MEDICINA

Több mint 91 százalékos hatékonyságú a Szputnyik V orosz vakcina

Több mint 91 százalékos hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcina a Moszkvában folyó klinikai vizsgálatok harmadik fázisának köztes eredményei alapján, amelyeket a The Lancet című orvosi folyóirat internetes oldalán publikáltak.
címkék:
  • Szerző:

Az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet által közzétett legfrissebb eredmények összhangban vannak a szeptember óta tartó klinikai vizsgálatok korábbi fázisaiból jelentett hatékonysági mutatókkal.
Az intézetben dolgozó Gyenisz Logunov által vezetett kutatócsoport szerint a vizsgálatokban részt vevő 19 866 önkéntes háromnegyede megkapta a vakcina két dózisát, egynegyedüknek pedig placebót adtak be.
A vizsgálatok kezdete óta a beoltott személyek közül 16-nál, míg a kontrollcsoportban 62 embernél állapítottak meg tünetekkel járó Covid-19-et.

Ez azt mutatja, hogy a kétdózisú, adenovírus alapú vektorvakcina 91,6 százalékos hatékonyságú a tünetekkel járó Covid-19-cel szemben.
A 60 éven felüli önkéntesek esetében (2144 fő) az oltóanyag 91,8 százalékos hatékonyságot mutatott és a szakemberek semmilyen súlyos mellékhatást nem állapítottak meg a vakcinával összefüggésben.
Az oltóanyag 100 százalékban hatékony a mérsékelt vagy súlyos tünetekkel járó Covid-19-cel szemben.

A résztvevők közül négyen meghaltak, ám egyik haláleset sincs összefüggésben az oltóanyaggal.
A Szputnyik V hatékonyságát a tünetmentes esetek és a vírus továbbadása szempontjából is vizsgálni fogják.
Oroszország már megkezdte a vakcina egydózisú, a fejlesztők várakozásai szerint 73-85 százalékos hatékonyságú változatának tesztelését is.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?