tóth gabi
Eleged van a rengeteg cukorral és még ki tudja, mivel készült gumicukrokból, és valamilyen egészséges alternatívát keresel helyette? Próbáld ki a gyümölcsbõrt!
A gyümölcsbőr épp olyan édes, ragacsos finomság, mint a hagyományos gumicukor, viszont nincs benne cukor, sem más adalékanyag. Benne van viszont a gyümölcs csaknem összes vitaminja, ásványi anyaga, és az íze.
Télen almából, körtéből, vagy akár sütőtökből a legjobb. Sőt, akár fagyasztott gyümölcsből is elkészítheted, ha épp nincs kéznél friss.
Hozzávalók ( kb. 20 csíkhoz):
Így készítsd el:
1. Bélelj ki két nagyobb tepsit sütőpapírral vagy szilikonlappal. Melegítsd elő a sütőt 80 Celsius-fokra.
2. Konyhai robotgépben pürésítsd a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt fél csésze almapürével. Ha nem elég édes, adj hozzá egy kevés mézet.
3. Öntsd a pürét a tepsibe, és fakanál segítségével terítsd el egyenletesen. A tepsi szélén maradjon ki körülbelül 2,5 cm, és a massza széle legyen egy kicsit vastagabb, mivel ez szárad majd ki a leghamarabb, és nem lenne jó, ha töredezne.
4. 4-6 órán keresztül szárítsd a 80 Celsius-fokos sütőben, amíg bőrszerűvé és kissé ragacsossá változik (a pontos szárítási idő a gyümölcs víztartalmától is függ).
5. Ha elkészült, kapcsold ki a sütőt, és hagyd a sütőben kiszáradni a gyümölcsöt.
6. A kihűlt gyümölcsbőrt borítsd ki a tepsiből, és szedd le az aljáról a sütőpapírt. Tekerd fel a gyümölcsbőrt, majd vágd a tekercset 2,5 cm széles karikákra. Légmentesen lezárt dobozban körülbelül 2 hétig tárolható.