MEDICINA

Kiderült a koronavírus-fertőzés váratlan mellékhatása, nem örülnek a gyógyult betegek

A koronavírus-fertőzés a gyógyulás után is képes megnehezíteni a fertőzöttek életét. Nemrég egy olyan tünetre derült fény, amelyik csak hónapokkal a fertőzés után jelentkezik, mégis kellemetlenséget okoz.

Több gyógyult koronavírus-fertőzött is beszámolt róla, hogy pár hónappal a betegség után erősen hullani kezdett a haja. Ez a legújabb tünet, amit a fertőzéshez kapcsolnak. Az orvosi szaknyelven telogén effluvium-nak nevezett hajhullás, amely szerencsére csak átmeneti, nem ismeretlen az egészségügyi szakemberek számára. Általában olyan eseményeket szokott követni, amelyek megterhelik a szervezetet: erőteljes stressz, nagy fogyás vagy épp súlyos fertőzések után is jelentkezni szokott. A koronavírus fertőzés is ilyen terhelés lehet.

Koronavírus 01

Fotó: Pixabay.com

Egy júliusi felmérés, amelyben 1500 gyógyult koronavírusost vizsgáltak, már a 25 legfontosabb tünet között említi a hajhullást, amelyet a legtöbb fertőzött megtapasztal. Összességében több volt beteg számolt be róla, mint a kulcstünetek között számontartott hasmenésről vagy orrfolyásról. Egy amerikai orvos pedig arról mesélt, hogy a betegei szörnyülködve mutatták neki a fertőzés során kihullott hajtincseiket.

Van, akinél már a fertőzés akut szakaszában jelentkezik a hajhullás, mások pedig csak a betegség után hónapokkal tapasztalják ezt a tünetet. A haj növekedési ciklusában bekövetkezett zavar ugyanis sokszor csak magát a zavart okozó jelenség után pár hónappal válik feltűnővé. A telogén effluvium más fertőzések után is felléphet, gyakran tapasztalják a betegek a maláriából vagy a szifiliszből való gyógyulást után. A fertőzés a Covid esetében is olyan terhet ró a szervezetre, amely együtt a betegség okozta táplálkozási zavarokkal és stresszel kiválthatja az erős hajhullást.

Hajhullás 01

Fotó: Pixabay.com

A járvány miatti stressz egyébként még a vírus jelenléte nélkül, önmagában is kiválthatja a hajvesztést. Az orvosoknál sok olyan beteg is jelentkezik mostanában, akik nem kapták el a koronavírust, mégis hullani kezdett a hajuk, egyszerűen azért, mert a járvány, a munkahelyük elvesztése, vagy a bezártság komoly stresszt váltott ki náluk. Ráadásul a karantén idején sokan egészségtelenebbül táplálkoztak, mint máskor.

Szerencsére a tapasztalatok szerint a hajvesztés csak átmeneti, ahogy a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba, és helyreáll az illető étrendje, valamint a stresszt is sikerült csökkenteni, visszanőnek az elvesztett hajszálak. Bár a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásairól még nem tudunk eleget, ez a tünet, úgy látszik, szerencsére múlékony.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?