MEDICINA

Erre senki nem gondol: Sunyi módon hizlal a mobiltelefon

Szinte nincs olyan helyzet, hogy ne lenne az ember kezében a mobiltelefon; és nincs ez másképpen evés közben sem. Ám ennek kellemetlen következményei vannak, amikből csak az egyik az elhízás...
  • Szerző:

Mobiltelefon nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet, szinte mindenki innen értesül a hírekről, arról, hogy mi történt az ismerőseivel, és rengetegen használják unaloműzésre. Így egyáltalán nincs min csodálkozni, hogy sokan még evés közben is a kezükben tartják; nem is gondolva arra, hogy milyen károkat okoznak ezzel a testüknek. Ha te is rendszeresen nyomkodod a mobilod evés közben, érdemes odafigyelned magadra. Ugyanis hipp-hopp felkúszhatnak rád a pluszkilók; de ez a rossz szokás más kellemetlenséget is okozhat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokszor a mobiltelefon a ludas a túlsúlyért. Fotó: 123rf

1. Simán lehet, hogy ettől rossz az emésztésed

Fotó: Pixabay.com

Az emésztés nem a gyomorban kezdődik, hanem az alaposan megrágott falatokkal, amiket ideális esetben ülve, nyugodtan tesz meg az ember. Ám akinek a kezében van a mobiltelefon, aligha ügyel erre; és könnyen lehet, hogy ez okoz később puffadást és emésztési zavarokat.

2. Többet ehetsz a kelleténél

Fotó: Pixabay.com

Ha ott a mobiltelefon a kézben, az ember nem csupán arra nem figyel, hogy alaposan megrágja a falatokat, de arra se, hogy mikor lakott jól. Tévézés, számítógép előtti munka és mobilozás közben bizonyítottan többet eszik az ember, mintha nem terelné el a figyelmét. Ez pedig óhatatlanul hízáshoz vezet.

3. Gyorsabb evésre ösztönöz a mobiltelefon

Fotó: Pixabay.com

Kutatások bebizonyították, hogy minél lassabban eszel, annál kevésbé valószínű, hogy el fogsz hízni. Ha gyorsan felfalod az ebédet, a gyomorból az agyba csak későn érkezik meg a teltségérzet, így ha rendszeresen mobilozol, akkor a túlevés miatt hamar felszaladnak a pluszkilók.

4. A mobiltelefon miatt beindul a nassolás-lavina

Fotó: Pixabay.com

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat a mobiltelefon az étvágyra; és kiderült, hogy azok, akik ebéd közben a telefont nyomkodják, pár óra múlva éhesnek érzik magukat, és gyakran elkezdenek nassolni. Ennek az az oka, hogy ha eltereled a figyelmed az étkezésről, akkor olyan, mintha elfelejtené a tested, hogy mit és mikor ettél, és újra éhséget fogsz érezni. Hiába bontasz egy zacskó chipset, egy-két óra múlva szinte biztosan megéhezel.

5. Egyre rosszabb minőségű ételek kerülnek az asztalra

Fotó: Pixabay.com

A mobilozás eltereli a figyelmet az evésről, így inkább a mennyiség, mint a minőség lesz a fontos. Így észre se veszed esetleg, hogy már napok óta mirelit pizzán vagy a netről rendelt gyorséttermi hamburgeren élsz – amik hosszú távon rettentően hizlalnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?