka 7 napos levesdiéta

    YESSS

    Így egyél joghurtot, ha diétázol

    YESSS

    Itt a nyár kedvence: idén a maxi a legmenőbb

    YESSS

    5 nyári trend: Így öltözz fel nagyon lazán és csinosan!