RETRO RÁDIÓ

Tényleg rosszat tesz az alkohol, ha allergiás vagy? Kitálaltak a szakértők

Nem csak az allergiásoknak segíthet egy légtisztító.
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 09. 06. 19:20

Itt a szüret ideje! De vajon mit tesz az allergiás tüneteiddel, ha egy pohár finom borral zárnád a vacsorát? Valóban súlyosbítja az alkohol a kellemetlenségeket?

Észrevetted már, hogy ha allergiásként megkóstolod az ősz legfinomabb borait, hirtelen felerősödnek a tüneteid? Nos, ez nem véletlen. Az alkohol hisztamint tartalmaz – egy olyan vegyületet, amelyik feltüzeli a szervezet gyulladásos folyamatait és az allergiás reakciókat. Nem véletlen, hogy az allergiás tüneteket csökkentő gyógyszerek gyakran épp ezt a vegyi anyagot célozzák antihisztamin hatóanyagaikkal.

Fotó: Pixabay.com

Hisztamin szinte minden élelmiszerben van, de különösen sok található belőle a hosszú ideig tárolt élelmiszerekben – például egy jó évjáratú borban. A gyulladásos reakciók felerősítésével pedig hisztamin hatására az allergiás tünetek is erősödnek. Ráadásul az alkohol blokkolja a szervezetben a diamin-oxidáz enzim termelődését, pedig ez a vegyület a hisztamin lebontását segíti. Ennek az enzimnek akkor is csökken a hatása, ha a szervezetben tartósan túl sok a hisztamin.

Az alkoholnak egyébként más tulajdonságai is hozzájárulnak az allergiás tünetek súlyosbodásához. A szeszes ital vérnyomás-ingadozáshoz, az erek szűküléséhez-tágulásához vezethet, ami szintén rosszul hat az allergiára. Vízhajtó hatásánál fogva a szervezetből kiürített víz mennyisége is nő, ám a kiszáradástól belobbanhat az allergia.

Fotó: Pixabay.com

Egyes szeszes italok különösen sokat ártanak az allergiásoknak. A bor szulfitjai a szokásosnál is jobban felerősítik az allergiás tüneteket, sőt, a különösen érzékenyeknél. olyankor is kiválthatják a kellemetlen légúti problémákat, amikor épp nincs szezonja az allergiának. Az alkohol magas cukortartalma sem tesz jót az allergiának, hiszen a cukor maga is gyulladáskeltő hatású.

Vajon van olyan alkohol, amit ilyenkor is lehet fogyasztani? A szakértők szerint minél tisztább a szesz, annál kisebb a kockázat. A vodkában például kevesebb az allergiás reakciókat felerősítő anyag, mint a borban vagy a likőrökben. Bár a legjobb lehetőség mindenképp az, hogy ilyenkor egyáltalán ne igyál alkoholt, ha mégis szeretnél meginni egy pohár bort, akkor a fehér és a rozé változatok kisebb veszéllyel járnak, mint a vörös. Ne felejts el ilyenkor minél több vizet inni, hogy elkerüld a szervezet kiszáradását.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.