Létrehozva: 2020.05.10.

A melegebb időjárás mégsem pusztítja el a koronavírust?

Amerikai és brit tudósok vizsgálták a kérdést, 370 000 esetet elemezve.

Az egymástól függetlenül működő két kutatócsoport nagyjából hasonló eredményekre jutott. Eszerint a melegedő időjárás következtében a vírus nem fog egyértelműen eltűnni. Viszont a 25 fok feletti átlaghőmérséklet esetén, 1 fok melegedés másfél százalékkal csökkentheti a vírus terjedési képességét.

Több mint 370 000 esetet elemeztek különböző nagyvárosokban és arra a következtetésre jutottak, hogy „a nyár nem fogja elpusztítani a vírust”.

Az eredmények nem mutattak egyértelmű összefüggést a hőmérséklet emelkedése és a fertőzések növekedése vagy csökkenése között. Az időjárás így csak másodlagos szerepet játszhat a járvány leküzdésében, de azért annyi bebizonyosodott, hogy az igazi melegben, 25 fok felett kevésbé képes fertőzni ez a vírus is.

Ugyanakkor az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központjának legújabb jelentése aláhúzta, hogy a járvány jelenlegi terjedésére vonatkozó adatok nem utalnak arra, hogy a jobb idő beköszöntével egyértelműen lassulni fog a vírus terjedése.

Egy kínai kutatás is arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában a széles skálán változó éghajlati viszonyoktól függetlenül, az ország minden tartományában hasonló hatékonysággal terjedt a vírus.

Némiképp árnyaltabban fogalmazott egy magyar szakember

A napsütéstől a hőmérsékleten és az esőn át a páratartalomig valamennyi időjárási elem hatással van a vírusok terjedésére – fejtette ki a Debreceni Egyetem meteorológiai tanszékének vezetője az intézmény honlapján. Szegedi Sándor úgy érvelt, hogy mivel a vírusok célja, hogy az emberi testbe jussanak, és ott szaporodjanak, így nagyjából hasonló időjárási körülmények között képesek életben maradni, mint az ember. Éppen ezért terjednek jobban zárt, az időjárási tényezőktől független térben, mint a szabad ég alatt, ahol megannyi hatásnak vannak kitéve.

A meteorológus szerint a 0 és 20 Celsius fok közötti hőmérséklet a legoptimálisabb a vírusok számára. A mostani járvány kiindulási helyét jelentő Vuhan tartomány enyhe klímája és a kínai nagyvárosokra jellemző szmog ideális körülményeket teremtett a járvány kitöréséhez. Európába érve ugyancsak az évszakhoz képest enyhe, ám borongós idő fogadta a vírust, ami szintén kedvezett a terjedésének – vélekedett. Szegedi azt is állította, hogy a jelentősen fagypont alatti mínuszok és a rendkívül magas, mintegy 90 százalék feletti páratartalom nagy mértékben csökkentik a vírus terjedését. Úgy gondolja, hogy az eső kimossa a levegőből a vírusokat.

A tanszékvezető közölte, az időjárási elemek közül a direkt napsugárzás a járvány legnagyobb ellensége:

az ultraibolya-sugaraknak baktérium- és vírusölő hatása van – magyarázta. Hozzátette: a következő hetekben az egyre hosszabb napos időszaknak és a magasabb napállásnak köszönhetően tovább javul a napsugárzás hatékonysága, ami gátolhatja a vírus megtelepedését a napsütötte felületeken.

Az amerikai Massachusetts Institute of Technology két kutatója múlt hónapban publikált egy tanulmányt ami szerint – statisztikailag nézve – valóban lassabban terjed a járvány a meleg, párás éghajlatú országokban. Figyelmeztetnek viszont arra is: nem egyértelmű, hogy valóban az időjárás-e ennek az oka, vagy egyéb tényezők. Igaz például az is, hogy arányaiban több koronavírus-tesztet is végeznek ezekben az országokban, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Azt is megjegyzik, hogy ha tényleg összefügg a páratartalom és a járvány terjedése, ez valószínűleg semmit sem jelent ott, ahol túl nagy a fertőzöttek száma.

A témával foglalkozik a Financial Times egy cikke is, ők – számos szakértő megkérdezése után – azt írják, esélyes, hogy a hőmérséklet és a páratartalom helyett inkább például az lassíthatja nyáron a vírust, hogy az emberek kevesebb időt töltenek együtt zárt szobákban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Érik a botrány: kamerák előtt hagyta faképnél a feleségét a TV2 sztárja – videó

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Másfélszeres emberelőnye lehet Oroszországnak

POLITIK

Szentkirályi Alexandra: Takarítsuk ki Gyurcsány embereit!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok