MEDICINA

Nagyon durvát állítanak a fogorvosok: halálos betegség múlhat ezen az apróságon

A rendszeres fogmosás nem csak azért fontos, hogy megőrizd a fogaid épségét. Akár halálos betegségeket is elkerülhetsz, ha úgy tisztítod a fogaidat, ahogy kell!
  • Szerző: Ripost

A fogmosás nagyon fontos dolog, ám a legtöbben elfeledkeznek a megfelelő technikáról és a fogselyem használatáról. Pedig ezt sem kellene kihagyni, mert csak így lehet igazán hatékonyan eltávolítani a lepedéket, és megelőzni a fogkő kialakulását. A lepedék és a fogkő ugyanis tele van olyan baktériumokkal, amelyek elősegítik az ínygyulladás kialakulását. Ez pedig nem csak kellemetlen, hanem olyan súlyos problémákhoz is vezethet, mint a fogak elvesztése vagy hosszú távon akár a cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kialakulása.

Nem az a lényeg, hogy nagyon erősen dörzsöld a fogad a fogkefével, inkább az, hogy helyes technikával mosd. A fogkefe sörtéit körülbelül 45 fokos szögben illeszd a fogíny mellé. Mintha ki akarnád onnan seperni a baktériumokat, és végezz valódi, sepregető mozdulatot vele a fog hosszában, majd használj fogselymet is a fogközök tisztításához. Az elektromos fogkefével is így mosd a fogad – ez ráadásul hatékonyabb, mint a sima, kézi fogkefe.

A fogkrémek egyik összetevője, a triklozán pedig, bár hatékony a fogínybetegségek elleni harcban, a kutatások szerint bizonyos koncentrációban akár ártalmas is lehet. Épp ezért érdemes olyan fogkrémet keresni, amely erőteljesen tisztít, ám mellőzi ezt a vitatott összetevőt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?