MEDICINA

Vigyázz, ez a hétköznapi probléma nagyon veszélyessé válhat, ha elkapod a koronavírust!

Nemcsak a súlyos, hanem akár enyhe panaszokkal jelentkező betegségek is növelhetik a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeinek esélyét. Pedig van köztük olyan, amit nagyon könnyű lenne megelőzni!

A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak körében az adatok szerint olyanok is vannak, akik viszonylag fiatalok, és nem szenvedtek súlyos alapbetegségekben, viszont megállapították róluk, hogy gyulladt volt a fogínyük. Ha a fogínygyulladás olyan szakaszba jut, hogy már a foggyökérhártya is gyulladásos állapotban van (ezt nevezik periodontitisnek), az egyes kutatások szerint nemcsak a fog elvesztéséhez vezethet, hanem ahhoz is, hogy a koronavírus-fertőzés jobban megviseli a szervezetet, sőt esetleg halálhoz vezet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Koronavírus 01

Fotó: Pixabay.com

Fogászati kutatók egy nemzetközi csoportja például megállapította, hogy a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek esetében nagyon megnő az életveszélyes légzőszervi problémák rizikója, ha periodontitisben szenvednek. Az új kutatás egy korábbi német vizsgálaton alapszik, amelyben lélegeztetőgépen levő betegeket vizsgáltak. Ez a tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a fogínybetegséggel küzdő páciensek esetében nagyobb a kockázata az életveszélyes légzőszervi krízist okozó IL-6 fehérjék termelődésének. Mivel a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményei a gyulladásokból erednek, érdemes, ahol lehet – például a fogínyben is – csökkenteni a gyulladásokat.

A fogínybetegségekről eddig is tudtuk, hogy nem csak a szívroham kockázatát növelik, hanem a légzőszervi problémákkal is kapcsolatban állhatnak, így a kutatók számára nem volt meglepetés, hogy a koronavírus-fertőzés szövődményeit is súlyosbította. Sokkoló volt viszont látniuk, hogy mennyire megnövelte az életveszélyt a kórházban kezelt betegek esetében: akár 22-szerese is lehetett az akut légzőszervi problémák fellépésének kockázata az esetükben, az egészséges fogínyű emberek rizikójához képest. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy amerikai tapasztalatok szerint a lélegeztetőgépre került betegek 80 százaléka elhunyt, a helyzet kimondottan ijesztő, különösen, ha idős betegekről van szó, akiknél a fogínybetegségek is gyakoribbak.

Koronavírus 02

Fotó: Pixabay.com

A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy már az enyhe fogínybetegségek kezelése is elengedhetetlen, nehogy súlyosbodjon a fogínygyulladás. A fogorvosi vizitek során mindenképpen foglalkozni kellene ezzel is, a kialakult fogkövet legalább félévente-évente szakembernek kellene eltávolítania. Nem szabad kihagyni a napi kétszeri, alapos, legalább 3 percig tartó, helyes technikájú fogmosást sem. Segíthet még a fogselyem rendszeres használata és a szájvíz alkalmazása is. A koronavírus-fertőzést ugyan nem öli meg a fogmosás és a szájvíz, a betegség lefolyását azonban könnyebbé tehetjük vele.

A kutatók a koronavírus-fertőzötteket fogadó kórházaknak javasolják, hogy a fogínybetegségek szempontjából is vizsgálják meg az újonnan felvett pácienseket, a fogínyproblémákkal küzdők légzésére pedig a szokottnál is jobban figyeljenek oda.

És ezeket olvastad már?