INSIDER

Visszafoglalták a családok a játszótereket

Egyre több helyen nyitják meg a játszótereket, miután az önkormányzatok kezébe adták erről a döntést. Pénteken, a veszélyhelyzet 65. napján például megnyitották Újpest 28 játszóterét is, amit a szülők és a gyerekek egyaránt birtokba vettek. Kíváncsiak voltunk, hogyan fogadták a szülők az enyhítéseket.
  • Szerző: Ripost

Zelencsuk Gréta és Jakab Ádám és a kislányuk, Juli

„Nagyon örülünk, hogy újra megnyitottak, már nagyon unatkoztunk otthon bezárva. Itt a játszótéren is figyelünk a tisztaságra, a kislányom kezét mindig megmossuk, rajtunk pedig maszk van, de azt életszerűtlennek tartom, hogy naponta fertőtlenítsék a játékokat. Figyelünk, hogy ne nyúljon a szájába és ennyi.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Sulyok László/Ripost

Portik Csongor és fia, Ákos

„Engem nagyon zavar, hogy egyáltalán nem várták a családokat. Itt például minden csupa madárürülék. Ez azért is gond, mert a kisebb gyerekek másznak benne... Egyébként örülünk, hogy kinyitották, de a fiam a karantén ideje alatt szó szerint elfelejtett csúszdázni és hintázni. Vissza kell szoknunk.”

Fotó: Sulyok László/Ripost

Jankus Lászlóné és Anna

Nagymamaként nehéz kezelni a járványt. Mi együtt élünk, sokszor én vigyáztam a kislányra. Egy idő után már unta magát, csak annyit tudott csinálni, hogy felszaladt a dombra és le onnan. Itt jó sok játék van, de a higiéniára figyelhettek volna jobban.”

Fotó: Sulyok László/Ripost

Valter Júlia és Johanna

Rajtunk nincs maszk, de abban nem is tudna játszani. Én fertőtlenítővel nem is kenem be a kezét, mert az elején szétmarta neki. Szerintem nincs akkora baj, mint mondják, és nem mi vagyunk a veszélyeztetett korosztály, így örömmel jöttünk ki.”

Fotó: Sulyok László/Ripost

Benedek Orsolya és Vivien

„Nagyon nagy öröm, hogy kijöhettünk játszani. De először megnéztük, mennyien vannak, mert ha nagy tömeg lett volna, nem jövünk be. Én figyelek a lányom és a magam egészségére, de ezt a járvány előtt is megtettem. Túl van tolva ez a járvány, arról senki sem beszél, hogy itt a játszótéren simán el lehet kapni egy hányós-hasmenéses vírust békeidőben is, így mindig vigyázni kell.”

Fotó: Sulyok László/Ripost

Vidéken már kinyitottak a játszóterek

Egy szombathelyi anyuka, Georgina megkönnyebbülten fogadta a hírt. „Kézfertőtlenítő legyen nálunk: mielőtt bemegyünk, fertőtleníteni kell, és mikor kijövünk, akkor is, nincs ezzel baj, örülök, hogy kimozdulhatunk végre” – vélekedik.

„Bicskén a játszóteret és a parkot is megnyitották. Az első napokban egy gyereket sem láttam, mert a park szélénél ki van írva, hogy csak maszkban lehet bemenni. Mi nem visszük a gyerekeket a játszótérre, mert asztmásak” – mondta Tímea a -nak.
Nikolett Kazincbarcikán lakik 4 és 11 éves gyermekével, náluk nemrég kerültek le a tilos-táblák a játszóterekről.

Fotó: Sulyok László/Ripost

Szerintem korai, én még nem szeretném vinni a gyerekeket. Inkább a velünk szemben található kiserdőbe megyünk

– mondta az édesanya a -nak.

„Viszont a mellettünk lévő játszótér már tele van gyerekekkel, de egyikük sem hord maszkot ” – teszi hozzá.

Ha úgy érzi valaki, hogy korai, ne menjen! Szerintem nem az, különben továbbra is tiltanák

– vélekedik a debreceni Krisztina, akinek egy kisfia van.

„Megfelelő figyelem mellett nem gondolom, hogy veszélyesebb, mint egy bolt vagy egy kávézó. A végtelenségig nem lehetnek bezárva a gyerekek se” – összegez.

Szegeden is kinyitottak a játszóterek. Szécsi Norbert Lászlóné, Reni a -nak elárulta: náluk még március 19-én zárták le a játszóteret, ám szomorúan látta, hogy a lezárás ellenére továbbra is látogatták azt a környékbeliek.

Már két nappal később letépték a szalagot és ugyanúgy jártak focizni és a játszótérre is, mint korábban. Én is szívesen levittem volna a gyerekeket, a 10 éves Robit, az 5 éves Lejlát és a 3 éves Lettit, de tudtam, hogy ezzel csak növelnénk a vírus terjedésének az esélyét” – emlékezett vissza Reni, aki nagyon örül, hogy a múlt héten megnyitottak a szegedi játszóterek is.

Fotó: Sulyok László/Ripost

Fontos teendők az újranyitó játszótereknél

Müller Cecília országos tisztifőorvos a következőkre hívja fel a figyelmet:

– Az üzemeltetők csak megfelelő higiénés és műszaki állapotú játszóteret nyissanak meg!

– A játszótéri eszközök felülete legyen ép, ha lepattogzott a festék, akkor azt pótolni kell. Ez nem csak esztétikai kérdés, a tisztíthatóságot, fertőtlenítést is szolgálja.

– A játszótereket rendszeresen tisztítani kell, a talajt nem kell fertőtleníteni, a homokozó tartalmát viszont közvetlenül a játszótér megnyitása előtt cserélni kell, s a homokcseréről a későbbikben megszokottnál gyakrabban kell gondoskodni.

– A kisgyerekes szülők kerüljék a zsúfoltságot. Ha azt látják, hogy sokan vannak, akkor ne menjenek be, inkább térjenek vissza később, amikor kevesebben vannak.

A szülők vigyenek magukkal törlőkendőt a játszótérre, hazaérkezés után pedig fontos az alapos kézmosás és ruhacsere.

És ezeket olvastad már?