MEDICINA

Tudományos áttörés: Amerikában elkészült a koronavírus elleni vakcina

Szinte az egész világ lélegzet-visszafojtva várta a bejelentést, ami végre megtörtént. Az amerikai kutatók azt is elárulták, hogy mennyit kell várni, hogy a védőoltás elérhető legyen a lakosság számára...
  • Szerző:

A bejelentést egy Texasi genetikai laboratórium tette, és azt állítják: kifejlesztették a Vuhani koronavírus elleni vakcinát, amivel már folytathatnak állatkísérleteket, és az USA hatóságai is megvizsgálhatják. Jelenleg a világ minden táján, több ezer laboratóriumban gőzerővel dolgoznak a vakcinán, legutóbb például egy brit tudományos csapat jelentette be, hogy tesztelés alatt van a védőoltás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Koronavírus 04

Fotó: Pixabay.com

Azonban a vakcina kifejlesztése még csak a kezdő lépés; hosszú hónapok, csaknem másfél év kell, mire a lakossághoz is eljuthat. Ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a tesztek során kiderüljön: valóban működik az anyag.

Fotó: 123RF

A texasi laboratórium vezetője elmondta, hogy a fertőzésveszély miatt nem koronavírussal folytatták a kísérletezést, hiszen a vírus veszélyesen gyorsan terjed, és rengeteg halálesetet okozott már. Helyette legyengített adenovírust, vagyis a megfázásért felelős kórokozót használták. Más társaságok pedig a SARS járvány idején használt kórokozókkal dolgoztak.

Fotó: Pixabay

A védőoltáshoz ugyanis, a kutatók reményei szerint nincs szükség a legyengített koronavírusra; olyan molekulát készítettek, ami a koronavírus felszínére csatlakozva immunválaszra ingerli a szervezetet. A texasi Greffex laboratórium csapata szerint ez a leggyorsabb módja, hogy hatékony vakcinát hozhassanak forgalomba.

Most, hogy elkészült az első változat az oltóanyagból, megkezdik az állatkísérleteket, majd később az emberekre gyakorolt hatást is vizsgálják, önkéntesek segítségével. Végül, ha zöld utat kap a hatóságoktól, forgalomba kerülhet – de ez így is legalább 18 hónap lesz.

Forrás: Daily Mail

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?