kulcsár edina
Nagyon sokan nem tudnák megmondani, mikor vették elő a jelenleg használt szivacsot a csomagolásból. Sőt, van, aki csak akkor dobja ki, amikor már egyértelműen elrongyolódott és láthatóan piszkos. Pedig igen rövid idő elég, hogy elszabaduljon benne a pokol...
Egy gondos háziasszony alaposan ügyel a higiéniára nem csak a fürdőszobában, de a konyhában is – így értelemszerűen gyakran és alaposan elmosogat. Azonban azt kevesen tudják, hogy a mosogatószivacson sokkal több baktérium van, mint a vécédeszkán…
Tudományos vizsgálatok is igazolják, hogy sokszor a legfertőzöttebb tárgy a lakásban pont a mosogatószivacs, amivel minden edényt és evőeszközt tisztára akarunk varázsolni. Köbcentiméterenként 50 milliárd baktérium található benne. Ennek oka, hogy hosszú ideig neves, tele van ételmaradékokkal, és ez nagyszerű táptalaj a kórokozóknak. Ráadásul a kutatók három olyan baktériumot is azonosítottak a mosogatószivacsokon, amik ellenállnak az antibiotikumoknak. Ezek komoly kockázatot jelentenek a legyengült immunrendszerű emberek számára, így a szivacsra érdemes odafigyelni.
Mikortól vállalhatatlan a szivacs?
Szakértők szerint átlagos használat mellett hetente érdemes cserélni a szivacsot, ugyanis ennyi idő alatt már veszélyesen elszaporodnak benne a baktériumok. Azonban sokan úgy vélik, hogy ennyi idő után elég csak kimosni, és még akár egy hónapig is használják mosogatáshoz. Ami sajnos elég nagy hiba; szakértők elmagyarázták azt is, hogy miért lehet veszélyes a módszer.
Mosni vagy nem mosni?
Vannak, akik szorgalmasan kimossák minden mosogatás után, van, aki csak egy hét elteltével, vagy akkor, amikor nagyon elszennyeződött. Számtalan tanács van a neten, hogyan tisztítsuk, például van, aki azt javasolja, hogy hatvan fokos vízben mossuk, van, aki forró szappanos vízben áztatja, megint mások az egy perces mikrózásra esküsznek. Készült azonban egy vizsgálat a Furtwageni Főiskolán, amiből kiderült, hogy egyik se jó ötlet. Ugyanis mikrózásnál szétterítjük a baktériumokat a gép belsejében is, mosáskor pedig a legellenállóbb kórokozók túlélik a kezelést, és még jobban elszaporodnak.
De akkor hogyan lehet tisztán tartani?
A kutatások tükrében tökéletesen egy módszerrel se tudjuk kiirtani a baktériumokat a szivacsból, de pár dolgot megtehetünk. Például minden használat után alaposan mossuk le róla maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki, és tartsuk száraz helyen. Sokat segít a helyzeten, ha húslét nem törölgetünk vele, a munkafelületekre pedig egyáltalán ne használjuk, hogy ne terítsük szét a baktériumokat. Egy hét után pedig legkésőbb cseréljük le – ha megbüdösödne, akkor akár egy nap után is.