OTTHONKA

Így lesz hipó nélkül ragyogó a fehér ruha és a lepedő

Sokan állítják, hogy drága, foltot is hagy, és egyáltalán nem környezetkímélő a túl sok vegyszer. Ha szeretnéd fehérítésnél kiváltani a hipót, mutatunk néhány természetes megoldást, amiktől garantáltan hófehérek lesznek a ruháid!
  • Szerző: Ripost

Az elszürkült ruhák kifehérítésére minden háziasszonynak megvan a saját, jól bejáratott módszere – ami a legtöbb esetben ilyen vagy olyan formában tartalmaz hipót. Hiszen a bolti fehérítőszerek nagyrésze is ezzel az anyaggal tünteti el a szürkeséget és a foltokat. De mit tehet az a háziasszony, aki nem akar vegyszerekkel fehéríteni? Nos, számukra léteznek környezetkímélő, mégis hatékony megoldások.

1. Nem csak hajfestésnél vetheted be!

A hidrogén-peroxid az egyik legtermészetesebb háztartási tisztítószer, a természetben is megtalálható. Vízben és oxigénben teljesen lebomlik, nem csoda, hogy sokan még a kertben is használják. Fehérítéskor, a csatornába kerülve nem okoz annyi ártalmat, mint a hipó. Ráadásul antibakteriális hatásai is vannak. Elszürkült ruhák esetében pontosan úgy kell használni, ahogyan a hipót vagy bármilyen fehérítőszert: vagyis áztasd hidrogén-peroxidos vízben a ruhákat legalább tíz percig, mielőtt kimosnád őket.

2. A jó öreg szódabikarbóna

Szinte nincs olyan területe a háztartásnak, ahol ne vethetnéd be; pont a fehérítés lenne ez aló kivétel? Ha a mosószeredhez minden mosásnál adagolsz egy pohár szódabikarbónát, sokkal fehérebbek lesznek a ruháid. Ráadásul vízlágyító hatása miatt a mosógéped is kíméled. Függönyök és ágyneműk fehérítéséhez oldj fel fél kiló szódabikarbónát tíz liter vízben, és ebben áztasd a textileidet.

3. Csodaszépen fehérít az ecet

Ahogy a szódabikarbónát, ezt is hozzáadhatod a mosáshoz: fél pohár ecet egy adag ruhához bőven elég. Fehérítéshez forralj fel egy pohár ecetet és másfél liter vizet, majd áztasd ebben a ruhákat egy éjszakán át.

4. Erre is jó a citrom!

Akárcsak az ecet, a citromlé is a savasságának köszönhetően varázsolja hófehérré a ruhákat. Egy csésze facsart citromlé a mosáshoz, és szép fehérek maradnak az ágyneműk, pólók. Áztatáskor ugyanúgy bánj vele, ahogy az ecettel: a vízhez egy egész, karikára vágott citromot adj.

És ezeket olvastad már?