MEDICINA

Ez a legszuperebb időpont a reggeli kávéhoz, hálás lesz érte a tested

A reggeli kávé a legtöbbünknek a napindítás kötelező pontja. Ám korántsem mindegy, hogy a ritmusodhoz képest milyen időpontban iszod. Megmutatjuk, mikor hálás leginkább a tested az extra energiának.

A legtöbb ember számára nincs is napindítás reggeli kávé nélkül. Ám nem a legjobb ötlet, ha felkelés után azonnal a kávéfőzőért nyúlsz. Bár néha valóban a reggeli kávé az egyetlen, amely energiát ad a nap kezdéséhez, mégis érdemes kicsit várni vele. A szervezeted is meghálálja ezt, már az első napokban érezni fogod a különbséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Reggeli kávé 01

Nem érdemes túl korán az első csészéért nyúlnod
Fotó: Pixabay.com

A túl korai reggeli kávé extra stresszt okoz

A reggeli kávé elfogyasztásának idejét érdemes ahhoz igazítani, hogy hogyan álla szervezeted a stresszhormonokkal. A legfontosabb stresszhormon, a kortizol szintje felkelés után, átlagos esetben nagyjából reggel 8 és 9 között a legmagasabb a szervezetünkben. Ha ilyenkor iszod meg a kávédat, a benne levő koffein kölcsönhatásba kerül a szervezetben amúgy is nagy mennyiségben termelődő stresszhormonnal, aminek még több stressz és szorongás lehet az eredménye. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy sokan kifejezetten idegesek, morcosak reggel, és ez a helyzet akár a szorongásig is fokozódhat.

Reggeli kávé 02

Minél erősebb, annál idegesebb lehetsz tőle
Fotó: Pixabay.com

Mikor jön el a reggeli kávé ideje?

A magas kortizolszintnek az a feladata, hogy felkeléskor áthelyezze a testet az alvó állapotból az ébrenléti állapotba. Ha viszont erre még egy kis koffeinnel is rásegítünk, akkor hirtelen túl sok lesz a szervezetünkben a kortizol. Ez pedig a cirkadián ritmusba, vagyis az alvás-ébrenlét ritmusába is beavatkozhat, hiszen megszakítja annak természetes ciklusait. Ráadásul ilyenkor extrán stresszesnek érezheted magad. Ha reggel rendszerint alig lehet hozzád szólni, akkor ezt a szempontot is érdemes figyelembe venned.

De akkor meddig kell várni a reggeli kávé elfogyasztásával? A szakértők szerint nagyjából fél tízig, amikorra a kortizol-termelés már alábbhagy. Ha ekkor iszod meg az első csésze kávédat, a reggeli kávé pontosan úgy hat, ahogy várod tőle: felébreszt, segít összpontosítani, de nem növeli a szervezetedet érő stresszt.

Reggeli kávé

Ha nem tudsz leszokni a korai kávéról, legalább főzd gyengébbre
Fotó: Pixabay.com

De mi van, ha később kelsz?

Ha később kelsz, természetesen a reggeli kávé időpontján is érdemes módosítani. Ha ugyanis eltér az átlagtól a napirended, például éjszakai műszakban dolgozol, vagy megengedheted magadnak, hogy később kelj, egy idő után a szervezeted is alkalmazkodik ehhez. Akkor lesz több a szervezetedben a kortizol, amikor arra van szükséged, hogy felébredj. Vagyis, ha később kelsz fél tíznél, akkor is várj legalább egy-másfél órát, mielőtt a napi első kávédat meginnád, hogy a stresszhormon-termelés csökkenhessen.

Ha a reggeli kávé elhalasztása egyelőre elviselhetetlen gondolatnak tűnik számodra, akkor a kora reggeli kávédat készítsd gyengébbre, mint eddig, hogy a koffein hatása kicsit visszafogottabb legyen. Próbáld ki a hosszú kávét, a kevés kávéval készített tejeskávét, vagy a csökkentett koffeintartalmú változatot. Még a koffeinmentes kávéval is megpróbálkozhatsz, hátha a kávéivás szertartása már önmagában is felébreszt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?