Létrehozva: 2021.04.02.

Nem tudsz venni tojásfestéket? Itt a megoldás!

Alaposan fel kell kötni a gatyád, ha tojást akarsz idén festeni; hiszen alig lehet valahol festéket kapni. De nem is biztos, hogy szükséged van rá: természetes anyagokból is készíthető tojásfesték, mutatjuk!

A húsvéti készülődés egyik legizgalmasabb része a tojások festése. Idén azonban nehezített a pálya, hiszen sok bolt zárva van, nem biztos, hogy kapható tojásfesték. De biztos, hogy szükség van rá? Hiszen nagyanyáink se üzletben vették meg a színes tojásokhoz a festéket! Rengeteg természetes anyag van, amiből nagyszerű tojásfesték készíthető; és ehhez sokszor elég csak körülnézni a kamrában és a hűtőben. Mutatjuk a legjobb alapanyagokat és a legszebb színeket!

Fotó: Pixabay.com

A hagymahéjon túl is van élet

Fotó: Pixabay.com

Mindenki tudja, hogy hagymahéjjal lehet tojást festeni, de ez csak a jéghegy csúcsa. A spenót- és csalánlevél elegyéből készült festék fantasztikus zöld színt ad a tojásoknak, az áfonya izgalmas kéket, a kurkuma élénk sárgát. Az áfonya mellett kék színre a vöröskáposzta is jó: utóbbi sötétebb árnyalatot ad a tojásoknak. Rózsaszín tojást is készíthetsz, ehhez mindössze egy jó erős csipkebogyó főzetre van szükséged. A cékla levével lila tojást festhetsz, erős kávéval pedig sötétbarnát. Látható, hogy nincs hiány festékből; és nem is bonyolult beszínezni ezekkel az anyagokkal a tojást.

Ecet nélkül nincs tojásfesték

Fotó: Pixabay.com

Többféle anyaggal festheted a tojásaidat, de az alap fürdő mindegyik módszernél ugyanaz. Vagyis szükséged lesz másfél liter vízre, ecetre és természetesen a tojásokra. Forrald fel a vizet, tedd hozzá a festőanyagot, és főzd együtt fél órán keresztül. Önts hozzá 12 evőkanál ecetet (ez fixálja a színt), majd hagyd a keveréket kihűlni; közben előkészítheted a tojásokat, vagyis megfőzheted, vagy kifújhatod őket. A festéshez tedd a tojást, vagy tojásokat egy tálba, és annyi festőlevet önts rá, amennyi ellepi. Minél tovább hagyod őket a fürdőben, annál sötétebb lesz a színük; de a halványabb árnyalatokhoz is legalább két órára van szükség. Ha letelt az idő, kanállal vedd ki a tojásokat, és tedd félre őket száradni. Ez szintén beletelik némi időbe, de a végeredmény miatt megéri várni: ilyen változatos, izgalmas színeket bolti festékkel nem biztos, hogy el tudnál érni.

Rafináltnak kell lenni a mintázáshoz

Fotó: Pixabay.com

Belátható, hogy ezzel a híg keverékkel nem fogsz ecsettel mintát festeni a tojásra; de nem is kell. Helyette stencilezhetsz: tegyél leveleket, virágokat a tojás héjára, majd kösd harisnyába, és így tedd a színező folyadékba. Ez a módszer a sötétebb festékeknél működik, világosnál nem érvényesül a minta, itt más fortélyt kell alkamazz. Vékonyan kend be ragasztóval a tojás héját ott, ahova a mintát szeretnéd, majd forgasd színes fűszerekbe vagy mákba. Fantasztikusan fog mutatni az így készült húsvéti tojás!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat