Létrehozva: 2020.08.12.

Koronavírus-kérdés: Mennyire biztonságos most játszótérre járni?

A játszóterek újranyitottak, olyan az élet a környékükön, mint a vírus megjelenése előtt. Vajon épp annyira biztonságosak is? Vagy jobban kell vigyázni?

Egy játszótéren akár több száz gyerek is megfordulhat egyetlen nap alatt. A játékokat mindenki megfogdossa, ráadásul óhatatlanul piszkos kézzel, hiszen nem lehet minden mozdulat után kezet mosni vagy kézfertőtlenítőt használni. Vajon nem veszélyes ez akár a gyerekekre, akár a felnőttekre nézve?

Fotó: Pixabay.com

Mennyire fenyegeti a gyerekeket a vírus?

Az eddigi tudásunk szerint a gyerekekre kevésbé veszélyes a koronavírus, mint a felnőttekre és az idősekre. Különösen a szabadban kicsi az esélye, hogy elkapják a fertőzést, hiszen a jól szellőző terekben egyébként is kevésbé terjed a betegség. Az eddigi tapasztalatok szerint, ha egy gyerek el is kapja a koronavírust, ritkán jelentkeznek nála súlyos tünetek, bár sajnos már ez utóbbira is volt példa. Azok a felnőttek viszont már nagyobb veszélyben vannak, akik tőle kapják el a kórokozót.

De mi a helyzet a játszótérrel?

A játszótereken azonban adott esetben kimondottan sok gyerek lehet egyszerre, akik a vírust tartalmazó apró nyálcseppeket akár érintéssel is átadhatják. Az eddigi esetek alapján az orvosok azt mondják, hogy a gyerekek viszonylag ritkán adják át egymásnak a vírust. Több kérdést vet fel, hogy mit csinálnak a felnőttek, amíg a gyerek játszik. Ők ugyanis átadhatják egymásnak, és a gyerekeknek is a vírust, ha nem tartják be a távolságtartás szabályait. Maszkot már nem kötelező viselni a játszótereken, de a másfél méter távolságra illik ügyelni, különösen akkor, ha olyan családok is vannak a játszótéren, akikkel nem járunk rendszeresen össze. Annak pedig magától értetődőnek kellene lennie, hogy ha valaki kicsit is betegnek érzi magát, akkor semmiképp ne menjen játszótérre, de lehetőleg még a vele együtt élő hozzátartozóit se engedje oda. Akkor is kérdéses a dolog, ha a család idős vagy krónikus beteg hozzátartozóval él együtt, akinek veszélyes lenne hazavinni a vírust.

Fotó: Pixabay.com

Hová vigyük a gyereket?

Ha otthon nincs különösebben nagy mozgásterük a gyerekeknek, akkor jó, ha biztosítjuk a mozgásigényük kielégítését. Már csak azért is, mert nem egészséges egész nap a lakásban, főleg a képernyő előtt ülnie, és a gyerekeket már így is komolyan fenyegeti az elhízás. Ha viszont van rá mód, hogy kevésbé zsúfolt helyeken mozogjunk, például kirándulni menjünk, lehet, hogy ez jobb ötlet, mint a zsúfolt lakótelepi játszótér. Ha erre nincs mód, és a játszótérre szavazunk, akkor is keressünk egy kisebb, kevésbé látogatott játszóteret a környéken.

Fotó: Pixabay.com

Hogyan csökkentsük a kockázatot?

Elsősorban azzal, hogy mi, felnőttek betartjuk a távolságtartási szabályokat, és gyakran fertőtlenítjük a kezünket. Mielőtt játszani kezdene, és mielőtt hazaindulnánk, a gyerek kezét is tisztítsuk meg kézfertőtlenítővel. Játék közben is használhatjuk néhányszor a fertőtlenítőt, különösen akkor, amikor olyasmihez nyújt a gyerek, amit sokan fogdosnak (pl. a mászóka kapaszkodója vagy a hinta lánca). Tanítsuk meg nekik is (és persze mi is tartsuk be), hogy ne nyúljanak az arcukhoz. Elég, ha a gyerekeket egy felnőtt kíséri el a játszótérre. Mindig legyen nálunk saját kulacs és papír zsebkendő is, hogy a közkutat is minél kevesebbszer kelljen használni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

travelo.hu

A régészek valószínűleg bizonyítékot találtak az amazonok létezésére Azerbajdzsánban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!