tóth gabi
Ha tojás, akkor kedvenced a rántotta? Csak az elkészítése ne tartana olyan sokáig!
Az igazi tojásrántottához nem csak friss, tanyasi tojás kell, hanem sok-sok türelem is. Békésen álldogálni a fakanállal, türelmesen kavargatni, és várni, mire végre besűrűsödik? Ez nem a te világod. Itt a megmentő ötlet: kukorica- vagy krumplikeményítővel sűrítsd be a rántottát. Hosszas kevergetés helyett így 15 mp alatt elkészül. A keményítő megköti a nedvességet, a rántotta állaga krémes marad, és nem szárad ki még akkor sem, ha nagy lángon készíted.
1. Verd fel a tojásokat.
2. A tejjel keverd csomómentesre a keményítőt. (Semmiképpen ne szórd bele közvetlenül a tojásba, mert akkor mégis csomós lesz).
3. Öntsd a keményítős keveréket a felvert tojáshoz. Jól elegyítsd, majd fűszerezd sóval.
4. Nagy lángon melegíts fel egy teflonbevonatú (vagy más, sütésálló) serpenyőt. Tedd bele a vajat. Forrósítsd fel, hagyd kicsit sercegni.
5. Mielőtt a vaj elkezdene barnulni, öntsd rá a tojásokat. 3 mp-ig ne csinálj semmit, engedd, hogy a tojás a szélein elkezdjen buborékozni.
6. Ekkor vedd le a tűzről, és kezdd el kavargatni. Másodpercenként egy nagy kört tégy meg a fakanállal. 11-12 mp múlva a tojás magába szívja az összes vajat. Részben félig főtt marad, pont tökéletes!
7. Azonnal tálald, ne várd meg, míg teljesen megfő.
Tipp:
Ha 6 tojásból készíted, a keverésnél adj hozzá további 5 mp-et. Egy serpenyőben ne készíts többet 6 tojásnál.