SIKK

Életveszélyes lehet a hajfestés! Vigyázz, mit kensz a hajadra!

Egy amerikai internetező riasztó képeket tett közzé a barátnőjéről, akinek szabályosan bedagadt a fél arca a hajfestékre adott allergiás reakciótól. Vajon tényleg ennyire veszélyes a hajfestés? És ha igen, hogyan kerülhetjük el a káros reakciókat?
  • Szerző: Ripost

A Thechosenginger néven internetező lány barátnője nemrég egy fodrászszalonban járt, de amikor felkenték a hajára a festéket, először viszketni kezdett a fejbőre, majd másnapra annyira feldagadt az arca, hogy be kellett mennie a sürgősségi osztályra. A kellemetlenség a kezelés hatására pár nap után elmúlt, de az orvosok közölték a lánnyal, hogy valószínűleg allergiás a hajfesték valamelyik összetevőjére.

Ezektől a riasztó képektől persze megint fellángolt a vita arról, mennyire veszélyesek a hajfestékek. Annál is inkább, mert időről időre megjelennek olyan kutatási eredmények, amelyek egyes összetevőket rákkeltőként jelölnek meg. A szépségipari cégek ezekre rendszerint azzal válaszolnak, hogy igyekeznek kivonni a vitatott összetevőket a termékeikből. Egyes összetevők viszont így is komoly allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekből – épp ezért nem ajánlatos sima hajfestékkel festetni a szemöldökünket vagy a szempillánkat, hiszen a szem körüli gyulladások és allergiák akár súlyos szembetegségeket, sőt, vakságot is okozhatnak. Az is tartós károsodáshoz vezethet, ha a festék véletlenül a szemedbe jut.

Ma az ammóniát és a parafenilén-diamidot tartják a legrosszabb összetevőknek, amelyek képesek bőrgyulladást, a bőr felpuffadását és viszketését kiváltani.

De vajon hogyan kerülheted el a veszélyt?

1. Ne hagyd a festéket az előírtnál hosszabb ideig a hajadon. A szín nem lesz erőteljesebb tőle, de az allergia veszélyét jelentősen növeled.

2. Hajfestés után nagyon alaposan moss le minden festéket a fejbőrödről, és a fodrászodat is kérd meg ugyanerre.

3. Ha hajat festesz, mindig viselj gumikesztyűt.

4. Ha magadnak fested a hajadat, mindig kövesd a csomagban levő előírásokat. De még jobb, ha szakemberhez fordulsz.

5. Soha ne keverd a különböző hajfestékeket. Ha különleges színre vágysz, inkább fodrásszal festesd be a hajad.

6. Ha babát vársz, kérd ki az orvosod tanácsát, hogy szabad-e hajat festetned.

7. Mindig jól szellőző, tiszta levegőjű helyiségben festesd a hajad, hogy minél kevesebb vegyszert lélegezz be.

8. Használj természetes, pl. henna alapú festéket.

9. Hajfestés helyett a melírozást is választhatod, ilyenkor kevesebb festék kerül a fejbőrödre.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?