MEDICINA

Távozz, Covid: Ezt kösd a csuklódra és soha többé nem piszkálod az arcod

Amerikai mérnökök egyszerű, ám nagyon hasznos eszközt fejlesztettek, hogy a felhasználót emlékeztesse: a koronavírus-járvány idején nem tanácsos az archoz érni. A kütyü akár hosszú távon is átírhatja az ezzel kapcsolatos szokásainkat.

Amerikában körülbelül 16 000 forintnak megfelelő összegért kapható az a karpánt, ami rezgéssel figyelmeztet, ha a használója megdörzsöli a szemét, az orrát, vagy a szájához nyúl. A fejlesztők célja, hogy az embereket leszoktassák az arcpiszkálásról – a rendszeres figyelmeztetés hosszú távon is átírhatja az ezzel kapcsolatos szokásainkat.

Karkötő 01

Fotó: Pixabay.com

Mivel a koronavírus a szem, a száj és az orr nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe, a WHO szakértői nem ajánlják, hogy bárki is az arcához érjen. A kezünkön ugyanis sok forrásból megtapadhat a vírus, és ha az arcunkhoz érünk, könnyen átkerülhet a nyálkahártyákra. Ám ez egy olyan mindennapi szokás, amiről nagyon nehéz leszokni. Az eddigi tanácsok szerint jobb, ha a kezünket a zsebünkben vagy magunk előtt tartjuk, a kontaktlencsét pedig szemüvegre cseréljük.

Az is jó, ha megkérünk valakit, hogy szóljon ránk, ha az arcunkhoz nyúlunk, de senki sem tud napi 24 órában erre figyelni. Ám az új karpánt most megoldhatja ezt. Úgy néz ki, mint egy fitnesz-karkötő, és egy szenzorral szerelték fel, amelyik másodpercenként tízszer érzékeli a kéz helyzetét. Az első viselésnél be kell kalibrálni, vagyis meg kell tanítani arra, hogyan mozog a karunk, amikor megérintjük az arcunk különböző területeit. Amikor később a karkötő ilyen mozdulatot érzékel, gyengéden rezegni kezd.

Karkötő 02

Fotó: Pixabay.com

A cél az, hogy tudatossá tegyük, milyen gyakran érünk az arcunkhoz, ennek segítségével pedig leszokjunk erről. Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy az ilyen apró kütyük hasznosak lehetnek az olyan rossz szokások felszámolásában, amilyen például a kényszeres hajtekerés: ha az alanyok mindkét kezükön rezgő karkötőt hordtak, a hajtekergetések száma akár 90 százalékkal is csökkenhetett.

Az új kütyüvel most folynak a vizsgálatok a madridi egyetemen – tíz önkéntest figyelnek meg a karkötő viselése közben, hogy megnézzék, milyen mértékben csökkenti a készülék az arcérintések számát.

Természetesen a fertőzés megelőzésének a kézmosás a legfontosabb eszköze, de ez nem mindig megvalósítható, ha el kell mennünk otthonról. Ilyenkor különleges fontossággal bír, hogy semmiképp ne nyúljunk az arcunkhoz. Már csak azt kell megállnunk, hogy lehetőség szerint senkihez ne menjünk két méternél közelebb.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?