OTTHONKA

Tégy ecetet a mosáshoz és nem bánod meg!

Az ecet nemcsak az ételeink ízesítésére szolgál, de a háztartásban is az egyik legnagyobb segítség. Durva vegyi anyagok helyett természetes módon tartja tisztán a lakást, s ezen felül számos otthoni praktikában lehet főszereplő. Éljen az olcsó ecet!
  • Szerző: D.K.

Régóta tudjuk, hogy a háztartásban az egyszerű megoldások mindig a legpraktikusabbak – elég akár a szódabikarbónára gondolnunk, aminek a lábostisztítástól kezdve a vécépucolásig számtalan jótékony hatása ismert. Ugyanez vonatkozik az ecetre is, épp ezért összeszedtünk néhány nagyon hatékony, de kevésbé ismert ötletet, és a végére kiderül, hogy az ecet valóságos csodaszer!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

1. Öblítő helyett ezt tedd a mosáshoz

Az egyszerű konyhai ecet varázslatként hat, ha mosásról van szó. Tökéletesen beválik öblítéshez a drága és vegyszerekkel teli öblítőszerek helyett. Lágy és puha lesz tőle a textília, és ha illatot is szeretnél hozzá, adj az utolsó öblítővízhez 5 csepp levendula vagy citromfűolajat!

Mosás

Fotó: Pixabay.com

 

2. Újjávarázsolja a kávéfőzőt

A legtöbb kávégép legnagyobb hibája, hogy a forró gőz hatására idővel vízkő rakódik le a vékony csövekben. Futtass végi egy programot ecettel, és megszűnik a gond!

 

3. Soha többé muslinca!

Jóllehet igaz a mondás, hogy mézzel több legyet lehet fogni, mint ecettel, de a muslincákra egészen más szabály érvényes. Ehhez viszont érdemes almaecetet használni! Tegyél a pohár aljára kevés almaecetet, arra gyümölcsöket, majd fóliázd le és fogpiszkálóval szúrj a fóliára egy lyukat. Bemennek a muslicák, de kijönni nem tudnak!

 

4. Ragyogó lesz a vécé

Fotó: Ripost

Ez a leggyakrabban használt háztartási ecet-praktika. Önts 1 dl ecetet a vécébe, a kefével súrold át a kagylót, majd vízzel öblítsd le a vécécsészét. Ragyogni fog!

 

5. Eltünteti a matricákat

Sose lehet tudni, hogy a gyerekek mi mindent ragasztanak össze divatos matricákkal. Persze két hónap elteltével már ők sem szeretik az adott mintát, csak éppen lakaparni nem tudják a matricát… Ilyenkor jó, ha kéznél van az ecet, ami pillanatok alatt megszünteti a bajt. Matrica volt, nincs!

 

6. A zuhany megmentője

Amilyen kicsi egy zuhanyfülke, annál több gond van vele. Először is a falán – akár csempéből, akár üvegből van – előbb, utóbb kiül a vízkő. Sajnos ezt a lerakódást semmivel nem lehet jobban eltüntetni, mint ecettel. Továbbá gondok lehetnek a zuhanyfejjel is, mivel ez szintén vízkővel tömődhet el a hosszas használat során. Tipp: csavarozzuk le a gégecsőről a zuhanyfejet és állítsuk rózsájával lefelé egy pohár ecetes vízbe. Fél óra alatt eltűnik a vízkő!

 

7. Gyomok ellen nincs jobb

Az ecetes gyomirtás nagyon hatékony, de leginkább olyan területen érdemes alkalmazni, ahol nincsen ültetett haszonnövény. A kerti utak, járólapok, házoldalak tipikusan ilyen részek. Ahol föltör a gyom, küldjük meg egy kis ecettel, hamarosan eltűnik a területről.

 

8. Újjászületik tőle a mosogatógép!

Ahogy a mosógéppel, úgy a mosogatógéppel is csodát tesz az ecet. Havonta egyszer futtassunk le egy programot 1 dl ecettel, így biztosak lehetünk abban, hogy a háztartási gépünk hosszabb élettartamú lesz.

 

9. A szőnyeg, mint újkorában

Kevesen engedhetik meg maguknak a kárpittisztító gépeket, de aki ismeri ezt a trükköt, mindig ragyogóan tiszta szőnyeggel büszkélkedhet! Keverj össze 2 dl ecetet 2 dl langyos vízzel, és egy gyökérkefét a keverékbe mártogatva súrold át a szőnyeg felületét. Az esetlegesen a kefébe akadó szöszöket menet közben mindig szedd le. A több tízéves szőnyegek, kárpitok színe újra ragyogó lesz ezzel a kezeléssel.

 

10. Csillogjon a tűzhely!

Nemcsak a gáztűzhely, de az elektromos főzőlapok tisztítása is kihívást jelent a háziasszonyok számára. Ám akik ismerik az ecetes-trükköt, nem aggódnak, hiszen pillanatok alatt csillog-villog a tűzhelyük. Töröld át az érintett felületet mosogatószeres kendővel, majd utána vizes, végül ecetes ronggyal. A végeredmény makulátlan lesz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?