OTTHONKA

Kik és miért keresnek leginkább kiadó lakásokat Budapesten? (X)

A budapesti albérletek piaca idén ősszel is fellendülni látszik, természetesen ennek a tanévkezdés is az oka.
  • Szerző: Ripost

Visszatértek a diákok, megkezdődött a tanév, és a kormány ígérete szerint országos szintű lezárásokra nem kell készülni, és egyelőre a tanév is a megszokott mederben kezdődhetett el. A lakáskeresés is ennek fényében lendült fel, és ahogyan ez várható volt, idén ősszel is az egyetemisták és a főiskolások kerestek elsősorban albérleteket Budapesten, de a pályakezdők között is vannak szép számmal lakáskeresők idén ősszel is.

Mivel tapasztalható, hogy őszre megnő az albérletkínálat, így sokan a pályakezdők és a munkavállalók közül is váltanak, és új albérlet után néznek, mert a kínálat jóval szélesebb szokott lenni, mint máskor. Érdekes megfigyelni, hogy az elmúlt években egyre több a céges tulajdonú lakás, ezeket jobban is keresik a fiatalok, mint a magántulajdonú bérleményeket. A magántulajdonú lakások manapság inkább a családosok vagy a párok körében népszerűek, míg a cégek inkább a fiatalokat célozzák a hirdetéseikkel.

Mit várnak el a lakáskeresők?

A céges lakások népszerűsége abban keresendő, hogy a lakáskeresők elvárásai megváltoztak az utóbbi időben. Míg régebben a diákoknak elegendő volt az, ha találtak egy viszonylag bútorozott, alap háztartási gépekkel felszerelt lakást az iskola közelében, ma már ennél jóval többet várnak el. A Professional Premium Property Zrt., akinek az ügyfél elégedettségi mutatója 99%-os, azt tapasztalja, hogy már nem elég csak egy lakást adni, annak megfelelő minőségűnek is kell lennie.

Fontos az albérlet kiválasztásánál a kényelem Fotó: Pixabay

Sokszor a képek csalókák, de a céges ingatlanok, mint a Professional Premium Property Zrt. Albérlet Budapest weboldalán látható képek nem hazudnak, ugyanis a cég vállalja, hogy a régi lakó által esetleg leamortizált ingatlanok újbóli kiadás előtt felújításra kerülnek. Emellett az ingatlanokra lakhatási támogatás is igényelhető, ami szintén nagyon fontos szempont már manapság. A magántulajdonú albérletek többségében még mindig nem tud számlát kérni a bérlő, ez a céges lakások esetében nem így van.

Milyen árakkal lehet számolni idén ősszel?

Az árak idén sem mondhatók alacsonynak, ugyanakkor alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor, legyen szó a négyzetméter átlagárról vagy összességében az átlagárakról. Bár a négyzetméret árak tekintetében nem annyira magas a különbség a tavalyi árakhoz képest, ugyanakkor az átlagárak jelenleg a tavalyihoz képest 20.000 forintos különbséget mutatnak. Idén a budapesti albérletek átlagára 144.000 forint, míg tavaly 162.000 forint volt. Persze a kép árnyaltabbá válik a négyzetméter árak ismeretével, és azzal is, hogy idén kisebb albérleteket keresnek inkább a fiatalok.

Ennek természetesen az is az oka, hogy tavaly a koronavírus-járvány következtében kevesebben kerestek kiadó lakást, így az árak csökkentek, aki pedig keresett, ennek köszönhetően nagyobb lakásba tudott költözni. Idén viszont a kisebb lakások voltak kelendőbbek, így az átlagméret tavaly 50-55 nm volt, míg idén csak 45-50 nm.

(x)

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?