MEDICINA

Döbbenetes, mit találtak a Covid miatt meghalt áldozatok szívében

Egyre többet tudunk a Covid-19 betegségről. Most arra derült fény, mit tesz a koronavírus a szívvel. Sokkoló kutatási adatok láttak napvilágot...
  • Szerző:

Megdöbbentő számadatokkal tárta a nyilvánosság elé a Modern Pathology nevű tudományos folyóirat, hogy mit tesz a koronavírus a szívvel. Kiderült, hogy a Covid-19-ben elhunyt betegek háromnegyedének a szívében is jelen volt a vírus. A szívszöveteket vizsgáló, eddigi legrészletesebb kutatás során negyvenegy beteg mintegy ezer szövetmintáját vizsgálták; és az is kiderült, hogy ezeknek a betegeknek nagyobb valószínűséggel vannak abnormális szívritmuszavaraik a haláluk előtt.

Szívroham 01

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay.com)

Korábban sem volt ismeretlen az orvosok előtt, hogy mit tesz a koronavírus a szívvel: a szívizomsejtek károsodását az egyes betegek vérében megnövekedett troponinszint mutatta. Ez a molekula a szívizomsejtek károsodásakor kerül a vérkeringésbe. Más betegeknél szívburok- vagy szívizomgyulladás lépett fel; ám az egészen idáig nem volt egyértelmű, vajon a károsodást maga a vírus okozza-e, vagy a betegségre adott túlzott immunválasz.

Fotó: shutterstock

Most azonban a kutatók kimutatták, hogy a koronavírus a 41 elhunytból 30 beteg szívében jelen volt, sőt, az is kiderült, hogy a betegség során csak ezeknél a betegeknél lépett fel szívritmuszavar vagy fibrilláció. Egyelőre az még nem egyértelmű, hogy a koronavírus a szív szöveteit támadja-e; ugyanis a sejtek, amikben megtalálták a vírust, immunsejtek voltak, amik a vérárammal is bekerülhettek oda. További kutatásokra van tehát szükség ahhoz, hogy kiderüljön, vajon ezek a fertőzött immunsejtek okozzák-e a szívproblémákat, vagy maga a vírus.

Neurológia 02

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay.com)

Mindenesetre a kutatás világossá tette, miért jelenthet segítséget a dexamethason nevű szteroid alkalmazása egyes koronavírusos betegeknél. Ez a gyógyszer volt az egyik első, amelyikről kiderült, hogy megelőzheti a halálozást a súlyos eseteknél; ugyanis csökkenti a gyulladást, és ezzel mérsékli a koronavírussal fertőzött immunsejtek jelenlétét a szívben. A dexamethasonnal kezelt betegek mindössze 50 százalékánál volt jelen a vírus a szívben; akik nem kapták ezt a gyógyszert, ott ez a szám 90 százalék volt. Mivel kis létszámú volt a tanulmány, ezért biztosan nem lehet kimondani, hogy ez a szer másoknál jobban védi a szívet. A kutatók szerint további szövetvizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, a Covid-19 hogyan károsítja a túlélők szívét.

Forrás: Science

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?