MEDICINA

Vigyázz koronavírus, jön a teve rokona!

Lehet, hogy az alpakák adnak majd megoldást a koronavírus-krízisre? Egy új tanulmány felvetette ennek lehetőségét. De vajon hogyan?

Egy kutatás szerint a dél-amerikai tevefélék, a lámához hasonló alpakák szervezetében levő apró antitestek megoldást jelenthetnek a koronavírus második hulláma ellen. A nanoméretű, azaz rendkívül apró antitesteket svéd és dél-afrikai kutatók izolálták, és sikerrel alkalmazták egyes kísérletekben a koronavírus „tüskéinek” semlegesítésére. Ha pedig ezek a tüskék károsodnak, a vírus sokat veszít fertőzőképességéből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alpaka 01

Fotó: Pixabay.com

A kutatók szerint a kísérleteikben ez az antitest hatékonyan lépett fel a vírussal szemben. Ráadásul a nanoméretű antitestek könnyen és olcsón szaporíthatók, klónozhatók és módosíthatók, így ha ez a kezelés tényleg eredményesnek bizonyul, könnyen hozzáférhető lesz. A stockholmi Karolinska Egyetem kórházának kutatói szerint a vírust semlegesítő antitesteket már a fertőzés korai szakaszában be lehet vetni, így megelőzhető a súlyos betegség kialakulása.

Alpaka 02

Fotó: Pixabay.com

Az antitestek forrásául szolgáló, Tyson nevű 12 éves, Németországban élő alpakáról elnevezett Ty1 antitestek esetében egyelőre arra utalnak az eredmények, hogy a kezelés emberek esetében is működhet. Ennek igazolásához azonban még további kutatásokra van szükség, hiszen az eredményt nemrég publikálták, így annak ellenőrzése még csak most következik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?