"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2016.05.04.

Fényévekkel egészségesebb most a krumpli

Még egy ok, hogy a tavasz legyen a kedvenc évszakod! Ilyenkor juthatsz hozzá ugyanis ahhoz a krumplihoz, mely lényegesen kevesebb hizlaló keményítõt tartalmaz, mint az év bármely más szakában kapható többi burgonya. Ez pedig az újkrumpli!

Lehet, hogy egész évben szidod és bojkottálod a krumplit, de most vétek lenne kihagynod! Áprilistól júliusig tiéd lehet minden krumpliköret, amit az év nagy részében kihagytál.

Lehet, hogy hihetetlen, de az újkrumpli igenis jó barátod, még a legádázabb diéta idején is!

Élettani hatása ugyanis teljesen más, mint az év többi részében kapható "öreg" krumplié.  Az újkrumpli valójában ugyanúgy a krumpli gumója, csak éppen fiatalabb kiadásban - csakhogy ifjú korában még teljesen más a szerkezete. 

Keményítő tartalma töredéke az öreg krumpliénak, viszont rost- és víztartalma sokszorosan magasabb. 

Tehát, szénhidráttartalma a megengedhető kategórián belül marad, és ráadásul azt a keveset magasabb rosttartalma ellensúlyozza is. Így nyár elejéig bátran megengedheted magadnak ezt a finomságot. 

Íme néhány példa, kedvcsinálónak:

Legyen igazán nyár-ízű!

Petrezselyemmel szoktad meg, de miért ne lehetne akár kapros az újkrumpli? Hihetetlen ízkombináció és aki ezt a karakteres fűszert szereti, újra és újra készíteni fogja ezt az újkrumpli változatot! Főzd meg héjában a krumplit, vágd nagyobb darabokra, majd forró olíván pirítsd át kicsit. Dobd rá a friss kaprot, forgasd össze és zsebeld be a dicséreteket. 

Ússzon a paradicsomban 

Kicsit főzd elő a krumlit, majd a szemeket dobd forró olívaolajra. Pirítsd le, majd öntsd nyakon egy jó üveg házi paradicsomszósszal, eseteleg bolondítsd friss fűszerekkel. Még jobb, ha kicsit darabos a szószod, úgy lesz igazán rusztikus a végeredmény. 

Imádni való salátaként

Nem kérdés, hogy a kedvenced lesz. Minden benne van, ami jó egy salátában lehet. Kell hozzá spárga, újkrumpli, ceruzabab, ezeket párold meg, majd jöhet a bolondítás. Tegyél rá fokhagymát, lilahagymát, perzselymet, borsozd, sózd meg, majd kevés olivaolajat és borecetet hozzáadva forgasd jól össze. Ha nagyon extrát szeretnél, gazdagítsd olajos magvakkal. Mehet rá dió, mandula vagy bármi, amit szeretsz.

Csak süsd meg és kész

A maga nemes egyszerűségétől olyan tökéletes ez az étel. Csak mosd meg az újkrumplit, vagdosd félbe és terítsd el egy tepsiben. Sózd, borsod , majd locsolj rá olivát, és friss rozmaringgal szórd meg jó bátran. Mehet 40 percre a sütőbe, isteni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek