MEDICINA

Újabb kaput találtak az emberi testen a tudósok: itt hatol be a koronavírus

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus nem csak a szájon és az orron át képes utat találni a szervezetbe. Egy másik szervünk legalább ilyen védtelen vele szemben, ráadásul ez általában fedetlen marad.

Amerikai kutatók bizonyították, hogy a koronavírus a szemen keresztül is képes behatolni a szervezetbe. A vírus ugyanis egy olyan fehérjét tartalmaz, amely hozzá tud kapcsolódni az úgynevezett ACE-2 receptorokhoz, amelyet a sejtek kapujának is neveznek. Ezek a receptorok elsősorban a légutakban és a tüdőben találhatók, nem véletlen, hogy a vírus elsőként itt fertőzi meg a sejteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szem01

Fotó: Pixabay.com

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói azonban most rájöttek, hogy a szemek is termelnek ACE-2 receptorokat, ezáltal pedig ki vannak téve a vírus támadásának. Ha ugyanis a vírust tartalmazó apró cseppek, amelyek a fertőzött ember köhögéséből vagy tüsszentéséből származnak, a szem felületére kerülnek, a vírus képes behatolni a szem sejtjeibe. Ez azt is megmagyarázza, hogy egyes koronavírusos betegek (egy kutatás szerint a betegek harmada) miért tapasztalták magukon a kötőhártya-gyulladás tüneteit.

A kutatócsoport azt is kiderítette, hogy a szem nemcsak a betegség belépési kapuja lehet, de a könny akár terjesztheti is a fertőzést. A több ACE-2 receptorral rendelkezők pedig jobban ki vannak téve a vírus támadásának.

Szem 02

Fotó: Pixabay.com

A kutatók az úgynevezett TMPRSS2 enzimet is keresték a vizsgálat során – ez az enzim segíti a vírus belépését a sejtbe, miután a vírus nyúlványai hozzákapcsolódtak az ACE2 receptorokhoz. Épp ezért ahhoz, hogy a vírus hatékonyan fertőzzön, az ACE2 receptornak és az enzimnek ugyanabban a sejtben kell jelen lennie.

Az emberi szemek vizsgálata során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az ACE2 receptorok a szem kötőhártyáján és szaruhártyáján, valamint a szaruhártya és a szem belseje határán is jelen vannak. Ezeken a helyeken a TMPRSS2 enzim jelenlétét is sikerült kimutatni, bár ezek a kutatási eredmények még bírálat előtt állnak. A vizsgálatot végző kutatócsoport szerint viszont mindez világosan arra utal, hogy a fertőzésnek a szem is kaput nyithat.

Szem 03

Fotó: Pixabay.com

A vizsgálat világosan arra utal, hogy a szemünk megdörzsölését is kerülni kell ezekben a járványos időkben, és nem csak maszkot, hanem napszemüveget is érdeme lenne hordanunk. Azt egyébként már korábban is gyanították a tudósok, hogy a szem is a fertőzés behatolási pontja lehet, ám úgy gondolták, hogy a légutakból kerülhet a szembe a vírus.

A kutatók már januárban, a vírus kínai terjedésének időszakában is figyelmeztettek arra, hogy a szem is veszélyeztetett terület – egy kínai orvos kifejezetten arról számolt be, hogy azért kapta el a betegséget, mert nem viselt védőszemüveget, és mielőtt a súlyosabb tünetek jelentkeztek nála, kivörösödött a szeme.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?