kulcsár edina
A friss, vegyszermentes és szemet gyönyörködtetõ salátafélék beszerzése ma már alap. Minél különlegesebb a zöldféle, annál jobb. Nem hiszed el, mire utaznak most a séfek! A legkülönfélébb gyomokat csempészik a tányérra, a vendégek pedig imádják!
Budapest belvárosában, ahol a legtöbb turista megfordul, kivételes figyelmet fordítanak a vendéglátásra, állandóan újul a gasztronómia. Most azonban úgy tűnik, visszanyúlnak a gyökerekhez a séfek.
Egyszerű, magyar gyomnövényeket csempésznek a salátába, és így sosem látott üde változatosság jelenik meg a tányérokon.
Az alábbi fotó egy ötcsillagos budapesti szálloda bisztrójában készült. Nini, kikacsint a tányérról a cickafark!
Ebben az a poén, hogy a cickafark más ehető gyomnövényekkel egyetemben korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, éppen csak le kell hajolni értük a kertben, a réten, az erdőszélen! Persze fontos, hogy olyan terepen állj neki a gyűjtésnek, ahol tiszta a környezet, nincs légszennyezettség sem.
Az egyébként gyógynövényként ismert cickafark (Achillea millefolium) levelei ilyenkor tavasszal kivételesen finomak. Levélnyele izgalmasan roppan, amikor ráharapsz, íze pedig elbűvölően kedves, kicsit aromás, de nem tolakodóan. Már 10-15 levélke is elképesztően izgalmassá teszi a salátát! Túró és vaj fűszerezésére is használhatod, leginkább ezekben a hetekben. Június után ugyanis a cickafark levelei megerősödnek, elöregszenek, kesernyéssé válnak.
De ha már nekivágsz a mezőnek, járj nyitott szemmel, hiszen a cickafark mellett számos más ehető és finom levelet gyűjthetsz ilyenkor.