MEDICINA

Ne dőlj be mindennek: Így vezetnek félre a koronavírussal kapcsolatban

Minél nagyobb a pánik a koronavírus terjedése miatt, annál több az álhír, és a mítosz. Tudtad, például, hogy az UV-fény nem pusztítja el a kórokozót?
címkék:

Az Egészségügyi Világszervezet nemrég nyilvánosságra hozott jelentése segít rendet tenni a koronavírussal kapcsolatban terjedő hamis hírek világában. Ne higgy el mindent, amit a vírusról mondanak. Ha ugyanis gondolkodás nélkül igaznak hiszed ezeket a híreket, lehet, hogy a kelleténél nagyobb kockázatot vállalsz – például elhanyagolod az alapos kézmosást. Nem minden öli meg ugyanis a vírust, amiről azt terjesztik – de nem is minden fertőz, amiről azt terjesztik. Íme, a WHO által leleplezett átverések.

Koronavírus 01

Fotó: Pixabíay.com

A kézszárító nem öli meg a koronavírust

Elterjedt, hogy a kézszárító 30 másodperes használata elpusztítja a vírust, ez azonban nem igaz. A WHO inkább a rendszeres, alapos kézmosás fontosságát hangsúlyozza, ami után papírtörlővel vagy kézszárítóval kell megszárítani a kezet.

Az UV-lámpa nem sterilizálja a bőrt

Az UV-lámpa nem öli meg a bőrön a vírust, viszont rendszeres használata olyan károsodásokat okozhat, mint a túlzott napozás.

A fokhagyma nem véd

A fokhagyma egészséges étel, de arra egyelőre nincs tudományos bizonyíték, hogy képes lenne a koronavírust elpusztítani. Persze ettől még nyugodtan lehet fokhagymás ételeket enni, de az alapos kézmosásról nem érdemes elfeledkezni.

A szezámolaj sem hat

A hírekkel ellentétben hiába kenjük be vele a bőrünket, nem véd meg attól, hogy a vírus bejusson a szervezetünkbe. Már csak azért sem, mert a kórokozó a legtöbbször cseppfertőzéssel terjed, így a légutakon, és nem a bőrön keresztül jut a szervezetbe.

Koronavírus 02

Fotó: Pixabay.com

Az alkoholos és klóros fertőtlenítőket ne használjuk a testünkön

Bár az alkoholos és klóros fertőtlenítő szerek a különböző felületeken képesek elpusztítani a vírust, a bőrre ne használjuk ezeket, mivel azt kiszárítják és irritálják. Belélegezni sem tanácsos őket.

A hőkamera nem szűri ki a fertőzötteket

A hőkamera csak a test hőmérsékletére reagál, így a lázas betegeket tudja kiszűrni. Aki viszont lázas, nem biztos, hogy koronavírussal fertőzött. A hőmérséklet-mérés azt sem tudja kiszűrni, aki fertőzött, de még nem mutat tüneteket, így normális a testhőmérséklete.

Koronavírus 03

Fotó: Pixabay.com

A Kínából érkező csomagok nem terjesztik a vírust

A jelenlegi tudásunk szerint a vírus nem képes annyi ideig életben maradni a tárgyakon, amennyi időt a szállítás igénybe vesz, így a rendelt csomagoktól nem kell félni.

Az állatokat nem fertőzi meg a vírus

Bár valószínűleg egy emberre átterjedt állati vírusról lehet szó, a házi kedvenceket nem kell félteni tőle – legalábbis eddig még nincs rá bizonyíték, hogy rájuk is veszélyes lenne. Épp ezért nincs értelme házi készítésű maszkot adni a kutyára vagy a macskára, ahogy annak sem, hogy megszabaduljunk a házi kedvenctől. Kezet mosni viszont a közös játék után sem árt.

A tüdőgyulladás elleni vakcinák nem előzik meg a fertőzést

A koronavírus elleni védőoltáson jelenleg is dolgoznak a kutatók, a rendelkezésre álló influenza és tüdőgyulladás elleni oltás ez ellen a betegség ellen nem véd.

Koronavírus 04

Fotó: Pixabay.com

A tengeri sós orrspray sem jelent védelmet

Egyelőre nem bizonyított, hogy a rendszeres orrmosás védelmet nyújtana a vírusfertőzés ellen. A náthás betegségeknél hasznos lehet a váladék rendszeres eltávolítása, de megelőzésként nem válik be.

A szájvíz sem megoldás

Bár a szájvíz elpusztítja a szájüregben levő kórokozók egy részét, hatása csak rövid távú.

A gyerekek is elkaphatják a vírust

Bár a fertőzöttek között kevesebb a gyerek, sajnos arra is van példa, hogy a gyerekek is elkapják a vírust. Fertőzött édesanyától született újszülött is megfertőződött már.

Az antibiotikumok nem jelentenek rá gyógyszert

A koronavírus-fertőzést vírus és nem baktérium okozza, ezért az antibiotikumok hatástalanok rá. A kórházban fekvő koronavírusos betegek azért kapnak antibiotikumot, hogy a meglevő bakteriális szövődményeket gyógyítsák, vagy megelőzzék.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?