tóth gabi
Gyümölcsös és zabpelyhes-ropogós, hûs vanília fagylalttal. Kell ennél finomabb? Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.
A nyár egyik legízletesebb, könnyű édességét kár lenne kihagynod. Nincs annál finomabb, mint amikor a leveses őszibarackon roppan a zabpelyhes pekándió réteg. Tálald egy kiadós leves után vanília fagylalttal és a siker nem marad el.
8-12 adag. Elkészítési idő: 10 perc. Teljes idő: 55 perc.
Alsó réteg:
Felső réteg:
1. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Vékonyan zsírozz ki egy 20-22 cm-es tepsit (kereket vagy téglalap alakút). Tedd félre.
2. Állítsd össze az alapot: egy nagy tálban óvatosan keverd össze a szeletelt őszibarackot a liszttel, cukorral, sóval, vaníliával, majd kanalazd át a tepsibe.
3. Készítsd el a felső réteget: keverd össze a barna cukrot, zabpelyhet, fahéjat, sót, pekándiót. Add hozzá a vajat, és fakanállal (vagy gumi spatulával) jól keverd össze. Ha a vaj egyenletesen elkeveredik, morzsás állagú tésztát kapsz. Ezt szórd az őszibarackos alapra.
4. Told a sütőbe 40-45 percre, amíg szép aranybarna színt nem kap, és az őszibarack leve a sarkoknál buborékozni nem kezd. Vedd ki a sütőből, és tedd rácsra kissé hűlni, hogy tálalható legyen. Legfinomabb melegen vagy szobahőmérsékleten, de hidegen is élvezetes. A maradékot tedd zárható tároló dobozba. Hűtőben 5 napig is eltartható.
2 Tipp, hogyan tárolhatod mélyhűtőben 3 hónapig:
1. A kész ropogóst fagyaszd le. Fogyasztás előtti este a hűtőben hagyd kiolvadni, majd másnap 175 Celsius fokon 20 percig süsd át.
2. Az összeállított, nyers tésztát tedd mélyhűtőbe, akár 3 hónapra. Fogyasztás előtti este a hűtőben hagyd kiolvadni, majd másnap süsd meg, a 4. pont tanácsait követve.