MEDICINA

Ülőmunkát végzel? Ijesztő, de így megy tönkre a gerinced

Ülünk az iskolában, ülünk a munkahelyen, ülünk az autóban vagy a buszon – ez a sok ülés pedig szépen, fokozatosan tönkreteszi a gerincünket. Vajon megelőzhető mindez?

Az ülőmunka látszólag kényelmes – valójában azonban a legalattomosabb terhelést jelenti a szervezet számára. A gerincoszlopunk, a csigolyáink felépítése egyszerűen nem arra lett kitalálva, hogy naphosszat üljünk, és a mozgással kis túlzással csak az edzőteremben találkozzunk. Épp ezért számít a derékfájás és a többi gerincprobléma szinte népbetegségnek, amely ráadásul egyre fiatalabb korban jelentkezhet.

ülőmunka 01

Fotó: Pixabay.com

Ezek a betegségek ráadásul sokáig tünetmentesek maradnak. Különösen a gerinccsigolyák közötti porckorongok sérvjére jellemző ez, amelyik akár évekig sem okoz problémát, legfeljebb kisebb deréktáji fájdalmakkal ad jelet magáról. Amikor azonban a porckorongok egyre jobban torzulnak az egyenetlen terhelés hatására, a derékfájdalom egyre kellemetlenebbé válik, megjelenhet a végtagokba sugárzó fájdalom és zsibbadás. Nagyon súlyos esetben a porckorongsérv akár vizelet- és széklettartási problémákat, sőt, bénulást okozhat. Ebben a helyzetben pedig már csak a műtét segít.

Ülőmunka 02

Fotó: Pixabay.com

De mit lehet tenni, ha a munkaköröd nem teszi lehetővé, hogy elhagyd a hosszas ülést? A súlyosabb problémák kivédése érdekében fontos, hogy ergonómiailag megfelelő legyen az ülőbútor – de sokat segít a térdeplőszék vagy a fittlabda is. A legegyszerűbb és legolcsóbb segítség a felfújható egyensúlypárna, amely ülés közben is folyamatos egyensúlyozásra, helyváltoztatásra készteti a testet. A sportok közül a legjobb „gerincgyógyász” az úszás, de a jóga, a nyújtás is jó hatású. Ha pedig derékfájást, vagy más kellemetlenséget tapasztalsz egy hosszú, íróasztalnál töltött nap után, feltétlenül fordulj orvoshoz, gyógytornászhoz, hogy a folyamat még időben visszafordítható legyen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?