MEDICINA

Ne kövesd el ezeket a hibákat fogmosáskor!

A megfelelő szájhigiénia nemcsak a mosolyod szépsége miatt fontos: a rossz fogak ugyanis akár a szívbetegségek kockázatát is növelhetik. Épp ezért fontos, hogy tudd, milyen hibákat ne kövess el, amikor a fogaidat tisztítod.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem a megfelelő időben mosod

A legjobb, ha a fogaid lefekvés előtt utoljára a fogkeféddel érintkeznek. Fogmosás után már ne nassolj, ha így fekszel le, könnyen beindul a romlás. Reggel semmiképp nem szabad kihagynod a fogmosást, mivel éjszaka lelassul a nyáltermelés, így a szádban elszaporodhatnak a baktériumok. Vagyis az alap: napi két fogmosás, amelynek során a fogsorod minden negyedében legalább fél percet töltesz el.

Rossz fogkefét használsz

A túl kemény sörték felsérthetik a fogínyt, amely ettől vissza is húzódhat a gyökerek irányába, ettől pedig romolhatnak a fogak. Lágy sörtéjű kefét válassz, amelyik a fog és a fogíny találkozásánál is el tudja távolítani a baktériumokat.

Nem öblítesz megfelelően

Ha lenyeled, vagy kiköpöd a fogkrémet, azzal nem távolítod el teljes egészében a fogmosás során fellazított lepedéket, Öblíts alaposan, és használj alkoholmentes szájvizet, hogy minden baktériumtól megszabadulj.

Rossz a technikád

Egyenes oda-vissza húzásokkal semmit nem érsz. Illeszd a sörték végét 30-45 fokos szögben a fog és a fogíny találkozásához, és a fog széle felé irányuló mozdulatokkal sepregesd ki innen is a lepedéket. Különös gonddal ápold a hátsó fogaidat, általában itt rakódik le a legtöbb lepedék.

Nem cseréled rendszeresen a fogkefédet

Legalább 3-4 havonta le kell cserélned a fogkefédet – gondolj bele, a kutatások szerint az átlagos fogkefén több mint 10 millió baktérium van! Az elhasznált kefe nem távolítja el megfelelően a lepedéket és a baktériumokat. Ha pedig beteg voltál, gyógyulás után az első dolgod legyen, hogy kidobod a fogkefédet, nehogy visszafertőzd magad. Nyugi, a leselejtezett fogkefét még ezerféleképpen felhasználhatod!

Csak a fogaiddal foglalkozol

A nyelveden is lerakódhatnak a baktériumok, így annak tisztítása is nagyon fontos!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?