kulcsár edina
Rengeteg hagyomány kötődik a húsvéti ünnephez. Nagypénteken erre jobb, ha figyelsz.
A húsvéthoz számtalan hiedelem kötődik, amiket betartva őseink igyekeztek elkerülni a balszerencsét. Napjainkban megemlékezhetünk ezekről a hagyományokról, de lehetőségünk van új köntösben is megélni azokat. A Fanny magatin ezeket gyűjtötte össze egy csokorba.
1.
Ne seperjük ki a szerencsét!
Úgy vélték, húsvét reggelén tilos sepregetni, mert ilyenkor nem csak a port, de a szerencsét is kiseperjük. A takarót sem érdemes ilyenkor kirázni, ugyanis azt balszerencsésnek tartották.
2.
Vigyázzunk a baromfira
Nagypéntekhez számos babona kapcsolódott, ezért aznap sok dologra oda kellett figyelni. A hiedelmek szerint tilos volt baromfit vágni, különben a többi állat is elhullhat. Emellett a férfiak nem szánthattak.
3.
Óvatosan a sütéssel!
Habár sokan szeretnek az ünnepek alatt sütni-főzni, a hagyományok szerint óvatosnak kell lenni. Úgy vélték, az az asszony, aki nagypénteken kenyeret süt, kővé válik. Ráadásul ilyenkor a zsírral való sütést is kerülni kellett.
4.
Kerüljük el a húst
Az őseink arra is odafigyeltek, hogy milyen ételt vegyenek magukhoz húsvétkor. Úgy tartották, hogy aki az ünnepek alatt nem fogyaszt húst, az egész évben nem lesz lázas. Voltak, akik csak hideg ételt ettek, de olyanok is, akik nagycsütörtöktől egészen a nagyszombati feltámadásig nem vettek magukhoz élelmet.
5.
Hagyjuk ki a mosást!
Habár sokan szeretik az ünnepeket kihasználni a takarításra, a hagyományok szerint nem volt ajánlott nagypénteken mosni. Úgy tartották, hogy aki ilyenkor frissen mosott ruhát vesz fel, abba belecsap a villám.
6.
Megtisztulás a friss vízben
Habár a ruhákat nem volt szabad kimosni nagypénteken, aznap, még napfelkelte előtt érdemes volt friss kútvízzel mosakodni vagy a patakban megfürödni. Úgy gondolák, ez egész évben védelmet nyújt a betegségekkel szemben. Azért, hogy az állatok is egészségesek maradjanak, kihajtották a jószágokat a patakhoz, hogy megitassák és megfürdessék őket.
7.
Megszentelt ételek
A hiedelem szerint, ha a megszentelt húsvéti sonka csontját felakasztják a gyümölcsfára, akkor bőséges termésre lehet majd számítani. Egyetlen szentelt tojást ketten fogyasztottak el, ugyanis úgy tartották, ha elszakítaná őket az élet, ezáltal visszatalálnak egymáshoz.
8.
Tojást hozó morzsa
A húsvéti kalácsból megmaradt morzsákat nem volt szokás kidobni. Azonban nem is ették meg, hanem odaadták a tyúkoknak, hogy több tojást tojjanak.