INSIDER

Komoly segítség érkezik a poszt-Covid-szindrómásoknak

Ambulanciákat alakítanak ki, ahol a koronavírus maradványtüneteiben szenvedő páciensek megfelelő kezelésben részesülhetnek.
  • Szerző: ripost

Számos koronavíruson átesett beteg szenved az úgynevezett poszt-Covid-szindrómában. Ez azt jelenti, hogy bár a betegek átestek a koronavíruson, nem gyógyultak fel belőle teljesen, maradványtüneteik lettek az agresszív vírustól. Koronavírus-ambulancia kialakítására van szükség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Koronavírus-ambulancia

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán.
MTI/Balázs Attila

A Pándon élő Barton Enikő még tavaly esett át a betegségen: hetekig feküdt élet-halál között a kórházban, de hiába nyilvánították gyógyultnak, fél év múlva is rettenetes tünetektől szenvedett.

„Nem tudtam megállás nélkül lemenni a boltig, hullott a hajam, cukorbeteg lettem, a szívemre is gyógyszert kell szednem talán életem végéig. Nagyon szerettem túrázni a korona előtt. A szép lassú sétákat már újra bírom, de a nagy kirándulásokat nem. Próbálom erősíteni magam, persze csak óvatosan, fokozatosan, ezt tanácsolták az orvosaim is, és ezt szoktam javasolni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek. Előfordul, hogy sírva fakadok, ha feltörnek az emlékek. Engem egy életre tönkretett a Covid, remélem, az idő majd megoldja, a gyógyszereimmel legalább már megbarátkoztam” – mondta el a Blikknek az asszony.

Az Enikőhöz hasonló betegek számára rövidesen ambulanciákat alakít ki a kormány. Kásler Miklós tanácsadója, Kollár Lajos a Spirit FM műsorában elmondta, hamarosan megjelenik egy miniszteri utasítás, ami alapján felállítják ezeket az ambulanciákat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?