Létrehozva: 2015.07.12.

Nyári ételmérgezések: a bajok a hűtődben kezdődnek!

Ha nem figyelsz a hûtõd tisztaságára vagy épp lusta vagy azonnal betenni az ételt a hidegre, pár perc is elég és az estédet egy kiadós hasmenéssel zárhatod.

Nyáron sajnos gyakoriak az ételmérgezések. Ezek hátterében nem mindig a veszélyes szalmonella áll. Ami pedig még ennél is meglepőbb, hogy az ételfertőzések 60 %-a a háztartásokban fordul elő, nem pedig az éttermekben vagy nyilvános büfékben.

Szakemberek szerint a nagy melegben pár perc is elég ahhoz, hogy megromoljon az étel, ezért a konyhai higiéniára ebben az időszakban még nagyobb figyelmet kell fordítani.

Veszélyes élelmiszerek

Nyáron szinte minden étel megromolhat, ami tartalmaz egy kis nedvességet. A tej és a tejtermékek a legveszélyesebbek. Sokszor nem érzed, hogy a tej már romlott lenne, hiszen az ízén még nem érződik. Azonban a benne levő baktériumok már rég szaporodásnak indulnak és a gyomorrontás garantált.

A tejtermékek után a húsok a legveszélyesebbek. Szintén nem érződik az ízükön, hogy már nem alkalmasak fogyasztásra. Húst még főzve se hagyj hűtés nélkül 10 percnél tovább. Ha pedig a fagyasztott húst szeretnéd kiolvasztani, azt se a konyhapultra tedd, ahogy eddig.

Vedd ki a fagyasztóból egy nappal a felhasználás előtt és tedd át a hűtő részbe. Így nem lesz fertőzött.

Megelőzés

Tartsd tisztán a konyhát. A fertőtlenítést most ne csak a látható helyeken végezd el. Gyakrabban takarítsd a hűtő rekeszeit, a konyhapultot és a szemetes környékét is.

A hűtőszekrényben külön tárold az élelmiszereket felhasználásuk szerint. A húst a hús mellé tedd, a gyümölcsöt a gyümölcs mellé. Ezeket pedig külön- külön csomagold be.

A gyümölcsöt és a tojást akkor is mosd meg mielőtt beteszed a hűtőszekrénybe, ha nem használod fel aznap.

Még a görögdinnyének sem árt egy mosás a hűtés előtt.

A szemetet naponta többször vidd le. Ne várd meg míg megtelik a kukád, mert az abban levő maradék élelmiszer nem csak büdös, de a baktériumok melegágya lehet.

Ha ételmérgezésre gyanakszol

Az ételmérgezést okozhatják baktériumok, gombák de akár vírusok is. Ezek alapján a tünetek is sokfélék lehetnek, de alapvetően mindegyik hasmenéssel, hányással esetleg has és fejfájással, rosszulléttel jár.

Ha rosszul érzed magad, esetleg hasmenésed is van mindenképp igyál sok folyadékot. Nehogy kiszáradj.

Ha nem múlnak a tüneteid másnapra, akkor irány az orvos.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek